Annonce
Miljø

Lokale borgere tester luften: Nyt projekt på Amager vil skærme københavnere mod luftforurening

Ink Littler med sin datter og mand, Emma og Phillip Littler, på Ørestads Boulevard. Foto: Hanne Bjørton
Ink Littler og andre lokale borgere i Ørestad og på Islands Brygge går i uge 8 rundt med en lille boks, der måler luftforurening. Det er første led i et stort projekt hos Miljøpunkt Amager, der skal minimere den luftforurening københavnere udsættes for.

I næste uge kommer 33-årige Ink Littler til flere gange at medbringe en lille grå terning, der måler luftforurening, når hun og familien bevæger sig rundt i Ørestad City, hvor de bor.

Hun og andre lokale borgere i Ørestad og på Islands Brygge er nemlig testpiloter i et nyt, storstilet projekt, som skal undersøge, om man kan minimere den luftforurening, københavnerne udsættes for. Godt et ud af ti for tidlige dødsfald i København er relateret til luftforurening.

- Som beboer i Ørestad er jeg interesseret i, hvor meget luftforurening der er her. Vi har et lille barn, og vi har tænkt os at bo her et stykke tid endnu, siger Ink Littler, der så opfordringen til at medvirke i Facebookgruppen Ørestad.

Annonce

- Lige nu arbejder jeg hjemmefra, og min arbejdsplads har meget fokus på trivsel og går op i, at vi skal huske at gå ud og få frisk luft. Min mand er også hjemsendt på deltid, så det passer fint, at vi går tur i forbindelse med frokostpausen. Vi skal minimum gå med måleren tre gange på en uge, en af gangene skal være i weekenden og en af hverdagene skal være efter klokken 19, fortæller Ink Littler.

To testbyrum

Miljøpunkt Amager er tovholder på projektet, der går under navnet ’Thrive Zone Amager’, og har både forskere og arkitekter som samarbejdspartnere.

Ud over de lokale borgeres målinger tager projektet udgangspunkt i de målinger af luftforurening, som Google's fotovogne allerede har foretaget på de københavnske veje.

Hensigten er at skrue ned for graden af luftforurening, som byboerne udsættes for, dels ved at få københavnerne til at gå eller cykle på stier i stedet for at færdes langs trafikerede veje. Dels ved at teste, om man kan dæmpe høj luftforurening ved at plante tætte rækker af buske på udsatte steder.


Som beboer i Ørestad er jeg interesseret i, hvor meget luftforurening der er her. Vi har et lille barn, og vi har tænkt os at bo her et stykke tid endnu

Ink Littler, beboer i Ørestad City


Projektgruppen vil etablere to testbyrum på Amager, der ventes at stå færdige sommeren 2021. Hvordan de kommer til at se ud, er ikke afgjort, fordi borgerinddragelse er helt central, fortæller Dorte Grastrup-Hansen, centerleder for Miljøpunkt Amager:

- Vi begynder på Amager, hvor vi inddrager de lokale og spørger dem, hvordan de godt kunne tænke sig, at deres byrum ser ud, samtidig med, at vi monitorerer, hvordan de konkret bruger byrummet. Vi håber, at mange lokale vil støtte op om projektet og give os indsigt i bevægelsesmønstre og super-lokal forurening ved at bære særlige sensorer et par timer. Vi begynder på Amager, men bliver det en succes, håber vi, at idéerne kan udbredes til resten af byen og på sigt også internationalt, siger hun.

Annonce

Du kan deltage

Hvis du vil være med i den lokale kortlægning, kan du enten svare på et anonymt online-spørgeskema om din daglige færden på Islands Brygge og i Ørestad senest søndag den 28. februar 2021. https://app.maptionnaire.com/en/9902/

Eller hvis du til dagligt færdes eller bor i  Ørestad City og området omkring Islands Brygge metrostation, så kan du måle luftforureningen med en måler, som du skal tage med dig rundt i én dag/uge i uge 8. Skriv til Maja, hvis du vil være med: maja@miljopunkt-amager.dk

Her er måleren, som de lokale borgere skal bære rundt for at måle graden af luftforurening i Ørestad City og på Islands Brygge. Foto: Miljøpunkt Amager

‘Thrive Zone Amager’ projektet er finansieret af ICLEI Action Fund og slutter sidst på året. Projektet er forankret hos Miljøpunkt Amager og projektgruppen består af Gehl Architects, konsulenthusene BackScatter og Studio Profondo, Copenhagen Solutions Lab under Københavns Kommune og Utrecht Universitet i Holland.

Luftforurening i København

Det anslås, at der i 2017 var 460 for tidlige dødsfald i Københavns Kommune på baggrund af udendørs luftforureningsniveauer

Skadevirkningerne af langtidspåvirkning af partikelforurening ophobes gennem hele livet fra fødsel til død hos alle, der er udsat for den. Langtidspåvirkning kan være med til at fremkalde hjertekarsygdomme og luftvejslidelser. Derfor ses dødsfaldene især hos personer, der har været udsat i mange år, dvs. hos ældre samt personer, der er særligt følsomme. Spædbørn er også særligt følsomme, men dødsfald blandt spædbørn udgør en forsvindende del.

Luftforurening anslås i 2017 at udløse omkring 440.000 sygedage i Københavns Kommune. I beregningerne dækker sygelighed over hospitalsindlæggelser for luftvejslidelser og hjerte-karsygdomme, kronisk bronkitis og astma, samt dage med tabt arbejde og nedsat aktivitet (sygedage).

_

Annonce

Mest læste

Annonce
Alarm112

Politi: Spritbilist stak af efter ulykke med såret kammerat

Annonce
Annonce
Alarm112

Varevogn kørte galt på bro - person er i kritisk tilstand

Annonce
Forsiden netop nu
Alarm112

Bygherre kærer beslutning om byggestop på Amager Fælled

Indland

Amager Fælleds Venner indsamler millioner til byggestop

Mest læste

Alarm112

Bygherre overvejer næste skridt efter nederlag om Amager Fælled

Alarm112

Byggeri på Amager Fælled stoppes - hvis venner skaffer to millioner

Alarm112

Landsret stadfæster: Skal ikke betale coronabøder

Retssag

Anklager kræver bøder for brud på opholdsforbud betalt

Alarm112

Øresundsbroen var spærret efter uheld

Annonce