Annonce
LOKALHISTORIE

Bakspejlet: Han var doktor Hansen, Egon og den vrede aktionær fra Tømmerup

Ove Sprogøe til bords ved Amagerbankens aktionærmøde i Bella Center, hvor den stod på forloren skildpadde. Til højre Amagerbankens daværende adm. direktør Knud Christensen. Arkivfoto: Amager Bladet.
Danmarks mest folkekære skuespiller, Ove Sprogøe fra Tømmerup, døde i 2004 efter en lang og glorværdig skuespillerkarriere, hvor han især huskes som Egon fra Olsen-banden og doktor Hansen fra Matador - samt lokalt som den vrede aktionær ved Amagerbankens aktionærmøder.

»Det er ikke fordi, jeg vil blande mig i direktionens anliggender, men....«

I perioden fra 1986-2000 faldt bemærkningen hvert år på Amagerbankens aktionærmøde i Bella Center. De kritisk-kærlige ord, der kom fra aktionæren, var et muntert indslag fra Tømmerup og skuespilleren Ove Sprogøe.

Det var direktionen, der måtte stå for skud i årene, hvor sektoren var præget af bankkriser. Det var lufthavnen, Amagerbanen og Metroen, der fik på hattepulden de år, hvor Amager var dækket af støv og boremaskiner. Og det var ikke mindst bankens kampagner og tilbud til kunderne, der altid fik et kritisk eftersyn. Ikke på noget tidspunkt var der dog tvivl om, at der bag de skarpe ord bankede et kærligt aktionærhjerte.

Fra 2004 måtte Amagerbankens aktionærer undvære det skælmske smil fra Tømmerup.

Danmarks mest folkekære skuespiller døde samme år i en alder af 84 år.

Annonce

Egon og doktor Hansen

Ove Sprogøes mest kendte roller både i Danmark og udlandet er nok doktor Hansen i Matador og den geniale vaneforbryder Egon Olsen i filmene om Olsen-banden.

Begge filmatiseringer må siges at være blevet en del af dansk kultur. Med Olsen-banden blev flere af Egon Olsens replikker næsten landeplage - f.eks. udtryk som »Jeg har en plan« og »Ti dog stille, sindssyge kvindemenneske«. Også bandeordene blev populære, f.eks. »Hundehoveder«, »Hængerøve« og »Skidesprællere«.

Ove Sprogøe blev sidenhen hædret på ganske særlig vis for sin rolle som Egon Olsen. Et fællestræk for alle filmene er, når Egon bliver løsladt fra Vridsløselille Statsfængsel, og går ned af den gamle Fængselsvej, hvor Benny og Kjeld henter ham.

Da Ove Sprogøe døde blev det foreslået, at vejen skulle tage navneforandring efter den geniale småforbryder, da vejen jo næsten tilhørte ham. Og efter nogen modvilje bøjede Albertslund Kommune sig i december 2004.

Den 21. december 2004, på Ove Sprogøes 85 års fødselsdag, ændrede kommunen således vejens navn, så at den i dag hedder Egon Olsens Vej. Ove Sprogøe medvirkede i revy og teater og optrådte som sanger flere gange.

Han medvirkede i 154 film, hvilket er næstflest film af en dansk skuespiller, kun overgået af Karl Stegger. Også de mere alvorlige karakterroller stod på Ove Sprogøes repertoire, som f.eks. i filmatiseringen af Hans Scherfigs ’Den forsvundne fuldmægtig’ fra 1971, som Sprogøe modtog en Bodil for.

Foruden Matador, hvor han spillede doktor Hansen, medvirkede han også i flere tv-serier. Han havde titelrollen i detektivserien ’Anthonsen’ (1984-85), som var baseret på hans rolle som privatdetektiven Anthonsen i filmen ’Rend mig i revolutionen’. Derudover medvirkede han også i større og mindre biroller, f.eks. som Larsen i ’Huset på Christianshavn’ (1970-77) og Birksted i ’Charlot og Charlotte’ (1996). ’Den forsvundne fuldmægtig’ var også en af de mange romaner, Ove Sprogøe som lydbogsindlæser læste op i radio og til forlagsproduktioner. En genre han var mindre kendt for, men som han håndterede i mesterklasse.

Han så aldrig sig selv på film siden indspilningen af ’Slå først, Frede’ i 1965, da han ikke mente, at resultatet stod mål med anstrengelserne.

Annonce

Sprogøes sidste stik

I 1998 stoppede Ove Sprogøe sin lange skuespillerkarriere.

Det gjorde han med stil i sin gamle og nok mest berømte rolle som Egon i den 14. og sidste Olsen-banden-film ’Olsen-bandens sidste stik’.

Kort efter Ove Sprogøes død oprettede Nordisk Film et stipendium i hans navn til støtte for skuespillere. Udover bøger var Sprogøe også samler af modernistisk kunst og samtidskunst. Han havde bl.a. værker af Wiliam Skotte Olsen, Anders Kirkegaard, Jan Voss og René Bertholo. Samlingen blev efter hans død solgt på Bruun Rasmussen Kunstauktioner. Den del af hans bogsamling, som omhandlede teater og revy, blev foræret til Odin Teatret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Amager

200 kilo sprængstof afsløret på Amager

Annonce