Annonce
AMAGERBRO

Svindelsag: Kassereren har stjålet for over ni millioner kroner

Andelsboligforeningen Amagerbro dækker ejendomme i Uplandsgade, Ved Sønderport og Hollændervænge. Foto: Jan Jeppesen.
I andelsboligforenigen Amagerbro er kassereren gennem ti år anmeldt for at have trukket mere end ni millioner kroner ud af fælleskassen. Svindelsagen begyndte, da kassereren lænsede kassen for 800.000 kroner. Jurist og ejer af Øens Rådgivningshus, Kenneth Gudmundsson, er rystet over sagens forløb og politiets manglende efterforskning af sagen.

I mere end ti år har en kasserer i andelsboligforeningen Amagerbro manipuleret med regninger og fået andre andelshavere til at finansiere et millionforbrug. I alt er der tale om svindel for over ni millioner kroner, oplyser Øens Rådgivningshus til Amager Bladet.

Øens Rådgivningshus fik nys om kassererens systematiske underslæb, da man overtog administrationen af ejendommen.

- Foreningen havde tidligere lavet regnskaberne selv, men pr. 1. januar 2020 overtog vi administrationen. Vi manglede et regnskab for 2019 og bad kassereren om at levere materialet, men personen var meget uvillig og ønskede ikke at dele materialet med os. Samtidig var personen imod, at vi skulle overtage administrationen og forsøgte at stille os i et dårligt lys. Det var en meget grim proces, fortæller jurist og indehaver af Øens Rådgivningshus, Kenneth Gudmundsson.

Annonce

Skatter var ren fiktion

- Da vi skulle lave budgettet for 2020 kunne vi se, at niveauet på ejendomsskattebilleten var langt under de foregående år. Det er jo ikke normalt, at ejendomsskatten falder så meget i pris. Vi gik derefter tilbage til 2015 for at få foretaget en stikprøvekontrol. Vi kunne herefter konkludere, at ejendomskatterne var ren fiktion, siger Kenneth Gudmundsson, der mener, at svindelsagen bør være en øjenåbner for alle andelsboligforeninger.

- I de fleste foreninger er bestyrelsen sammensat af beboere, der ikke er kompetente nok til at kunne gennemskue regnskaber og derfor ikke tør stille kritiske spørgsmål. I denne forening havde kassereren en meget aggressiv fremtoning. Personen kunne finde på at latterliggøre andre, når de spurgte til en sag. Fra politisk hold er man nødt til at kigge på det set up og kræve, at der bliver hevet ekstern bistand ind. Her taler vi altså om en forening med et drifsbudget på ti millioner kroner, 180 lejligheder og værdi af en ejendom til omkring en halv milliard kroner, forklarer Kenneth Gudmundsson, der er rystet over sagens omfang, men også politiets manglende efterforskning.

Annonce

Det er hovedrystende

Helt tilbage i april blev kassereren anmeldt til Københavns Politi. Kenneth Gudmundsson fortæller, at Øens Rådgivningshus flere gange har rykket politiet, men har kun fået bekræftet, at sagen endnu ikke efterforskes.

Københavns Politi har i et tidligere svar til Berlingske oplyst, at politiet dagligt laver en prioritering af anmeldelser.

Amagerbro-sagen

Andelsboligforeningen Amagerbro har adresserne Uplandsgade, Holmbladsvænge og Ved Sønderport.

Kassereren, der er anmeldt for underslæb, har været særdeles kreativ. På et af bilagene har personen justeret ejendomsskatten og indsat fire rater, der skal betales. Personen har tilsyneladende klippet Københavns Kommunes kontonummer ud og manipuleret sit eget kontonummer ind. Det har Øens Rådgivningshus fået bekræftet. På den måde lykkedes det kassereren at få overført et beløb på hele 618.000 kroner til sig selv, fremgår det af bilaget.

Øens EJendomsadministration overtog administrationen pr. 1. januar 2020. Derfor er andelsboligforeningen de facto uden kasserer, men på foreningens hjemmeside er kassereren stadig opført som medlem af bestyrelsen med titel af kasserer.

Kassereren har overført mere end 1,5 millioner kroner per år til sig selv siden 2017, hvilket svarer til at han har taget 1.000 kroner ud af hver andelshavers økonomi hver måned - foruden de 43.000 kroner han årligt tjente på sit arbejde i foreningen.

Beløbets størrelse fik Øens Ejendomsadministration til at indkalde andelshaverne til et ekstraordinært møde medio september. Tavsheden lagde sig som en dyne over forsamlingen, da sagen blev gennemgået. Tilliden i foreningen har lidt et svigt. Andelshaverne er rystede over sagen, da alle har haft stor tillid til kassererens arbejde, og ikke har haft den fjerneste anelse om det bedrageri, der systematisk er begået.

Øens Rådgivningshus er et samarbejde og forretningsfællesskab mellem Øens Advokatfirma, Øens Ejendomsadministration og Øens Virksomhedsadministration.


Det er hovedrystende. Jeg har et billede af en scene fra Olsen-Banden, hvor Axel Strøbye spiller kriminalassistent Jensen og siger åh nej, da han skal skrive endnu en rapport og forholde sig til en masse bilag.


- Det er hovedrystende. Jeg har et billede af en scene fra Olsen-Banden, hvor Axel Strøbye spiller kriminalassistent Jensen og siger åh nej, da han skal skrive endnu en rapport og forholde sig til en masse bilag. Vi har endda tilbudt politiet at skære hele sagen ud og levere den i flere kopier, fortæller Kenneth Gudmundsson og henviser til, at kassereren alene de seneste tre år har overført mere end 1,5 millioner kroner til sig selv.

Hele den her sag burde have startet ud med, at politiet havde anholdt kassereren og konfiskeret det, der kunne konfiskeres. Det mener jeg er rimeligt at kræve af et retssamfund som Danmark, for vi aner ikke, hvor pengene er gået hen, siger Kenneth Gudmundsson.

På et af bilagene har kassereren justeret ejendomsskatten og indsat fire rater, der skal betales. Han har tilsyneladende klippet Københavns Kommunes kontonummer ud og manipuleret sit eget kontonummer ind.

Annonce

Mest læste

Annonce
Alarm112

Bygherre kærer beslutning om byggestop på Amager Fælled

Annonce

Seneste nyt

Annonce
Indland

Amager Fælleds Venner indsamler millioner til byggestop

Annonce
Forsiden netop nu
Alarm112

Bygherre overvejer næste skridt efter nederlag om Amager Fælled

Alarm112

Byggeri på Amager Fælled stoppes - hvis venner skaffer to millioner

Mest læste

Alarm112

Landsret stadfæster: Skal ikke betale coronabøder

Seneste nyt

Retssag

Anklager kræver bøder for brud på opholdsforbud betalt

Alarm112

Øresundsbroen var spærret efter uheld

Indland

Borgmester vil gå byggeri på Amager Fælled efter i sømmene

Alarm112

Ung mand stukket med kniv under større slagsmål på Amager

Alarm112

Kvindelig fodgænger indlagt efter påkørsel på Amager

Annonce