Annonce
Amager

Musikforeningen 5-øren byder på Amager Bio, men ikke for enhver pris

Per Abildtrup foran Café 5-øren, der drives af Musikforeningen 5-øren. Abildtrup håber, at kommunens udbud ikke vil påvirke samarbejdet med Amager Bio. Foto: Jan Jeppesen.
Musikforeningen 5-øren har en stor aktie i, at Amager Bio er blevet københavnernes foretrukne spillested efter DRs Koncerthus. Foreningens formand, Per Abildtrup, er ærgerlig over, at kommunen vil sende spillestedet i udbud, men understreger, at foreningen vil give et bud, hvis det bliver muligt at drive Amager Bio videre på samme aktivitetsniveau.
Annonce

Juridiske spindsfindigheder og et kommunalt komma, der bliver flyttet. Det er Per Abildtrups bud på, hvorfor Københavns Kommunes kultur- og fritidsforvaltning vil sende spillestederne Amager Bio og BETA i udbud.

Abildtrup er formand for Musikforeningen 5-øren og ansat i Amager Bio. Han står blandt andet for booking af kunstnere. Et overskud eller underskud deles mellem Amager Bio og Musikforeningen 5-øren. Og det er denne konstruktion, der er i spil, når en ny forpagter bliver udpeget efter udbudsrunden.

- Det er ærgerligt, at man nu vil pille ved noget, der fungerer godt, siger Abildtrup, der har været med hele vejen siden Amager Bio åbnede som spillested i 1997.

- Vi vil seriøst overveje at byde på Amager Bio. Vi har trods alt været med helt tilbage fra biografen lukkede og deltaget aktivt i den store kulturkamp. Siden 1997 har vi vel arrangeret 1.700-1.800 koncerter sammen med Amager Bio. Musikforeningen 5-øren har næsten 2.200 medlemmer og godt 180 frivillige, der alle er en del af et velfungerende system. Vi havde et godt 2019, selvom det kun blev til ti måneder, fordi Amager Bio først genåbnede i marts efter den store ombygningen. Og nu står vi så med det problem, at det hele er lukket.

Kapaciteten resten af året er så siddepladser eller ståpladser med begrænset plads til 300-350 mennesker. Og det skal ses i forhold til, at der kan være 1.300 mennesker i salen.

Derfor vil jeg mene, at det er dårlig timing af kommunen, siger Abildtrup.

Annonce

En stor cigarkasse

Han forklarer, at der hidtil har været offentligt tilskud til administration og lønnede medarbejdere i Amager Bio.

- Og det bør der også være fremadrettet, hvis vi skal opretholde det samme aktivitetsniveau, hvor der også er plads til mindre og smalle arrangementer. På kort sigt bliver det i hvert fald umuligt at drive det videre uden en eller anden form for kommunalt tilskud. Og hvad skal man betale i husleje eller forpagterafgift? Det er klart, at man ikke byder på noget, hvor man er sikker på at tabe to millioner kroner om året. Jo, vi har da tjent en god skilling, men vi har også lagt sindssygt mange frivillige timer i Amager Bio.

Det er jo ikke bare en lille cigarkasse, der er i spil. Og det måske er det derfor, at kommunen er så optaget af at få lavet et udbud.

Per Abildtrup er sikker på, at der er politikere på Københavns Rådhus, der er pro den nuværende konstruktion, men erkender, at kommunen måske ikke kan forsvare modellen ud fra den kommunale fuldmagt og Intern Revision.

Kommer der en ny forpagter vil Abildtrup ikke afvise, at Musikforeningen 5-øren vil leje sig ind, men der er ét stort men:

- Hvis vi bliver afskåret fra barsalg og garderobe, så er det ikke interessant. Dækningsbidraget er vigtigt, når du arrangererer koncerter eller andre arrangementer. Det er med spænding vi vil læse udbudsmaterialet, siger han.

Annonce

Erhvervsfond på plads

Per Abildtrup er i gang med at samle et persongalleri til en erhvervsdrivende fond, der skal varetage Musikforeningen 5-ørens interesser. Foreningen har eksisteret i 42 år, og med de nye vinde, der blæser fra Københavns Rådhus, må der tænkes i nye baner.

- Fonden er på plads om tre-fire måneder. Det bliver markante erhvervsfolk, der kommer til at sidde i bestyrelsen. Og målet er, at fonden skal sikre, at vi har en stærkere platform.

Lige nu er der meget usikkerhed, for der går nok et år eller mere inden vi kan arbejde på fuld kapacitet i Amager Bio. Det er min vurdering, vi kommer til at køre på meget lavt blus resten af året. Og det er så mit håb, at både erfaringen og rutinen vil følge med i en virksomhedsoverdragelse, siger Per Abildtrup.


Hvis vi bliver afskåret fra barsalg og garderobe, så er det ikke interessant. Dækningsbidraget er vigtigt, når du arrangererer koncerter eller andre arrangementer. Det er med spænding vi vil læse udbudsmaterialet.

Per Abildtrup


-

Amager Bio i udbud

Der er allerede igangsat en nærmere afklaring af de økonomiske forhold for driften, som den ser ud i dag. Det er hensigten, at udbud af driften ikke skal medføre en besparelse for Københavns Kommunes kultur- og fritidsforvaltning, og der skal således tages stilling til det kommende tilskudsniveau i forbindelse med kultur- og fritidsudvalgets godkendelse af udbudsmaterialet.

Derudover skal der udarbejdes en juridisk model for overdragelsen af driften til en ekstern aktør, ligesom der skal udarbejdes en model for en tilskudsaftale. Endelig skal det afklares, i hvilket omfang der bliver tale om, at personale ansat i forvaltningen skal overdrages til den eksterne aktør i medfør af virksomhedsoverdragelsesloven.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Amager

Flydende italiensk luksus i havnen

Amager

Her er Amagers største frisørsalon

Amager

Måge og reje størrelse XL i strandparken

Amager

Juleoptoget hænger i en tynd tråd

Annonce