Annonce
Billund Ugeavis

Børn fra hele verden inviteres til topmøde i Billund: De skal lave et manifest til verdens statsledere

- Verdens ledere holder vores fremtid i deres hænder, men fremtiden tilhører os, og nu har vi muligheden for selv at være med ved bordet og for at komme til orde, siger Dicte Ø. Christensen på 13 år fra Billund i invitationsvideoen til Children’s General Assembly 2021. PR-Foto
80 børn skal i år holde onlinemøder med hinanden og arbejde frem mod at lave et manifest, der skal afleveres til statsledere, når de er samlet i New York. Otte-ti af dem samles i Billund.

Billund: Det er ikke kun FN, der holder topmøde i september. En kreds af offentlige og private interessenter i Billund har besluttet også at holde et børnenes topmøde i september i Billund. Her skal 80 børn mellem 10 og 17 år arbejde sig frem til at lave et manifest, som netop bliver overleveret til statsledere, der er samlet til FN's generalforsamling i New York.

Det er dog kun otte-ti af børnene, der kan være fra hele verden, der samles i Billund. Resten deltager virtuelt.


Vi er ude i alle verdensdele allerede.

Charlotte Sahl-Madsen, administerende direktør for CoC Playful Minds


Alle verdens børn mellem 10 og 17 år, der kan tale engelsk, kan søge om at være med. 80 får lov til at være med i arbejdet med at lave manifestet, mens alle ansøgere kan være med, når der er livestreaming af det fysiske topmøde med de otte-ti børn i september.

Ansøgningen kan ske på Capital of Childrens hjemmeside inden 7. april. Capital of Children er navnet på den vision, som blandt andet Lego og Billund Kommune har om at gøre Billund til børnenes hovedstad.

Annonce

Stort arbejde forud

Charlotte Sahl-Madsen er administrerende direktør for CoC Playful Minds, der spiller en kernerolle i planlægningen af børnenes topmøde. Hun fortæller, at der har været et stort arbejde forud for starten på ansøgningsprocessen, fordi ønsket er, at børnene skal komme fra mindst 40 forskellige lande, og at børn fra både udviklingslande og rigere lande skal være repræsenteret. Derfor har der været arbejdet på at få kontakt med børn gennem ambassader, et netværk af internationale skoler og NGO'er.

- Vi er ude i alle verdensdele allerede, siger hun.

Hun fortæller også, at der er fokus på, at børn fra alle mulige livssituationer kan være med i arbejdet. Som udgangspunkt skal børnene og deres familier selv betale for rejsen til Billund, men partnerne er indstillet på at hjælpe med at gøre rejserne billigere eller måske helt gratis, hvis det er nødvendigt. Det skal ikke være økonomi, der afholder et barn fra at være med.

Covid-19-situationen gør dog, at der er lavet en plan B, så topmødet også kan afholdes virtuelt.

Annonce

Verdens ledere får manifestet

Charlotte Sahl-Madsen siger også, det er alvorligt ment, at verdens statsledere får børnenes manifest. Der er flere måder, hvorpå manifestet kan overdrages til statsledere under FN's generalforsamling, men især pandemien gør, at hun ikke kan sige endnu, præcis hvordan det vil foregå.

De står bag

  • Initiativet er udviklet i et fællesskab mellem Billund Kommune, International School of Billund, Lego Fonden, CoC Playful Minds, Lego Koncernen, Billund Lufthavn, LEGO House, Wow Park, Legoland, Lalandia, Fonden Drive, Kirkbi og AV Design.
  • CoC Playful Minds er virksomhed, der arbejder for at virkeliggøre ambitionen om at gøre Billund til børnenes hovedstad. Det er ejet af Lego Fonden og Billund Kommune.
  • Der er et børnepanel på ni lokale børn, der har hjulpet med at skrive manuskript til invitationsvideoen og vælge temaer for mødet.
  • I oktober mødes partnerne for at evaluere forløbet. Her vil de overveje, om det er et initiativ, der skal gentages.

Hun lover dog børnene, at manifestet ikke bare bliver overdraget. Parterne bag topmødet vil også følge op et år efter og bede statslederne svare på, hvad de så har gjort for at lytte til børnene.

- Det er den eneste respektfulde, hvis man beder børn om at komme med gode forslag og råd, at man så kan fortælle dem om, hvordan man så har brugt det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Billund Ugeavis

Fire nye håndboldbaner til fri afbenyttelse: - Nu skal vi alle til at komme i gang efter, vi har siddet buret inde i flere måneder

Billund Ugeavis

Internationale kvinder søger hjælp til virksomhedsvækst hos iværksætterhus i Billund: - Det har givet os et kæmpeboost

Annonce