Annonce
Amager

Vibeke skrev bog om sin blodprop

Bogens forside. Foto: Hanne Bjørton
Annonce

I 2007 udgav Vibeke Sporon-Fiedler bogen 'Hvis bare jeg ku' fortælle...', hvori hun fortæller om sin blodprop i 1998 og tiden efter. Hun blev lammet i højre side, og i de første tre år havde hun ikke noget sprog.

Det tog tre et halvt år at skrive bogen med hjælp fra veninden Sanne Sigaard Hansen, der dengang læste til talepædagog, men siden skiftede til lærerstudiet, journalist Anette Ketler og Vibekes mand Gustav.

Vibeke fortalte langsomt i hele og halve sætninger til Sanne Sigaard Hansen, der noterede og undervejs måtte spørge 'Er det det, du mener?' Herefter kunne Vibeke, lidt ad gangen, skrive notaterne rent på computer med venstre hånd. At skrive direkte fra egne tanker, kunne hun ikke.

Bogen fortæller om advarselssignalerne forud for blodproppen, som Vibeke mener, lægerne burde have reageret på. Fire gange blev hun tilset af læger i dagene umiddelbart før blodproppen. Siden klagede hun til Patientklagenævnet, men fik ikke medhold.

Hun fortæller om gode fremskridt i genoptræningen, da hun for første gang kom ud af kørestolen, da hun fik specialdesignet sin handicapcykel, samt hvor stor betydning Center for Hjerneskade fik for hendes udvikling. Men også om bitterhed og frustrationer over den modstand, hun har mødt i det offentlige system.

Hun fortæller om skiftet fra lærerjobbet til sygemelding og, efter to år, førtidspension. Om ikke at kunne spørge sine børn, hvordan det går i gymnasiet, fordi man ikke har et sprog. Og hvordan det forandrer et ægteskab, når den ene kommer i et afhængighedsforhold til den anden.

Bogen ligger i dag på mange hospitalsafdelinger, hvor den gør nytte. Forfatteren har også stadig eksemplarer liggende - Amager Bladet formidler gerne kontakten, hvis nogen har interesse for bogen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Idræt

Nu kan du nominere Årets Idrætsforening

POLITI

Skuddrama på Belfastvej

Koncert

Kulturhuset klar til Lasse & Mathilde

CORONA

Populært julemarked er aflyst

Amager

Sulten efter mørt kød og sej litteratur

Annonce