Annonce
Amager

Syv partier træffer aftale om byggeri på Amager Fælled

Campinggrunden, hvor vandrehjemmet Danhostel Copenhagen Amager ligger i dag, og hvor et flertal nu har besluttet, at 2.000 boliger skal bygges. Arkivfoto: Asger Ladefoged/Scanpix
Annonce

FÆLLEDBYGGERI. S, Rad., SF, V, C, DF og LA har truffet aftale om, at det tidligere planlagte byggeri Ørestad Fælled Kvarter konverteres dels til byggeri af 2.000 boliger på den såkaldte campinggrund ved Vejlands Allé og 550 boliger ved Bådehavnsgade i Sydhavn. Dels erhvervsbyggeri på to grunde henholdsvis ved Selinevej og i Ørestad.

Af Hanne Bjørton

hab@minby.dk

KØBENHAVN: Som en delaftale i budgetforhandlingerne på Københavns Rådhus er Socialdemokratiet, Radikale, SF, Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance blevet enige om en løsning på fælledbyggeriet, efter det sidste efterår mistede politisk opbakning at opføre boligbyggeriet Ørestad Fælled Kvarter med 2.400 boliger på et unikt naturareal syd for Grønjordssøen.

Det bliver det såkaldte campingareal, der kommer til at bære majoriteten af løsningen. Der skal nemlig bygges 2.000 boliger på det areal, som ellers er udlagt til campingplads, og hvor vandrehjemmet Danhostel Copenhagen Amager ligger i dag, fortæller parterne i en pressemeddelelse.

6,9 hektar fælled ’vundet’

Byggefeltet omfatter ialt 11,8 hektar af Amager Fælled, mens det oprindelige byggefelt på den gamle strandeng syd for Grønjordssøen var på 18,7 hektar.

En hektar er et areal på 100 gange 100 meter, og der bliver altså bevaret knap syv felter fælled mere af den størrelse med den nye beslutning end den oprindelige plan.

Derudover skal 550 boliger bygges på et areal ved Bådehavnsgade i Sydhavn ud mod Fiskerihavnen, der i følge pressemeddelelsen i dag er dækket af krat, men hvor der dog er trampestier igennem, så området bruges rekreativt.

640 af de ialt 2.550 boliger bliver almene boliger, heraf de 500 på campinggrunden.

Endelig inddrages to grunde til omkring 100.000 kvadratmeter erhvervsbyggeri, for at nå op på de 1,9 milliarder kroner, som kommunen i følge pressemeddelelsen skylder for metrobyggeriet.

Det drejer sig om en grund ved Selinevej mellem jernbanen og vejudfletningen fra Sjællandsbroen, som udlægges til 81.000 kvadratmeter erhvervsbyggeri, lige som der skal bygges 20.000 kvadratmeter ekstra byggeri i Ørestad Syd.

Campingområdet fungerede indtil 1974 som losseplads og har i dag en naturværdi, der i vurderingen af de mulige byggegrunde er karakteriseret som ’ringe’ til ’moderat’.

'Bæredygtig' og 'biodiversitet'

Partierne stiller i aftalen - der endnu ikke er offentliggjort - flere krav til det kommende byggeri, herunder at der skal være tale om en grøn og bæredygtig bydel med bygninger, som for eksempel er beklædt med træ eller begrønnet.

Rundt om boligerne skal området fremstå som natur, og der skal gøres en særlig indsats for at sikre biodiversiteten i randområdet af byggeriet.

Både byggeriet af boliger i Bådehavnsgade, på campinggrunden og erhvervsbyggeriet på Selinevej forudsætter, at staten medvirker til at af-frede grundene mod til gengæld at frede ’Strandengen’ på Amager Fælled, der trods sin oprindelige natur ikke er fredet, fordi den i Ørestadsloven netop var udlagt til byggeriet.

Forhandlingerne mellem de syv partier om det øvrige budget for Københavns Kommune, ventes afsluttet inden for de nærmeste dage.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
CORONA

Dagens coronatal: Smittetal falder en smule

Annonce
Forsiden netop nu
Natur

Lille padde kan forsinke fælledbyggeriet

Annonce