Annonce
KRIMI

Helten bor i gaden med den grumme historie

Lisbeth og Steen på vej ind på Restaurant Kareten - et godt mødested for hovedpersonen. Indretningen er løssluppen. Store vinduer med røvballegardiner, gule vægge, mørke træmøbler, mildt lys fra gamle petroleumslamper og glaskupler, der hænger i lange kæder fra det høje stukloft. Foto: Jan Jeppesen.
Krimi og kærlighed går hånd i hånd med forfatterparret Lisbeth og Steen Bille, der har udgivet tredje og sidste bind i Mandix-serien, 'Blodets bånd'. Omdrejningspunktet for triologiens hovedperson er Holmbladsgade - gaden med de mange mord.

Et nedslidt arbejderkvarter. Lejligheder uden bad eller toilet. Et område med brune værtshuse, og hvor fabrikker som Sadolin & Holmblad lukker ned. Det var Holmbladsgade i 1990'erne. I dét årti blev begået 16 mord på Amager. En stor del, 11 styks, fandt sted i og omkring Holmbladsgade. En gade med en grum historie og omdrejningspunktet for hovedpersonen i ægteparret Lisbeth og Steen Billes tredje og sidste bind i Mandix-serien, 'Blodets bånd'.

Alle tre bind er nu udgivet fra forlaget, Peoples Press, og i triologiens finale sætter Freddie Mandix alt på spil for at holde fast i sig selv, sit job og sin familie, da en pakke med hvidt pulver skaber panik i Forskningsministeriet. Kort efter bliver en ekspert i genetik myrdet.

Lillebror til Freddie og eksnarkomanen, Jacob, slås med sine egne dæmoner. De lokker ham i armene på Freddies ærkefjende, og det skaber problemer for dem begge. Alt imens Freddies kollega, Emma, arbejder med utæmmet energi på at afsløre Freddies fortid.

Annonce

Hendes jagt på sandheden om den mand, hun er hemmeligt forelsket i, tvinger hende ud i livsfarlige miljøer, hvor elendighed og ondskab hersker. Det hvide pulver og den døde forsker bringer Freddie på sporet af en sammensværgelse tæt på regeringens top. Han må finde ukendte ressourcer fra dybet af sin martrede sjæl for at forsvare de mennesker, han elsker.

Der er således lagt op til en forrygende og overraskende afslutning, hvor alle trådene samles og alle hemmeligheder kommer for en dag.


Det var på Amager, Palle Sørensen skød og dræbte fire betjente. Det var på Amager, rockerlederen Makrellen blev mejet ned. Og mens vi researchede til romanerne, gik vi tit en tur i kvarteret og talte om de gamle sager. I dag er kontrasten stor mellem den hyggelige gade og dens dystre fortid. Men det er jo krimiforfatterens lod og lyst: at pege på alt det mørke i menneskers sind.


Livet i Holmbladsgade

Amager Bladet møder krimiforfatterne i Danmarks mest morderiske område. Lisbeth og Steen har netop medvirket i Go'morgen Danmark på TV2, og med de tre bind under Lisbeths arm besøger vi de steder, hvor Freddie Mandix levede sit liv.

Fra bopælen i Holmbladsgade cykler han på arbejde ad Amagerbrogade, handler lokalt, mødes med sin gamle kollega på restaurant Kareten eller drikker en øl på bodega Jaguaren. Det er her, han føler sig hjemme.

- Vi har selv boet på Brigadevej og bor nu i en haveforening, grundlagt af B&W-arbejdere længere ude på Amager. Mange steder på vores ø kan man stadig kan mærke, at man er i et gammelt arbejderkvarter, fortæller Lisbeth Bille, som selv er født i Nyrnberggade.

- Og det passer godt til vores hovedperson, siger Steen Bille.

Freddie Mandix er en tidligere efterforsker, der har forladt politiet. Han er som en politihund i et spil kegler, da han bliver ansat i Forskningsministeriet. Han er en handlekraftig mand og har det rigtig skidt med lange møder og interne intriger.

