Nye hurtigbuslinjer med grøn teknologi og egen kørebane (BRT-linjer) skal fremmes. Det forsøger transportministeren og erhvervsministeren lige nu at gøre ved at bede kommuner med arealer i hovedstadsområdets fingerplan om at byde ind på gode standsningssteder for en eventuel BRT-linje, hvor kommunerne så kan placere større erhvervsbyggeri for mange mennesker.
Ministrenes forsøgsordning har lige været på bordet hos by-, erhvervs- og planudvalget i Dragør med blikket på Englandsvej/Kirkevej. Men selv om det er i kommunens interesse at forbedre den sparsomme kollektive trafik til det sydligste Amager, var sagen omtrent opgivet på forhånd. For den lille endestations-kommune er afhængig af, at nabokommunen Tårnby er med på ideen.
- Vi er lidt underlagt Tårnbys ønsker og vilje. Hvis de ikke ønsker en BRT-linje, har det ingen gang på Jorden. Og hvis man ligger længst ude som Dragør gør, så har man altid det problem. Vi skal have Tårnby med, og jeg er ked af, at det ikke bliver til noget, siger Morten Dreyer (DF), formand for by-, erhvervs- og planudvalget.
Morten Dreyer (DF), formand for by-, erhvervs- og planudvalget i DragørVi er lidt underlagt Tårnbys ønsker og vilje. Hvis de ikke ønsker en BRT-linje, har det ingen gang på Jorden
Tårnby Kommune har ingen aktuelle planer om at deltage i forsøgsordningen. Man har i stedet haft fokus på at skabe sammenhæng mellem øens to metrolinjer, blandt andet via den nye, eldrevne buslinje 32 mellem Kastrup Station og Ørestad Station.
- Vores teknik- og miljøudvalg har været på besøg i Sverige for at se på BRT-løsninger, men vi er ikke interesseret i at gå den vej. Specialbussernes bane føres på midten af vejen, og man er i tvivl, om der overhovedet er plads til det på Englandsvej. Det går måske nok ved Kirstinehøj, men så snart du når op til Løjtegårdsvej, er der slet ikke plads til det, siger Allan S. Andersen (S), borgmester i Tårnby.
Tårnby var faktisk for et par år siden i dialog med Dragør om en medfinansiering af en udvidelse af Englandsvej for at forbedre fremkommeligheden for biltrafikken, og dermed også for S-bussen til og fra Dragør, men den sydlige nabo takkede nej. Tårnby er nu i fuld gang med udvidelsen på egen hånd.
Der er flere stopklodser for, at en BRT-linje på Amager kunne blive til noget. Skulle den køre fra centrum til Dragør, er det også en forudsætning, at København vil være med. Og så skulle Dragør i en i forvejen trængt økonomi finde finansiering til anlæg og drift af sin del af en BRT-linje.
Udvalget godkendte på sit møde 1. december, at Dragør ikke tilkendegiver interesse for ordningen.