Annonce
Bjerringbro Avis

Ny epoke på Bjerringbro Renseanlæg

Niels Kjeldgaard fra Energi Viborg ved det nye forbehandlingsanlæg ved Bjerringbro Renseanlæg. Foto: Hanne Bliksted
Nyt forbehandlingsanlæg betyder mere effektiv rensning og bedre arbejdsforhold for personalet.
Annonce

Bjerringbro: Det var nok de færreste - formentlig slet ingen - borgere i Bjerringbro og omegn, som opdagede, at uge 34 var en skelsættende uge på Bjerringbro Renseanlæg. Men midt i august skiftede Energi Viborg til at rense på det nye forbehandlingsanlæg efter godt et års om- og tilbygning på renseanlægget på Østre Omfartsvej tæt på Gudenåen.

Det nye forbehandlingsanlæg modtager spildevand fra mellem 20.000 og 25.000 borgere og renser mere effektivt end det gamle. Anlægget er samtidig indrettet, så arbejdsforholdene for medarbejderne er blevet væsentlig bedre. Det tidligere forbehandlingsanlæg blev opført i starten i 1970’erne og senere ombygget i 1990’erne. Det anlæg er nu fjernet til fordel for en helt ny bygning i to etager, som er bygget sammen med en ny indløbspumpestation.

Annonce

Sand og affald sorteres fra

Her godt skjult bag træerne øst for Østre Omfartsvej er der opført en ny toetagers bygning på 180 kvadratmeter i grundplan. Det nye anlæg kan rense 700 kubikmeter vand i timen, og med nye og mere effektive maskiner opnås effektiv forrensning og stor driftssikkerhed.

Spildevandet fra Bjerringbro og oplandsbyerne ledes til en ny indløbspumpestation ved renseanlægget og pumpes op i hovedbygningens stueplan. Her fjernes vatpinde, papir og andet såkaldt ristestof samt sand, der kommer fra blandt andet veje i de områder i oplandet, hvor der endnu ikke er udført separatkloakering. Ristestof og sand opsamles i hver sin container i kælderetagen, og de afhentes med passende mellemrum.

I følge civilingeniør ved Energi Viborg Vand Niels Kjeldgaard er det trods kampagner stadig aktuelt at minde borgerne om ikke at smide hygiejnebind, klude og andre uvelkomne ting i toilettet.

Efter forrensning af spildevandet føres det videre til biologisk rensning i to eksisterende betontanke. Processen hjælpes på vej af to nye kompressorer, der pumper luft til betontankene. De nye kompressorer har et lavt energiforbrug og kan håndtere varierende belastninger.

Annonce

Optimistisk tidsplan

Hele om- og tilbygningen har kostet cirka 29 millioner kroner. Nu er anlægget top moderne, og selv om det blev taget i brug for to måneder siden, så mangler der stadig den sidste finish.

Oprindeligt var planen, at anlægget skulle tages i brug i juni, men det blev altså to måneder senere.

- Tidsplanen var nok lige optimistisk nok, og undervejs er vi løbet ind i flere forsinkelser. Der gik blandt andet længere tid med at etablere indløbspumpestation end først forventet. Senere har corona-krisen betydet,  at vi som mange andre havde problemer med at få leveret materialer, fortæller Niels Kjeldgaard.


Tidsplanen var nok lige optimistisk nok, og undervejs er vi løbet ind i flere forsinkelser. Der gik blandt andet længere tid med at etablere indløbspumpestation end først forventet. Senere har corona-krisen betydet,  at vi som mange andre havde problemer med at få leveret materialer.

Niels Kjeldgaard, civilingeniør


- Endelig ønskede vi ikke at sætte det nyt anlæg i gang midt i ferieperioden, og derfor udskød vi det til august. Anlægget har nu været i drift i to måneder, hvor vi har fået erfaringer og optimeret styringen af det nye anlæg. Vi fortager fortsat justeringer, tilføjer han, da vi står ved pladsen foran den nye bygning.

På anlægget er entreprenøren ved at sætte kantsten. I næste uge kommer der asfalt på, arealer skal retableres med muld og græssåning, og udendørs lamper skal skiftes.  Under hele anlægs- og byggearbejdet har renseanlægget været i drift, hvilket har krævet god planlægning, så arbejdet kunne udføres i etaper.

Her på øverste etage i det nye Bjerringbro Renseanlæg viser civilingeniør fra Energi Viborg Niels Kjeldgaard de tanke, hvor papir og andet såkaldt ristestof  samt sand renses fra spildevandet. 
Der mangler lige de sidste ting, før byggearbejdet ved Bjerringbro Renseanlæg er færdigt. Her sættes fliser til den kanten af den nye parkeringsplads. Foto: Hanne Bliksted
Civilingeniør ved Energi  Viborg Niels Kjeldgaard glæder sig over, at arbejdet med at bygge det nye Bjerringbro Renseanlæg snart er færdigt. Foto: Hanne Bliksted
Annonce
Annonce
Bjerringbro Avis

Julehjælp til trængte familier

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro Avis

Hvem må være her?

Bjerringbro Avis

Kirkesølv klar til indvielse

Bjerringbro Avis

Musik: Ibrahim Electric i Viften

Annonce