Annonce
Bjerringbro Avis

Gratis råd til Niels Due Jensen

Den lange konflikt om Tangeværket og Tange Sø nærmer sig - måske - en afslutning i år. Arkivfoto: Morten Dueholm

Jeg tabte godt nok sutten, da jeg læste folkebladets interview med tidligere Grundfos-direktør  Niels Due Jensen (NDJ) om hans syn på det kompromisforslag i Tange Sø-konflikten, som borgmestrene i Viborg og Silkeborg kommuner fremsatte forleden.

I stedet for at grave en 300-400 mio kroner dyr kanal igennem fredskov, vil de hellere lade 70 procent af Gudenåens vand flyde ind i en ny 12-13 km lang Gudenå, hvis vestbred skal udgøres af en spunsvæg.

NDJ udtaler sig således om denne spunsvæg i folkebladet, og jeg citerer:

Annonce

En spunsvæg langs søen er en håbløs løsning. Sådan en trævæg vil ødelægge søen, og jeg tror slet ikke, fiskene gider svømme i sådan en kanal, hvor der heller ikke kan etableres gode gydepladser til dem. Og nej en betonvæg vil være endnu værre”.

I modsætning til NDJ har jeg sat mig ind i, hvad spunsvæg-forslaget drejer sig om. Hvorfor i alverden NDJ nu hævder, at denne spunsvæg skal udføres i træ, og hvorfor i alverden dette ligefrem vil ødelægge søen, er mig en gåde. Hvor har han det fra?

Det er økonom Michael Kamstrup Søndergaard, Bjerringbro, der er ophavsmand til forslaget om en spunsvæg. Men tanken er ikke ny.  Rambøll præsenterede denne løsning som Model E i deres ofte citerede rapport fra 2016. Spunsvæggen tænkes udført i perforerede stålplader, så sø og Gudenåen hele tiden har samme niveau, jævnfør lovmæssighederne omkring forbundne kar. Hullerne i spunsvægen skal naturligvis være så små, at søens rovfisk ikke kan svømme igennem dem.

Det vil være muligt at bygge oven på spunsvæggen, der bliver hamret dybt ned i søbunden. Et forslag til en overbygning, som jeg har hørt om, er en gangbro - en ny ”træksti” - på vandet med rækværk, redningskranse, trapper til badende, lystfiskerplatforme, borde og bænke placeret med jævne mellemrum – og hvad man ellers kan hitte på. Det bliver et kæmpeaktiv for søens lokale brugere og ikke mindst turisterne. Vær vis på det. NDJ mener, at spunsvæggen vil blive en skamstøtte over Ulrik Wilbeks borgmestertid. Næh, nej! Tvært imod. En runesten!

Og hvorfor fiskene slet ikke gider svømme ind i sådan en kanal, som NDJ frejdigt påstår, er også en kæmpegåde. Jamen, kæreste NDJ: Fiskene (smolt, lampretlarver med flere) får ikke noget valg nede i søens sydende, hvor et bygværk med lederiste skal dele åvandet, så 70 procent af det løber ind i den spunsede Gudenå. Fiskene følger i øvrigt hovedstrømmen helt af sig selv. Det har sportsfiskerne med DTU Aqua i ryggen belært os om i 25 år. Så denne bekymring er ikke bare grundløs. Den er udtryk for afgrundsdyb uvidenhed. Mon dog ikke også, DTU Aqua kan finde ud af at rådgive søkommunerne om, hvordan man anlægger gydepladser i den spunsede Gudenå? Jeg tror det.

Summa summarum: NDJ rammer helt ved siden af skiven med sin kritik. Det gjorde han også for et par år siden, da han fremsatte sine uforgribelige meninger om det CO2-fri varmepumpeprojekt, som Tangeværket har liggende i skrivebordsskuffen baseret på de evige plusgrader i Gudenåens vande.

Også ved den lejlighed rodede NDJ sig ud i vilde påstande om et sådant anlægs funktionalitet. Gudenaacentralen havde naturligvis fået varmepumpeprojektet tryktestet af to anerkendte rådgiverfirmaer, før man offentliggjorde det. Og deres dom var klar og entydig: Dette varmepumpeprojekt ville kunne producere fjernvarmevand som beskrevet, hvis ellers Tangeværket kunne få en driftstilladelse.

Så det er nok her, hunden ligger begravet: NDJ, sportsfiskerforbundet og alle de andre rød-grønne organisationer hader Tangeværket af et ondt hjerte. Det må for alt i verden ikke få succes med noget som helst. Det skal bare nedlægges, jo før jo bedre.

Nu er der demokratisk set intet i vejen med at nære den slags usympatiske holdninger. Men man kunne da gøre sig selv den ulejlighed at sætte sig grundigt ind i forholdene, inden man begynder at plaffe løs med seksløberne. Det gider NDJ åbenbart ikke. Men så blotter han sig jo for denne kritik: Skomager bliv ved din læst!

Annonce
Annonce
Bjerringbro Avis

I Bjerringbro er julemandens datter en trold

Annonce
Annonce
Bjerringbro Avis

Marked med suppe-smagsprøver

Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro Avis

Flot afskedsgave til Bjerringbro-rektor og til gymnasium

Bjerringbro Avis

Anne-Marie Busk starter sin egen mobil-frisørsalon

Bjerringbro Avis

Koncert i Grønbæk Kirke

Bjerringbro Avis

Fortsat kamp for sø: Fakkel-komsammen ved Tange Sø

Bjerringbro Avis

Julemanden kommer med tog til Langå

Bjerringbro Avis

Grøn varme i dit hus: Dit spildevand renses og genbruges i fjernvarmenettet

Bjerringbro Avis

Med fredslys og fællesskab starter julehyggen

Bjerringbro Avis

Grundfos sponserer klubber, der skulle have tjent penge på julefrokost

Bjerringbro Avis

Befærdet midtbygade igen åben for gennemkørsel

Bjerringbro Avis

Julehjælp: Koldt hjælpearbejde gav ny rekord for Lions-folk

Bjerringbro Avis

Genbrugsbutikken i Ulstrup fejrer 15 år

Bjerringbro Avis

Juletræet blev tændt i Thorsø

Bjerringbro Avis

Morgensang aflyses på grund af corona

Bjerringbro Avis

Tricktyve på spil: Energiselskab advarer mod falske medarbejdere

Bjerringbro Avis

CBRE Intego får ny serviceleder

Bjerringbro Avis

Julemarked på Ulstrup Slot

Bjerringbro Avis

Mange kender ikke ny regel: Din juleshopping på nettet kan koste dyrt

Bjerringbro Avis

Thorsø har fået nyt julepynt

Bjerringbro Avis

Broderiudstilling på Blicheregnens Museum

Bjerringbro Avis

Mettes drøm er gået i opfyldelse

Bjerringbro Avis

Løver står klar med indkøbsvognene

Annonce