Annonce
Handicap

Blev lam som ung: Min hund er min 'løbemakker', min bedste ven, min lykkepille med pels

Golf Yos-Anan og hans trofaste servicehund Dea. Foto: Byrd/Jacob Crawfurd
Annonce

Hun kan med sin mund løfte en kurv med et par liter mælk. Hun kan åbne døre, trykke på kontakter, samle tabte ting op og i det hele taget gøre meget af det, der er svært, når man sidder i kørestol.

Golden retrieveren Dea er blevet en meget værdifuld makker for 48-årige Golf Yos-Anan fra Sundbyøster. Han fik hende for tre år siden, efter han blev opmærksom på, at en trænet servicehund kunne gøre hverdagen meget lettere.

- Jeg har altid haft hund, mine forældre havde også hund, da jeg stadig boede i Thailand. Jeg har et meget socialt liv, går til handicapsport og kørestolstennis og nogle af dem, jeg mødte der, havde en servicehund. Da min gamle labrador døde, blev jeg ked af det og tænkte, at nu gad jeg ikke have hund længere. Men efter to-tre måneder besluttede jeg mig for at prøve få en servicehund, fortæller Golf.

Annonce

Blev lam det sekund

Golf sidder i kørestol, fordi han blev rygmarvsskadet og delvist lam som 18-årig, da han stadig boede i Thailand.

- Jeg var ung og dum. Mig og en kammerat var ude og lege med en pistol, som han havde 'lånt' af sin far. Så skete der et uheld, pistolen gik af og ramte mig i højre side og gik igennem min rygmarv. Jeg blev lam det sekund, jeg mærkede det med det samme, fortæller han.


Hvis jeg siger til Dea: Gø! Så begynder hun at gø, og så kommer de ud fra butikken og siger: Det er jo Golf, hvad kan jeg hjælpe dig med?

Golf Yos-Anan


Det sociale sikkerhedsnet i Thailand er anderledes end i Danmark.

- Der får man at vide, at du bare skal blive hjemme, og så skal din familie forsørge dig. Og så var der også noget buddhisme i det: Jeg havde sikkert gjort noget i det forrige liv, som betød, at det her ville ske for mig.

- Jeg var meget ung, og det var svært, for man ville gerne så meget, og man så andre starte på universitetet. Men jeg blev efterhånden bedre til at se, hvordan jeg skulle komme videre, siger Golf.

Han kom på en teknisk skole for handicappede, hvor han lærte at arbejde med elektronik og computere. Skolen havde en del frivillige undervisere fra New Zealand, Australien, England og fra Danmark.

- Der mødte jeg min danske kæreste, og det var derfor, jeg kom til Danmark. Vi blev gift og fik en søn, som i dag er 12 år, fortæller Golf.

Golf uddannede sig som datamatiker og tog en professionsbachelor i webudvikling. I dag arbejder han med e-commerce og udvikling af en webshop for et økologisk gårdbrug på Sjællands Odde.

Annonce

Hun motiverer mig

Hunden Dea er altid med Golf og hjælper ham med indkøb, med at åbne døre, samle ting op og en masse andet.

- Jeg har en automatisk dør i kælderen, når jeg skal ned til min bil. Man skal trykke på en knap, og hvis jeg har noget i hænderne, så skubber Dea på knappen, så døren går op. Jeg behøver faktisk bare se på hende, jeg behøver ikke sige så meget mere - vi kender hinanden rigtig godt.

Og hvis Golf har brug for andres hjælp, så giver han Dea kommando til at gø.

- Nogle gange på Amagerbro kan jeg ikke komme ind i butikker og pizzeriaer, fordi der er et dørtrin. Hvis jeg siger til Dea: Gø! Så begynder hun at gø, og så kommer de ud fra butikken og siger: Det er jo Golf, hvad kan jeg hjælpe dig med? Ja, jeg vil gerne have en pizza nummer syv, griner Golf.

Golf Yos-Anan og hans trofaste servicehund Dea. Foto: Byrd/Jacob Crawfurd

Men Dea er langt fra kun en praktisk hjælper. Hun betyder rigtig meget for Golf.

- Jeg er skilt i dag og er alenefar, og når min søn ikke er hos mig, så er jeg sammen med min hund. Hun motiverer mig til at motionere. Hvis folk ser mig nede i Amager Strandpark, så kommer jeg 'løbende' på min cykel og med Dea ved siden af. Hun er min løbepartner, min bedste ven, min lykkepille med pels, er der nogen, der kalder det.

Om Servicehunde til Handicappede (STH)

STH er en non-profit forening, der hjælper personer med bevægelseshandicap, ved at bevilge specialtrænede servicehunde og bistå brugeren med vedvarende støtte og vejledning for at sikre et værdifuldt samarbejde, til gavn for både bruger og hund.

Drivkraften i foreningen er frivillige værtsfamilier, der lægger hjem og hjerte til en hvalp i cirka 12 måneder, for at give den kommende servicehund et godt fundament til dens fremtidige karriere. Desuden bidrager privatpersoner, fonde og virksomheder med legater, donationer og økonomiske sponsorater, foder og udstyr, som gør det muligt at træne servicehunde til mennesker med et fysisk handicap.

Læs mere på servicehunde.dk

Dea hedder faktisk Nordea, lige som banken. Fordi STH (Servicehunde til Handicappede) fik et meget stort beløb fra Nordeafonden. STH er en uafhængig organisation, der uddanner servicehunde, og den lever af penge fra fonde.

På lørdag skulle STH have holdt Dog-a-Thon i Amager Strandpark; et stort træf for handicappede borgere med deres servicehunde. Men på grund af de nye corona-restriktioner, så der kun må forsamles 50 personer, besluttede organisationen i onsdags at aflyse arrangementet.

- Vi er jo vores lille gruppe i Danmark, som kender hinanden, og to gange om året er vi til fællestræning, fordi servicehundene med jævne mellemrum skal trænes hos en hundeinstruktør. Jeg var også til Dog-a-Thon sidste år i Amager Strandpark, og det er hyggeligt at hilse på hinanden, også for hundene. Det er som om, at hundene bliver mere glade, end når de ser andre hunde på gaden - det er lige som at de kender hinanden. Er det ikke mærkeligt? griner Golf.

Annonce
Annonce
Idræt

Nu kan du nominere Årets Idrætsforening

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
POLITI

Skuddrama på Belfastvej

CORONA

Google vil hjælpe fyrede lufthavnsansatte

Koncert

Kulturhuset klar til Lasse & Mathilde

CORONA

Populært julemarked er aflyst

Amager

Sulten efter mørt kød og sej litteratur

Annonce