Annonce
Bjerringbro Avis

Pernille rydder op i andres hjem

Pernille Møller Larsen har startet egen virksomhed, hvor hun hjælper andre med at få ryddet op i deres hjem. Foto: Peter Jeppesen
Ung lokal iværksætter brænder så meget for at rydde op at hun er blevet oprydningsmentor og har startet virksomheden "Oprydningsnørden".

Bjerringbro: En global tendens til at rydde op i alt fra sit hjem, til sit liv og sit sind breder sig. Tendensen er udsprunget i Japan og er eksploderet i USA. Netflix er med på bølgen og har lavet serier om guruerne og deres arbejde.  Men også helt lokalt er der mulighed for at få hjælp til oprydning i hjemmet -  idet iværksætter Pernille Møller Larsen, som har base i Bjerringbro, har startet virksomheden "Oprydningsnørden"

Lige som mange andre er Pernille Møller Larsen også inspireret af guruen Marie Kondo, der har over fire millioner følgere og som oprydningskonsulent har inspireret utallige mennesker i hele verden til at rydde op. Hun er kåret som en af verdens 100 mest indflydelsesrige personer og hendes hovedprincip er, at man kun skal gemme ting, som giver glæde og værdi i hverdagen.

- Det er en  minimalistisk tendens, som appellerer til mange i en verden med overfyldte garderobeskabe, men Marie Kondos metode har også mødt kritik. Nogle er for eksempel uenige med anbefalingen fra Netflix-programmet om, at man kun må beholde de 30 bøger, som giver én mest glæde. Andre stejler over, at man kun må gemme ting, som giver en glæde, for hvad hvis tingene nu er nødvendige, fortæller Pernille Møller Larsen, der kommer med et alternativt koncept, som passer bedre til den danske kultur.

Annonce

Pernille Møller Larsen har selv altid brændt for at rydde op, så der er det, nogle vil kalde "system i tingene". Allerede som barn var Pernille Møller Larsen en lille oprydningsnørd, men det var aldrig meningen, at oprydning skulle blive en karrierevej. Som voksen fandt hun også ud af, at fysisk rod og "mentalt" rod kan hænge sammen. Nu er den unge iværksætter dog endt med egen virksomhed efter i 2021 at være blevet certificeret som oprydningsmentor.

System i rodet

Med sin nye iværksættervirksomhed ’Oprydningsnørden’ hjælper Pernille mennesker med at få "system i rodet".

Jeg griber oprydningen an med respekt for kundens ting, minder og behov, og finder en løsning, der giver overblikket tilbage, uden at det er mig der bestemmer, hvad og hvor meget der skal smides ud

Pernille Møller Larsen, indehaver af virksomheden "Oprydningsnørden".

- Det kan frigøre mental energi. Det er for eksempel rarere at komme hjem til et pænt og ordentligt hus end at komme hjem til en masse rod, hvor man ikke kan finde flyverdragten, cykelpumpen, hundesnoren eller sin yndlingstrøje. Derudover kan det skabe glæde for andre, at vi skiller os af med de ting, vi ikke længere bruger. Nogle kalder dette for cirkulær økonomi, forklarer Pernille Møller Larsen.

Allerede som barn var Pernille Møller Larsen en lille oprydningsnørd, men det var aldrig meningen, at oprydning skulle blive en karrierevej. Foto: Hanne Rye

Pernille Møller Larsen ved, fra flere af sine første kunder, at det kan være svært at komme i gang med oprydningen.

- Man ved det godt, men det er ofte svært og uoverskueligt at tage det første skridt. Det tager rigtig meget god, mental energi at forberede sig til det, og så er der lige 1000 undskyldninger for alligevel lige at vente til i morgen, til weekenden, til ferien eller til pensionen, siger hun med et smil.
Men Pernille Møller Larsen griber det anderledes an, uden at rynke på næsen over ’lidt rod’ eller manglende struktur. Gennem god dialog med sine kunder hjælper hun i stedet med at fokusere på de positive elementer, kunderne gerne selv ville opleve, hvis der nu var ryddet op.

- Jeg griber oprydningen an med respekt for kundens ting, minder og behov og finder en løsning, der giver overblikket tilbage, uden at det er mig, der bestemmer, hvad og hvor meget der skal smides ud, forklarer hun.

Med hjælp fra "Oprydningsnørden" får kunderne værktøjer til at starte i det små, øve sig, og få nogle gode vaner bragt i spil.

- Man kan starte i en lille skuffe, i børneværelset, i garagen, i et køkkenskab eller i køleskabet og med kyndige vejledning få nye ideer til, hvordan man kan komme i gang og vigtigst, hvordan man kan undgå, at det hele roder igen efter kort tid, forklarer Pernille Møller Larsen.

Annonce

Den danske oprydningsfilosofi

- Udgangspunktet for det hele handler om først at se på slutmålet. Hverdagen skal gøres nemmere for mine kunder, forstået på den måde, at der er så mange ting, der i forvejen ønsker vores opmærksomhed. Derfor skal kundernes hjem gøres til et sted, hvor de kan slappe af, forklarer Pernille Møller Larsen og fortsætter:

- Mange tror, at deres udfordring i forhold til rod er manglende plads. Men det er sjældent dér, problemet er opstået. Jeg mener, at udfordringen er, at vi har glemt, hvad der er vigtigt for os at omgive os med. Vi har mange ting, og har fået skabt et behov for ekstra lager og ’hvad nu hvis’, men i stedet for at være en tryghed og sikkerhed, så bliver mængden af ting et pres, og noget der kræver vores tid, energi og mentale plads. Derfor tager min mission udgangspunkt i, at vi skal finde frem til, hvad der er vigtigst for os, og skabe et hjem, hvor det kun er det bedste for os, der får lov til at have en plads.

Pernille Møller Larsens metode handler ikke om at folde tøjet på en rigtig måde, have et bestemt antal sko eller nogle bestemte opbevaringskasser. Oprydning handler om at finde de ting, der er vigtigst for kunden, og sørge for at vedkommende nemt kan finde dem igen.

- Dit hjem skal afspejle dig, og kun du kan tage stilling til, hvad der skal ud. Derfor er oprydningsprocessen også noget, vi gør sammen. Jeg guider, stiller spørgsmål, motiverer og støtter dig, mens vi får sorteret dine ting og organiserer dem på en måde, der passer til dine og husstandens behov, fortæller Pernille Møller Larsen, der tror på, at man, ved at omgive sig med de rigtige ting for den enkelte, kan få et bedre liv, hvor man er mere glad, føler sig tilpas og har en nemmere hverdag.

Annonce
Bjerringbro Avis

Diamantbryllup fejres i det missionshus, som mureren selv byggede

Annonce
Bjerringbro Avis

Lokal forening får penge til amfiscene

Annonce
Bjerringbro Avis

Ingrid er et ekstra sæt ører og øjne og hjælper folk med de svære samtaler

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro Avis

Folkemusik i kirken

Bjerringbro Avis

Strøtanker & Guldkorn: Lys i vinduerne 4. maj

Bjerringbro Avis

Nyt startsted, længere løberuter og en ny bro: Mange gode grunde til at løbe med i Danmarks smukkeste motionsløb

Bjerringbro Avis

Sweethearts afløser Rocazino på lokal festival

Bjerringbro Avis

Ny formand for Landboforeningen Midtjylland

Bjerringbro Avis

Den guddommelige Komedie i Bjerringbro

Bjerringbro Avis

Oprydningsdag på vandet

Bjerringbro Avis

To storke på eng ved Bjerringbro

Annonce