Annonce
Bjerringbro Avis

Keramik kan være både afslappende og irriterende

Sif Garsdal, der er elev på Nørgaards Højskole finder arbejdet med kerami afstressende og sjovt. Foto: Christine Krüger Hansen
På Nørgaards Højskole er man godt i gang med det nye linjefag - keramik - og det er ganske populært om end det bringer mange følelser i spil.

Bjerringbro: Da Nørgaards Højskole ansatte Karen Friis som ny forstander, gik der ikke længe, før de første skemaændringer trådte i kraft. Karen Friis kommer selv fra en kunstmæssig baggrund samt en tidligere ansættelse på Museum Jorn, og hun havde en stærk fornemmelse af, at der overordnet i det danske samfund er en stigende interesse for håndværk - og det at arbejde med sine hænder.

Planer for et nyt stort keramikværksted blev sat i gang, og den nye bygning skulle gerne være klar til at blive taget i brug i begyndelsen af april. Men allerede i januar gik det første keramikhold på højskolen i gang, og linjen blev hurtigt fyldt op.

- Vi har 18 elever på holdet og venteliste, fortæller Karen Friis, der altså fik ret i, der ville være efterspørgsel på et linjefag, der arbejder med de gamle håndværk samt håndarbejde.

Eleverne på linjefaget arbejder altid to dage i træk hver uge, og tirsdag formiddag er der masser aktivitet i det midlertidige keramikværksted, hvorfra man kan kigge over på den nye bygning, der om mindre end en måned står klar.

Daniel Katz, der kommer fra Brighton i England er eneste hane i kurven, men til trods for alle pigerne og den megen snik snak, så er det interessen for faget, der har fået ham til at vælge keramikken.

- Jeg har længe interesseret mig for keramik, og min farmor er også keramiker og jeg ville gerne se, hvad det er, hun gør, forklarer han, der sidder med et par små skåle, han har drejet. Han indrømmer dog også, at det er hyggeligt med al den ekstra sladder, som opstår, mens der arbejdes med leret.

Alberte Søndermark Matthiesen og Sif Garsdal, der flankerer Daniel Katz ved arbejdsbordet, er også begge to kreative og elsker linjefaget.

Alberte Søndermark Matthiesen er også blevet vild med keramikfaget, selv om det faktisk var anden prioritet for hende da hun skulle vælge linjefag. Foto: Christine Krüger Hansen

Total luksus

Sif Garsdal har før prøvet at arbejde med keramik på efterskole, mens det er nyt for Alberte Søndermark Matthiesen.

- Faktisk var keramik min anden prioritet, men siden jeg begyndte, er jeg virkelig blevet positiv overrasket, siger Alberte Søndermark Matthiesen, der også påtænker at søge ind på Den Danske Scenekunstskole efterfølgende. Der tror hun, at evner indenfor keramikfaget vil være en fordel.

Sif Garsdal synes, at keramikfaget er afstressende.

- Jeg føler, at det er vildt afslappende, og så er det fedt at få et produkt med hjem, siger hun med et smil.

Den følelse deler Alberte Søndermark Matthiesen ikke helt.

- Det kan godt være et irriterende fag, fordi det materiale, man arbejder med, er organisk, og derfor er der en del nederlag - altså ting der ikke lykkedes. Derudover bliver jeg faktisk lidt stresset af drejeskiven. Det ser jo ellers så nemt og behageligt ud, men jeg synes det er stressende, siger Alberte Søndermark Matthiesen.

Lige nu er hun i færd med at gøre et låg til en krukke, der skal indholde ramen, færdig - den skal glaseres.

Underviser på linjefaget, Britta Hansegaard oplever også en stigende interesse for keramikkurser.

- På Godsbanen i Aarhus er der lange ventelister for at komme til at sidde ved en drejeskive, så det er virkelig luksus, når man på Nørgaards Højskole kommer til at råde over mindst 16 el-drevne drejeskiver, siger hun.

Daniels Katz sætter en af glasurprøverne, som eleverne også har lavet, op på en plade. Den skal med over i det nye værksted. Foto: Christine Krüger Hansen
Nogle af de fine produkter, som højskoleelverne har fremstillet. Foto: Christine Krüger Hansen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro Avis

Erik Holmris Hansen er død

Bjerringbro Avis

25 år med bilsalg

Annonce