Annonce
Billund Ugeavis

Ny udstilling: Flyvestation Vandel bevaret for eftertiden

Søren Pallesen ved et kort over Vandel. Foto: Kristina V. Skjoldborg
Flyvestation Vandel lukkede i 2003 efter 60 år. Nu er historien om den endelig blevet samlet hos lokalmuseet i Vandel.
Annonce

Vandel: Flyvestationen i Vandel - eller dens historie - er kommet på museum hos lokalmuseet Randbøl Sogns Arkiv og Museum, der holder til i Vandel.

Det er Søren Pallesen, kasserer i den frivillige forening, som driver museet, der gennem det seneste halvandet år har arbejdet intenst med at indsamle historisk materiale om flyvepladsen, der nu har fået sin egen faste plads på museet.

- Jeg synes, det er en vigtig del af Vandels historie, forklarer Søren Pallesen.

Der blev taget flere billeder af arbejdet og livet i Vandel, da tyskerne overtog området. Foto: Kristina V. Skjoldborg

Udstillingen hedder ”Vandel og Flyvestationen 1943-2003” og fortæller historien fra tyskernes planer om og påbegyndelse af en flyveplads i Vandel under krigen, til at Dannebrog for sidste gang blev taget ned på flyvestationen i 2003.

- Udstillingen er bygget op med små tekster, hvor jeg håber, at når man har læst det første, kan man ikke lade være med at læse videre. Lige som når slikskålen står fremme, og man har taget det første stykke slik, og ikke kan lade være med at tage det og det næste igen, fortæller Søren Pallesen.


Det er 60 års historie, og en del af Vandels DNA

Søren Pallesen, initiativtager til udstilling om flyvestation Vandel


Selvom han har været primus motor på projektet, har han også hentet hjælp fra både de andre frivillige på museet og andre med kendskab til flyvestationen som for eksempel generalen, fortfatteren og lokalhistorikeren Niels Martin Schaiffel-Nielsen.

Vandel og Flyvestationen 1943-2003 indvies den 14. august med en reception for indbudte gæster, men planen er der senere skal holdes et åbent hus.

Annonce

Vigtig lokalhistorie

Søren Pallesen havde længe gået og tænkt på, at det lille museum i byen også skulle fortælle hele historien om flyvestationen.

- Vi skulle fortælle den mens os, der havde haft noget med flyvestationen at gøre, stadig kunne fortælle om det, forklarer han.

Museet fortæller hele flyvepladsens historie fra 1943 til 2003. Foto: Kristina V. Skjoldborg

Kassereren er tidligere el-installatør og havde igennem mange år en medarbejder med fast gang på flyvestationen.

Da Bunkermuseet i byen mod slutningen af 2018 lukkede, var det endnu et incitament for at få stablet en udstilling på benene, så historien ikke gik i glemmebogen.

- Det er 60 års historie, og en del af Vandels DNA, siger historieentusiasten.

Annonce

Tyskerens billeder

I 1943 var tyskerne nervøse for en invasion af Danmark, og derfor igangsatte de blandt andre projektet med at bygge en flyveplads i Vandel.

- På dette tidspunkt var Vandel større end Billund, pointerer Søren Pallesen med et smil.

Vandel var et godt fladt område, perfekt til at anlægge en landingsbane på, men det betød samtidig også at hele byen og mere til blev beslaglagt. Beboerne fik dog kompensation for deres boliger, men måtte altså flytte.

Vandel og Flyvestationen 1943-2003

Permanent udstilling på Randbøl Sogns Arkiv og Museum i Vandel.

Omhandler hele flyvepladsens historie.

Søren Pallesen er initiativtager til udstillingen.

Åbner 14. august med reception for indbudte gæster.

Flyvepladsen blev bygget med dansk arbejdskraft, og byggearbejdet samt livet i Vandel er skildret på billeder, der blev taget under krigen. Den tyske general Süling, der var tilknyttet flyvestationen, var også en ivrig fotograf i sin fritid. På næsten mirakuløst vis er flere af billederne bevaret, og museet har fået kopier af billederne fra Sülings søn i Tyskland.

Annonce

De fem jernkors

Tyskerne nåede aldrig at færdiggøre flyvepladsen, men det blev den til gengæld efter krigen.

Gennem tiden har Flyvestation Vandel været centrum for flere militære øvelser.

Efter murens fald i 1989 mistede flyvepladsen efterhånden sin berettigelse, og den 1. juli 2003 efter næsten 60 år var det slut med øvelser og fly omkring pladsen, men historien om flyvestationen er bevaret for eftertiden på museet i Vandel.

De klenodier i udstillingen, som Søren Pallesen er mest stolt over, er fem jernkors til minde om fire engelske og en australsk soldat, der omkom i et flystyrt i Vandel, samt et bøjet propelblad fra flyet.

Dem fem jernkors plus den ene afdøde soldats logbog. Foto: Kristina V. Skjoldborg

Museet har også fået den ene soldats logbog, hvor der klart og tydeligt er stemplet ”death”.

- De har jo ikke som sådan noget med flyvestationens historie at gøre, men jeg syntes alligevel, de skulle have en plads, fortæller Søren Pallesen, der ikke ved hvordan eller hvornår, museet har fået fat i korsene. De har dog højst sandsynlig stået på kirkegården i Vandel, inden de blev udskiftet med et stort monument, der stadig er at finde.

Der er også udstillet forskellige genstande i udstillingen. Foto: Kristina V. Skjoldborg
Uden for Randbøl Sogns Arkiv og Museum står nogle oprindelige lygter fra flyvestationen. Foto: Kristina V. Skjoldborg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Billund Ugeavis

Samfundssind

Annonce