Annonce
BUTIKSLIV

Kom ind i det kollektive klædeskab og byt dig til brugt tøj

Laura Amalie Carlsen forventer stort rykind i kælderbutikken, hvor det brugte tøj hænger klar på bøjlerne til at blive ombyttet. Foto: Jan Jeppesen.
I en kælderbutik i Egilsgade på Islands Brygge kan du bytte dig til brugt tøj i alle størrelser, farver og afskygninger. Laura Amalie Carlsen er butiksindehaveren af Det Kollektive Klædeskab som gør op med køb og smid væk-kulturen.

Et tøjfællesskab for kvinder i alle aldre, stile og størrelser. Det lyder forjættende, men er ikke desto mindre et koncept, der spreder sig som ringe i vandet i det danske samfund.

En af frontkæmperne for at gøre op med køb og smid væk-kulturen er 28-årige Laura Amalie Carlsen, der netop har åbnet Det Kollektive Klædeskab i en kælderbutik i Egilsgade 34 på Islands Brygge.

Konceptet er enkelt: Har du en kjole som hænger skabet, men aldrig bliver luftet, og i stedet forfalder til fristelsen om at købe en ny kjole, så bør du måske lige overveje om en anden kunne få brug for den gamle kjole og du selv kunne finde en brugt kjole, der lige er dig.

Annonce

I butikken bliver hvert enkelt stykke tøj vurderet efter kvalitet, stand og efterspørgsel. Laura giver point, for tøjet skal have værdi for andre. Antallet er point er de samme som tøjet bliver sat til salg for. Det vil sige, at en kjole til 200 point ryger ind på kontoen, mens en anden kan købe den for 200 point.


Jeg har arbejdet med det her på frivillig basis i mange år, fordi jeg går meget op i bæredygtighed, da vores tøjforbrug er for stort. Det meste ryger jo i containeren.


- Der er kun ét krav, og det er medlemsskab af foreningen, forklarer Laura.

Medlemsprisen er 169 kroner pr. måned, men så er der også frit slag til at sælge og bytte kjoler, halstørklæder, hatte, strømpebukser, sko og undertøj.

Fedt at få skiftet ud i garderoben

Det er efterhånden otte år siden Laura mødtes med en masse kvinder og byttede tøj for første gang hos en fremmed kvinde.

- Det var så fedt at få skiftet ud i garderoben, men jeg følte altså også jeg ikke bare kunne tage hvad som helst. For det var besværligt at skulle opbevare for meget tøj af gangen. I Det Kollektive Klædeskab kan man heldigvis dag for dag bare tage det man har for brug, forklarer Laura, der tidligere har arbejdet for kollektivet på Nørrebro, men nu står på egne ben.

- Jeg har investeret 40.000 kroner i butikken, og det er mit mål, at jeg har 500 medlemmer om to år. Det er også realistisk, siger hun med sikker stemmeføring.

En kunde kommer ind i butikken og fortæller, at hun allerede har sparet flere tusinde point op. Og hun er ikke den eneste, der har taget konceptet helt ind til kroppen.

For det gør flere og flere danskere.

Vi danskere køber i snit hver 11 kilo tøj om året. Meget af det, er det såkaldte fast fashion, som er lavet til at kun at blive brugt en enkelt sæson. Det er både et klimaproblem og forureningsproblem, mener Laura, som altså nu vil gøre noget ved det.

Annonce

Vild med Amager

- Jeg har arbejdet med det her på frivillig basis i mange år, fordi jeg går meget op i bæredygtighed, da vores tøjforbrug er for stort. Det meste ryger jo i containeren. Så det har været min helt store fritidsinteresse. Jeg var pharmakonomelev, men blev i december sidste år fyret fra min arbejdsplads og tænkte: Hvad skal jeg nu? Ja, det er så blevet denne butik. Min hobby er blevet min levevej, forklarer Laura, der bor på Nørrebro, men er vild med Amager.

- Der er bare en eller anden fed stemning på Amager. Hvis du for eksempel står ved Amagerbro Metrostation og drikker en kop kaffe ved kaffevognen, så kommer du helt automatisk i snak med andre mennesker. Det har jeg ikke oplevet mange andre steder i København. Og når står her på Islands Brygge smiler du til folk på gaden, og de smiler altid igen. Det oplever jeg ikke på Nørrebro.


Annonce
Alarm112

Politi: Intet kriminelt blev begået i sag om forsvunden 13-årig

Annonce
Alarm112

Offer er stabil efter knivstikkeri på Christiania

Annonce
Alarm112

Flere er tilbageholdt af politiet efter knivoverfald i Tårnby

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm112

Voldsom sort røg: Fem både brændt i Kastrup Lystbådehavn

Alarm112

20-årig fundet bevidstløs på Metrostation: Døde af sygdom

Alarm112

13-årig pige fra København fundet i god behold

Alarm112

Flere hypoteser efterforskes i sag om forsvundet 13-årig

Alarm112

Bror til forsvundet 13-årig: Nogen må have taget hende

Alarm112

Politiet er uden gennembrud i søgen efter teenagepige

Annonce