Annonce
Amager

Coronakrise kan sende Hørgården på den hårde ghettoliste

Michael Hedegaard Jensen er sekretariatsleder i Partnerskabet - den boligsociale helhedsplan i Urbanplanen - her i boligafdelingen Hørgården. Foto: Hanne Bjørton
Hørgården var godt på vej til at redde sig væk fra de kriterier, der har tvunget boligområdet på regeringens ghettoliste. Men så kom coronakrisen med ledighed og indtægtstab.

Coronakrisen kan få den konsekvens, at boligområdet Hørgården i Sundbyvester ender på den såkaldte hårde ghettoliste. Det sker, når et boligområde er på den almindelige ghettoliste fire år i træk.

Den almindelige ghettoliste havner man på, hvis en række kriterier om beboernes etnicitet, ledighedsprocent, kriminalitet, uddannelses- og indkomstniveau (se faktaboks) er opfyldt.

Hørgården var ellers ved at arbejde sig væk fra listen, hvor boligområdet havnede i 2018.

Annonce

- Havde du spurgt mig for tre måneder siden, ville jeg virkelig have været optimist. Det så ikke ud til med de konjunkturer, vi havde på det tidspunkt, at der ville ske det helt store med beskæftigelsen. Men nu kan man godt være lidt bekymret for indtægtsniveauet, siger Michael Hedegaard Jensen, sekretariatsleder i Partnerskabet, den boligsociale helhedsplan i Urbanplanen.

Yderst på vippen

Coronakrisen har trukket et spor af afskedigelser efter sig, og en analyse fra organisationen Danmarks Almene Boliger (BL) viser, at fordi den almene boligsektor og især udsatte boligområder er mere udsatte i økonomiske nedgangsperioder, kan corona sende flere områder på ghettolisten og den hårde ghettoliste.

- Der er flere i et område som vores, der har lav uddannelse, lav indtægt og måske er flere på timelønnede kontrakter. De sidder længere ude på vippen i forhold til, om de er i beskæftigelse eller ej, siger Michael Hedegaard Jensen.

Derfor er Hørgården på ghettolisten

Almene boligområder med mindst 1.000 beboere, hvor andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande overstiger 50 procent (Hørgårdens tal: 52,1 procent), og hvor mindst to af følgende kriterier er opfyldt, kommer på ghettolisten:

1. Over 40 procent af 18-64 årige beboere er uden tilknytning til arbejdsmarkedet, opgjort som gennemsnit over de seneste to år (2017-2018). Hørgårdens tal: 32,4 procent.

2. Over 2,03 procent (2019-kriterium) af beboerne er dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer. Hørgårdens tal: 2,32 procent.

3. Over 60 procent af 30-59 årige beboere har alene en grunduddannelse registreret og godkendt i Danmark. Hørgårdens tal: 61,8 procent.

4. Den gennemsnitlige indkomst for 15-64 årige beboere (dog ikke uddannelsessøgende) er under 55 procent af regionens gennemsnitlige indkomst. Hørgårdens tal: 57,9 procent.

Er et område på ghettolisten fire år i træk, kommer det på den hårde ghettoliste.

Annonce

Flere er uddannet

Tal for kriminalitet og uddannelse holder lige nu Hørgården på ghettolisten, men det går den rigtige vej med uddannelseskriteriet.

- Der bor borgere hos os, der har en uddannelse med sig fra et andet land, som de bare aldrig har fået registreret og godkendt i Danmark. Så vi har ringet til rigtig mange, banket på rigtig mange døre, og jeg tænker, vi kommer til at få godkendt 17-20 uddannelser, siger Michael Hedegaard Jensen.

Partnerskabet har i mange år arbejdet med kriminalitetsforebyggelse. Og siden 1. juli 2019 har Hørgården fulgt en ny, skrap udlejningsaftale med Københavns Kommune. Har man en indtægt under 19.500 om måneden, en dom de seneste to år, eller er man ikke i job eller uddannelse, kan man ikke flytte ind.

Så beboersammensætningen er under forandring, men det tager tid, og Hørgården har en deadline.

Annonce

Kan miste deres hjem

1. december hvert år offentliggøres en ny ghettoliste. Men datagrundlaget skuer et år bagud. Så hvis indtægts- og beskæftigelsesniveau falder brat lige nu, kan det påvirke listen i 2021.

- Så det er meget kritisk og kan have virkelig alvorlige konsekvenser, siger sekretariatslederen.

Kommer Hørgården på den hårde ghettoliste, skal boligafdelingen nedbringe andelen af almene familieboliger til 40 procent inden 2030 ved salg, nedrivning, omdannelse til ungdoms- og ældreboliger eller via nybyggeri. Mange beboere må forlade deres hjem og blive genhuset et andet sted.

- Jeg synes godt, man kan diskutere, om en global krise på grund af en virus skal betyde, at ud over, at nogle beboere mister deres arbejde, så skal de også miste deres hjem. Det er en diskussion værd. Men det er en politisk diskussion.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce