Annonce
Detailhandel

Beboerformand: Vi troede Lidl-byggeri var droppet

Formand for Beboerforeningen Tuelandsvænge, Anders Clausen (til højre) og næstformand Uffe Groes. Foto: Hanne Bjørton
Hos Beboerforeningen Tuelandsvænge troede man, at sagen om et Lidl-byggeri på beboelsens grønne område var droppet. - Det er vel halvandet år siden, vi havde møde med dem fra Lidl, siger formand Anders Clausen.
Annonce

Det er kommet bag på Beboerforeningen Tuelandsvænge, at teknik- og miljøudvalget i Københavns Kommune mandag eftermiddag behandler byggeriet af et 1.200 kvadratmeter stort Lidl-supermarked på Kongelundsvej 65. Her ligger der i dag en Danmission genbrugsbutik på 319 kvadratmeter i en gammel Irma-bygning.

- Vi har intet hørt. Det er vel halvandet år siden, at vi havde møde med dem fra Lidl, så vi troede, det var droppet, siger formand for beboerforeningen, Anders Clausen.

Lidl-byggeriet vil inddrage en stor del af det grønne område, som den nordligste af Tuelandsvænges to vinkelbyggerier omkranser. Og det formilder ikke beboerforeningen, at bygherren vil etablere nye trapper via kælderen i ejendommen og ud til gårdarealet, samt indrette gårdarealet med nye træer, højbede, opholdsarealer og lege-/fitnessområde

- Dem der bor i stuen kommer til at se ind i en hvid væg. Og deres tegninger er lige som når du kommer ind på et badeværelse med et vidvinkel-kamera og får det til at ligne Rådhuspladsen, siger næstformand Uffe Groes.

Lidl har allieret sig med projektudvikleren Innovater om at ansøge kommunen om byggetilladelse. Sagen var i foråret 2019 i nabohøring, hvor både beboere og beboerforening har kritiseret projektet.

Efterfølgende har ansøger kommenteret og afvist mange af kritikpunkterne, og det beskrives, at projektet er forelagt i ejerforeningen og er enstemmigt vedtaget.

Annonce

Både lejere og ejere

Men ejerforholdene er ikke beskrevet i sagen, og enstemmigheden har intet med flertallet af beboere at gøre - de er nemlig lejere. Bebyggelsens 156 boliger og erhvervslejemålet var indtil 2014 ejet af Arkitekternes Pensionskasse, der begyndte at udstykke lejeboligerne til ejerlejligheder, efterhånden som folk flytter ud.

- Så overtog et tysk firma, Patrizia, ejendommen. Pludselig havde de lavet en aftale med Lidl om deres byggeri. Og 19. december 2019 fik vi pludselig at vide, at Patrizia havde solgt ejendommen til Lægernes Pension. Så bygningerne står lægerne for, og udearealet siger Patrizia, at de stadig ejer - du kan godt høre, at jeg har nok at gøre, siger Anders Clausen.

Formand Anders Clausen (til højre) og næstformand Uffe Groes viser, hvor langt det planlagte supermarkedsbyggeri vil nå ind i gårdhaven. Foto: Hanne Bjørton

- I dag er 84 af lejlighederne til leje, og 72 er ejerlejligheder. Og når der står, at ejerne har sagt ja til projektet, så er det ikke os men Patrizia, der har sagt ja, siger Uffe Groes.

- Vi har i øvrigt et fint samarbejde med ejerne af ejerlejlighederne, tilføjer formanden.

Annonce

Kan blive værre endnu

Formanden mener desuden, at det er en fejl, når en tredjedele af beboerne ikke deltog i nabohøringen. Nemlig lejlighederne på bagsiden af den sydligste vinkelbygning.

- De har fået besked på, at projektet ikke kommer til at vedrøre dem, men det går ud over deres adgangsvej, siger Anders Clausen.


Deres tegninger er lige som når du kommer ind på et badeværelse med et vidvinkel-kamera og får det til at ligne Rådhuspladsen

Uffe Groes, næstformand


Der findes ingen lokalplan for området, så politikerne i teknik- og miljøudvalget skal i dag afgøre, om de vil give dispensation fra en retningsplan fra 1967, som stiller krav om, at et areal står til rådighed som butikstorv bag butikken. Butikstorvet er aldrig etableret, men er siden ejendommene blev bygget i 1966-67 indgået som en del af gårdhaven.

Ansøger vil i stedet placere det pligtige areal syd for den nye butik og benytte en del af det til nye parkeringspladser.

Forvaltningen beskriver i sagen, at siger politikerne nej til dispensationen, kan der ansøges om og formentlig opnås byggetilladelse til et projekt, der ikke kræver dispensation, og hvor butikken placeres endnu tættere på boliger og reducerer de grønne friarealer endnu mere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Amager

De københavnske familier betaler

Annonce