Annonce
Bjerringbro Avis

Skal vatpinden køre i 15 sekunder eller 4? Derfor tager det længere tid at blive hurtigtestet i Holstebro end i København

Bliver du testet i et af Falcks testcentre skal vatpinden være tre gange så lang tid i næsen, som hvis du blev testet i Region Hovedstaden eller i Region Syddanmark. Foto: Jens Thaysen.
Når borgere i regionerne Midtjylland, Nordjylland og Sjælland bliver hurtigtestet, skal vatpinden være i næsen mere end tre gange så lang tid som hos dem, der bliver hurtigtestet i Region Hovedstaden og Region Syddanmark. Det skyldes typen af test, der bruges hos de forskellige udbydere.

Midtjylland: Hurtigtest er er i høj grad blevet en fast del af vores hverdag – og ensbetydende med, om coronapasset lader dig gå på restaurant i biografen eller i fitnesscenteret.

Men der er faktisk forskel på, hvor hurtig en hurtigtest er, alt efter, hvor du befinder dig i landet. På testcentre i Region Hovedstaden og i Region Syddanmark kan du nøjes med at have podepinden rodende rundt i næsen i omkring fire sekunder, mens man i regionerne Midtjylland, Nordjylland og Sjælland, hvor Falck opererer testcentrene, skal have vatpinden inde i 15 sekunder pr. næsebor. Altså mere end tre gange så lang tid.

Og det er en forskel, som mange borgere allerede har bemærket med undren, siger Trine Baadsgaard, er kommunikationschef i Copenhagen Medical, der står for at hurtigteste i Region Hovedstaden.

Annonce

- Ja, det har vi fået nogle henvendelser omkring, siger hun og forklarer, at leverandøren af deres testudstyr har specificeret, at podepinden skal roteres fire gange mod næsevæggen i hvert næsebor.

- Vi skal bruge de medfølgende instruktioner, som er producentens vejledning. Her står, at podepinden roteres fire gange. Vores læger sammenholder brugsvejledningen med de instrukser, vi giver vores personale, og for at være på den sikre side, har vi valgt at sige, at det er fire fulde sekunder, forklarer hun.

- De siger, vi er for grundige

Falck, der hurtigtester i Region Midtjylland, Region Nordjylland og Region Sjælland, har også modtaget flere henvendelser fra borgere om, hvorfor deres test har længere podetid end henholdsvis Randersfirmaet Carelink, der tester i Region Syddanmark, og Copenhagen Medicals tests i Region Hovedstaden.

- Folk siger, vi er for grundige, men årsagen er simpel: En test er CE-mærket medicinsk udstyr, og derfor skal man bruge den efter brugsanvisningen. Her står der i vores, at det skal tage 15 sekunder pr. næsebor. Uanset, hvor meget, vi ønskede, vi kunne dreje den bare fire gange og få flere mennesker igennem, så går vi ikke på kompromis med brugsanvisningen, siger Martin Betzer, der er kvalitets- og udviklingschef hos Falck.

Annonce

Længere tid er ikke mere sikkert

Alle tre testudbydere herhjemme, Carelink, Copenhagen Medical og Falck, tester med forskellige testsystemer fra forskellige producenter, og det er producenterne bag hver type hurtigtest, der dokumenterer testenes effektivitet og specificerer, hvordan de skal bruges – herunder, hvor længe podepinden får lov at opholde sig i danskernes næsebor.

Ifølge seniorforsker ved Molekylær Patologi på Hvidovre Hospital, Jesper Hansen Bonde, er en test med længere podetid ikke ensbetydende med, at testen giver et mere sikkert resultat.

- Jeg har læst en stor del af faglitteraturen omkring de test, vi bruger i Danmark, og jeg er ikke bekendt med noget, der siger, at prøven bliver bedre ved at bruge 15 sekunder i hvert næsebor, siger han.

Martin Betzer fortæller, at Falck godt kunne vælge en test, der tager kortere tid at udføre, men at man ikke overvejer at skifte leverandør på den baggrund. Ifølge ham tester Falck over 1 mio. danskere om ugen på tværs af landet, og det stiller store krav til en testleverandør om den mængde test, de kan levere. Derfor er deres valg faldet på testudstyr fra den internationale medicinalvirksomhed Roche Diagnostics.

- Vi kunne skifte test i morgen, hvis vi ville, men jeg er ikke sikker på, der er andre, der kan levere i den størrelsesorden. Det er en afvejning af testens kvalitet og leveringssikkerhed, forklarer han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Bjerringbro Avis

LOF-afdelinger fusionerer

Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro Avis

Vellykket veterantræf i Ans

Bjerringbro Avis

Sankthans med coronapas

Bjerringbro Avis

Danmarks første havvindmølle fylder 30 år: Håb om at havvindmølle kan blive til kunstværk på Energimuseet i Tange

Bjerringbro Avis

Guitarkoncert i kirken

Annonce