Annonce
Bjerringbro Avis

Tro på at pæren fortsat vil gløde hos Tangeværket

Tangeværket set fra 40 meters højde. Fredag den 8. januar kan værket fejre 100 års fødselsdag. Arkivfoto: Morten Dueholm
Der er stor debat omkring Tangeværkets fortsatte fremtid, og den bliver på den ene eller anden måde afgjort meget snart, men formanden hos Tangeværket tror ikke på en radikal løsning, der vil slukke for strømproduktionen.
Annonce

Tange: Tangeværket ville ikke eksistere, hvis ikke man havde opdæmmet Gudenåen og skabt Tange Sø, men siden slutningen af 1980’erne har der været en til tider voldsom offentlig debat om Tangeværket og søens eksistens.

Debatten har været ført an af Danmarks Sportsfiskerforbund og Danmarks Naturfredningsforening, der begge ønsker Tangeværket nedlagt, Tange Sø tømt for vand og Gudenåen ledt tilbage i sit oprindelige løb. Alt sammen af hensyn til Gudenåens fauna, specielt vandrefiskene.

Debatten har dog endnu ikke udmøntet sig i nogen beslutning, og lokalt bakkes eksistensen af både sø og værk massivt op. Denne opbakning udmøntede sig i 1995 i oprettelsen af Foreningen til bevarelse af Tange Sø, der i dag har cirka 5.000 medlemmer.

Så sent som den 29. november 2020 demonstrerede 3.700 borgere i et fakkeltog, der nåede hele søen rundt, for søens bevarelse.

At der lige nu er ekstra fokus på bevarelse af sø og værk skyldes, at der i disse januar-dage foregår et udvalgsarbejde blandt alle søsagens interessenter.

Der er tale om et rådgivende udvalg, som miljøminister Lea Wermelin (S) har nedsat i håbet om, at de interesserede parter vil gøre endnu et forsøg på at finde en mindelig løsning. Sker det, vil hun siden forsøge at skaffe et politisk flertal i Folketinget til at få det gennemført.

Opgaven for udvalget er ikke nem, men der skal, ifølge EU, findes en løsning, inden udgangen af 2027, så også Gudenåsystemet oven for Tange kan honorere miljømålene, som de er fastsat i dansk lovgivning.

Annonce

Klip en hæl

Om det så får som konsekvens, at Lea Wermelin med lov og direktiver i hånden beslutter at tømme Tange Sø for vand og stoppe produktionen af el på Tangeværket, er muligt.

Miljøministeren Lea Wermelin (S) besøgte Gudenåcentralen og Tange Sø i august 2020. Hun blev vist rundt sammen med lokale politikere og foreninger, og naturligvis formand for Gudenaacentralen, Hanne Bæk Olsen.  Foto: Johnny Pedersen

Ifølge formand for Gudenaacentralens bestyrelse, tidligere borgmester i Silkeborg, Hanne Bæk Olsen, er det dog ikke særlig sandsynligt. Hun tror på, at pæren fremadrettet også vil gløde i Tangeværkets store sal, som den gjorde for 100 år siden, da man indviede værket den. 8. januar 1921:

- Nej, jeg tror ikke, at Lea Wermelin og regeringen vælger denne radikale løsning på faunapassageproblemet. For det vil være en løsning, der ikke tager hensyn til de stærke lokale kræfter, der gerne ser søen bevaret og Tangeværket i fortsat drift. Man skal også huske på, at de to kommuner, som Tange Sø ligger i, Silkeborg og Viborg, begge ønsker den bevaret med sit nuværende vandspejl og sin nuværende vanddybde, siger hun og fortsætter:

- Skal vi finde fælles fodslag i denne komplicerede sag, kræver det, at alle parter, også Gudenaacentralen og Norlys, må klippe en hæl og skære en tå. Det er i den ånd, at vi har taget imod invitationen til at deltage i ministerens udvalgsarbejde. Og jeg både håber og tror på, at der kan findes et kompromis, vi alle kan se os selv i.


Nej, jeg tror ikke, at Lea Wermelin og regeringen vælger denne radikale løsning på faunapassageproblemet.

Hanne Bæk Olsen, formand for Gudenaacentralen


Der har efterhånden været mange løsninger på bordet, og et af dem er et forslag til en ny faunapassage med et stryg på et 2.400 meter, som blev fremlagt af  Foreningen til Bevarelse af Tange Sø i 2018. Denne løsning ville betyde, at Gudenaacentralen og Tange Sø stadig kan eksistere i fremtiden.

Annonce
Annonce
Bjerringbro Avis

Ladcykel til bypedeller

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro Avis

Brug dit digitale bibliotek

Bjerringbro Avis

Spritbilist røg i autoværnet

Bjerringbro Avis

Ung mand fik bil konfiskeret

Bjerringbro Avis

Farvel til afdelingsdirektør

Annonce