I ministeriet skal Mandix arbejde i en lille gruppe, der skal afsløre fusk og svindel blandt danske forskere. Freddie keder sig bravt, indtil gruppen får et anonymt tip om alt for mange døde rotter i et forsøg, der er knyttet til behandlingen af leukæmi. Mens rotterne dør på Panum, ligger de syge børn i deres senge på Rigshospitalet og venter på næste behandling. En forsker myrdes, og nu må Freddie og Emma sætte liv og job på spil for at forhindre nye dødsfald.

- Midt i det hele dukker Freddies bror, Jacob, op med en mørk hemmelighed og en uoverskuelig narkogæld, fortæller Lisbeth.  - Og nu er der maksimalt pres på Freddie, der både kæmper mod hvidkitlet ondskab og kyniske narkobagmænd. Sammen med Freddie møder vi alle typer mennesker: polerede embedsmænd, hårdkogte kriminelle og almindelige ama’rkanere.

Annonce

Talte om de gamle sager

Valget af Holmbladsgade som Mandix’ bopæl er netop inspireret af områdets grumme historie, hvilket bidrager til en uhyggelig høj mordrate på Amager.

- Det var på Amager, Palle Sørensen skød og dræbte fire betjente. Det var på Amager, rockerlederen Makrellen blev mejet ned. Og mens vi researchede til romanerne, gik vi tit en tur i kvarteret og talte om de gamle sager. I dag er kontrasten stor mellem den hyggelige gade og dens dystre fortid. Men det er jo krimiforfatterens lod og lyst: at pege på alt det mørke i menneskers sind, siger Steen Bille.

Bille & Bille

Mandix-serien er udgivet af People’s Press, der som noget nyt udgiver alle tre bøger på én gang. De tre bøger i Mandix-serien hedder: 'Patent på mord'. 'Farlige forbindelser'. 'Blodets bånd'.

'Mandix' er en københavnsk thriller, der tager dig med fra ministeriernes bonede gulve til den hårdkogte kriminelle underverden.

Lisbeth A. Bille er forfatter og videnskabsjournalist. Hun har gennem flere år arbejdet som journalist på Magisterbladet og kender danske forskningsmiljøer - også på vrangen. Hun har sammen med sin mand, Steen Bille, skrevet syv krimier.

Steen Bille er konsulent og forfatter. Han er tidligere spillefilmskonsulent på Det Danske Filminstitut, vært på DR P1 og medforfatter på filmene 'Drømmen' og 'To Verdener'.

Bille & Bille har tidligere skrevet fire anmelderroste krimier med Thea Vind som hovedperson.

Grønthandleren, der er nabobutik til bodega Jaguaren, frekventeres også af Freddie Mandix. Foto: Jan Jeppesen.
Lisbeth og Steen ved bodega Jaguaren, der er hjemsted for kvarterets mere hårdkogte typer. Foto: Jan Jeppesen.
Vinhandleren på hjørnet af Holmbladsgade og Nordlandsgade bliver ofte frekventeret af hovedpersonen. Foto: Jan Jeppesen.
Lisbeth og Steen Bille har efterhånden skrevet syv krimier sammen. - Lisbeth er den bedste til at skrive, så jeg tænker i scener, foklarer Steen. Foto: Jan Jeppesen.


Annonce
Alarm112

Politi: Intet kriminelt blev begået i sag om forsvunden 13-årig

Annonce
Alarm112

Offer er stabil efter knivstikkeri på Christiania

Annonce
Alarm112

Flere er tilbageholdt af politiet efter knivoverfald i Tårnby

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm112

Voldsom sort røg: Fem både brændt i Kastrup Lystbådehavn

Alarm112

20-årig fundet bevidstløs på Metrostation: Døde af sygdom

Alarm112

13-årig pige fra København fundet i god behold

Alarm112

Flere hypoteser efterforskes i sag om forsvundet 13-årig

Alarm112

Bror til forsvundet 13-årig: Nogen må have taget hende

Alarm112

Politiet er uden gennembrud i søgen efter teenagepige

Annonce