Annonce
Byggeri

Demonstranter blokerer fælledbyggeri: By & Havn overvejer at få politiets hjælp til at fortsætte arbejdet

Exctinction Rebellion indledte torsdag en fredelig blokade af et arbejdsareal på Amager Fælled. Foto: Klaus-Henrik Andreasen
Amager Fælleds Venner har politianmeldt By & Havn og entreprenøren, og Extinction Rebellion har fysisk blokeret arbejdet på byggearealet ved Vejlands Allé. By & Havn vil fortsætte arbejdet i næste uge, om nødvendigt med politiets hjælp.

Torsdag politianmeldte foreningen Amager Fælleds Venner udviklingsselskabet By & Havn, partnerselskabet Vejlands Kvarter og entreprenøren G. Tscherning.

Det skete efter de første forberedelser til byggeriet Fælledby på Amager Fælled var gået i gang, blandt andet opsætningen af et byggeplads- og paddehegn, der skal holde fredede arter som stor salamander væk fra byggefeltet.

I VVM-redegørelsen for byggeriet er det betinget, at bygherren By & Havn og PensionDanmark, før byggeriet går i gang, sørger for afværgeforanstaltninger for padder. Opsætning af paddehegn, etablering af alternative levesteder i et stendige og grenbunker. Og så skal padder i selve byggefeltet fysisk flyttes.

Ifølge foreningen skulle det arbejde først ske i april, når stor vandsalamander kommer ud af sit vinterhi nede i jorden.

- Men så begynder de allerede i februar. Onsdag blev der lagt tunge køreplader ud. Så var vi til informationsmøde hos By & Havn onsdag eftermiddag, hvor vi gjorde dem opmærksom på, at de ikke har tilladelserne til at gå i gang, og så fik vi at vide, at de ville flytte kørepladerne. Torsdag kørte de rundt på Lærkesletten uden brug af køreplader, hvilket egentlig gjorde det meget værre - det nytter jo ikke noget, at de skader dyrene. Så vi har politianmeldt dem, fordi de overtræder deres egne retningslinjer, siger Steffen Rasmussen, talsmand for Amager Fælleds Venner.

Foreningens anmeldelse handler om forsætlig overtrædelse af lov om fredning af visse dyre- og plantearter og pleje af tilskadekommet vildt.

Annonce

Blokade og venlig dialog

Torsdag indledte folkebevægelsen Extinction Rebellion samt fremmødte fra Amager Fælleds Venner desuden en fredelig blokade mod byggeriet ved at sætte sig foran maskinerne og blokere arbejdet i nærheden af vandrehjemmet ved Vejlands Allé.

Blokaden er fortsat fredag, og en af aktivisterne, Ida Dalsgaard, forventer, at den også fortsætter i den kommende uge.

- Ja, vi står klar mandag klokken otte, og vi holder også øje med, hvad de laver i weekenden, siger hun.


Nogle af dem har fortalt, at de var nervøse, fordi de før har oplevet, at der er blevet råbt og spyttet efter dem, og vi har sagt, at det gør vi i hvert fald ikke. Vi er fredelige, og vi taler til hinanden med respekt.

Ida Dalsgaard, aktivist


Har I talt med arbejderne på stedet?

- Ja, vi har haft en venlig dialog med arbejderne, og vi blokerer kun for maskiner og ikke for deres almindelige personbiler, for ellers kan de jo ikke komme væk fra stedet. Nogle af dem har fortalt, at de var nervøse, fordi de før har oplevet, at der er blevet råbt og spyttet efter dem, og vi har sagt, at det gør vi i hvert fald ikke. Vi er fredelige, og vi taler til hinanden med respekt, siger Ida Dalsgaard.

Sker jeres blokade i forlængelse af Amager Fælleds Venners politianmeldelse, eller ville I også stå her på andre tidspunkter, når afværgeforanstaltningerne er på plads?

- Når By & Havn lægger store køreplader ud midt i stor vandsalamanders habitat og jager lærker væk med hunde, så er det manglende respekt for naturen, og det protesterer vi imod. Men vi er generelt imod byggeriet, så vi ville også stå her på andre tidspunkter. Det her er et af Københavns sidste grønne åndehuller, hvor arter som stor vandsalamander og rådyr lever. Og så er det et frirum for mennesker, som vi har brug for, siger Ida Dalsgaard.

Annonce

Politiet kan gribe ind

I By & Havn har man forståelse for, at der er forskellige holdninger til byggeriet.

- Men det er altså en politisk beslutning både i Folketinget i forhold til affredningen og i kommunen i forhold til, at der skal udvikles på lige præcis det her område, og derfor tager vi anmeldelsen til efterretning. Vi prøver at sikre en så god og fredelig dialog på byggefeltet som muligt ved at stille op og prøve at forklare, og vi har også holdt orienteringsmøde om, hvad det er vi går i gang med, siger Kristian Wederkinck Olesen, kommunikationschef i By & Havn.


Vi har jo været ude for det før, og da havde vi jo politiet til at hjælpe os. Sidste gang satte vi simpelthen trådhegn op, og det kan så komme på tale igen

Kristian Wederkinck Olesen, kommunikationschef


Han oplyser, at de udlagte køreplader bliver liggende, og han deler ikke opfattelsen af, at arbejdet med afværgeforanstaltninger først skulle gå i gang om et par måneder.

- Det er et krav i projektets VVM-tilladelse, at der skal etableres paddehegn og et stendige som nye levesteder for de her padder, inden vi begynder at indsamle dem. Vi går i gang med at lave afværgeforanstaltningerne nu, og så indsamler vi padderne på et senere tidspunkt. Vi går ikke rundt og piller dem op af jorden. Der har været en stor diskussion om, hvorvidt det er byggearbejde eller forberedende arbejde, vi laver nu. Det vi har tilladelse til, det er at lave det forberedende arbejde – paddehegn og stendiger, siger kommunikationschefen og fortsætter:

- De områder, hvor arbejdet ligger nu, er jo i VVM-tilladelsen vurderet til ikke at være et sted, hvor der er rastende vandsalamandere. De ligger i krat og den slags. At der så måske er en eller to et sted, det kan jeg jo ikke stå på mål for at sige, at det er der ikke, men det var biologernes vurdering i forbindelse med den nye konsekvensvurdering, at der ikke er rastende vandsalamandere. Og når vi kører derude, har vi folk gående foran maskinen, før de lægger pladen, så vi gør det så varsomt som vi overhovedet kan.

Hvordan påvirker blokaden arbejdet?

- I dag har vi valgt at stoppe arbejdet i stedet for at tirre folk. Vi kan godt forstå, at de er bekymrede og at der er delte meninger om det her projekt. Vi har været i dialog med dem, og vi er samtidig også i dialog med politiet om, hvordan vi på en eller anden måde i fred og ro kan fortsætte det her arbejde. Og arbejdet kommer altså til at fortsætte i den kommende uge.

Hvis der stadig er blokade, skal I så have politiets hjælp?

- Ja, det er man jo nødt til. Vi har jo været ude for det før, og da havde vi jo politiet til at hjælpe os. Sidste gang satte vi simpelthen trådhegn op, og det kan så komme på tale igen, siger Kristian Wederkinck Olesen.

_

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Amager

200 kilo sprængstof afsløret på Amager

Annonce