Annonce
Skolen ved Sundet

Spadestik for en ny skole, fritidshjem og renovering af en arkitektonisk perle

Firkløveret bag spadestikket: Byggechef Kasper Graa Wullf, Byggeri København, adm. direktør Henrik Mielke, arkitekfirmaet Trust, overborgmester Frank Jensen og børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen. Foto: Jan Jeppesen.
Skolen Ved Sundet får en historisk make-over og udvides med ny udskolingsskole, fritidhjem og EAT-køkkken. Spadestikket til udvidelsen og renoveringen blev foretaget torsdag - og om to år kan de nye faciliteter blive taget i brug.
Annonce

Gravemaskinerne havde allerede været i aktion, så det var de små spader, der kom i sving, da første spadestik til en omfattende udvidelse og renovering af Skolen Ved Sundet blev markeret på en solrig og varm torsdag eftermiddag.

Den ikonske Amager-skole, der blev opført i 1938 og regnes for et funktionalistisk hovedværk af Kaj Gottlob, udvides med en udskolingsbygning, et nyt EAT-køkken og nyt fritidshjem. Samtidig er der afsat penge til en omfattende make-over. Den totale pris er 385 millioner kroner.

Københavns overborgmester Frank Jensen (S) og børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (S) forklarer, at udvidelsen og renoveringen er helt i tråd med en opgradering af skoleområdet.

- Der bliver født fire-fem børn hver dag i København, så vi har behov for flere skoler. Det har også været min ambition at få helhedsrenoveret de københavnske skoler fra den dag, hvor jeg satte mig i overborgmesterstolen. Vi er ikke mål, men vi har fået afsat ti millarder kroner over de sidste ti år, og vi er godt på vej, sagde Frank Jensen.

Skolen Ved Sundet er fredet, og det er også med respekt for den arkittektoniske værdi, at man går i gang med helhedsrenoveringen og udvidelsen.

En stor menneskemængde omkransede det store hul, der allerede er gravet ud til byggeriet på skolens tidligere græsareal. Foto: Jan Jeppesen.


Det er en smuk skole med en meget unik indretning, arkitektur og historie. Den skal vi bevare.

Frank Jensen


- Det er en smuk skole med en meget unik indretning, arkitektur og historie. Den skal vi bevare, fastslog Frank Jensen.

Børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen forklarede, at skolen blev grundlagt ud fra en demokratisk tanke om, at alle børn skulle have lige adgang til lyse og sunde lokaler og ophold i det grønne i frikvartererne.

- Disse værdier vil også gennemsyre skolen fremover i såvel den fredede del som i den nye udbygning, og jeg er rigtig glad for, sagde han.

Helhedsrenoveringen er allerede i gang på skolens anden afdeling, Friluftsskolen, hvor der også bliver lagt vægt på at fremhæve og istandsætte efter bygningernes oprindelige værdier.

Det ventes, at helhedsrenoveringen af Friluftsskolen er klar i slutningen af 2020, mens hovedskolens nye faciliteter ventes taget i brug i sommeren 2022.

Visualisering af udvidelsen, der omhandler ny udskolingsbygning, nyt fritidshjem samt etablering af EAT-køkken. Illustration: Nøhr & Sigsgaard.

Skolen Ved Sundet

Skolen Ved Sundet havde pr. 26. oktober 2019 869 elever. Friluftsskolen, som er en del af Skolen Ved Sundet, er en specialafdeling for børn med bevægelseshandicap og andre udfordringer. Derfor tilbydes der specialklasseundervisning for kommunens elever med behov for særlige hensyntagen og støtte.

Skolen ved Sundet som blev fredet i 1990, er tegnet af arkitekt Kaj Gottlob og stod færdig i 1938.

Udvidelsen af Skolen ved Sundet omhandler en sporudvidelse fra tre til fire spor, etablering af EAT-køkken og et nyt fritidshjem med 448 pladser. Det ekstra spor bliver etableret som en udskolingsbygning til 7.-9. klasse samt tilhørende faglokaler.

I byggeriet af de nye faciliteter vil den eksisterende arkitektur blive fremhævet ved f.eks. at grave flere funktioner ned under terræn.

I budget 2016 og 2018 blev der bevilget henholdsvis cirka 219 mio. kroner og 154 mio. kroner til helhedsrenoveringen og udvidelsen af skolen. Derudover blev der i Overførselssagen 2015-16 og 2016-17 bevilget i alt cirka 12 mio. kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
POLITI

Skuddrama på Belfastvej

Idræt

Nu kan du nominere Årets Idrætsforening

Annonce