Annonce
Ugeavisen Bramming

80/20

Blev det 80 eller 20 til Bramming ved de kommunale budgetforhandlinger. Læs Torben Kjær Andersens bud herpå i denne klumme. Arkivfoto
Annonce

Overskriften er et udtryk for den regel, vi kender som 80/20-reglen. En regel, som beskriver det fænomen, at 80 procent af konsekvenserne indenfor et område skyldes 20 procent af årsagerne. Eller som det også kan udtrykkes i disse it-tider: 80 procent af outputtet stammer fra 20 procent af inputtet. Eller på godt dansk: skal du løse en opgave, er du som regel 80 procent færdig, når du har brugt 20 procent af de ressourcer, du har sat af til hele opgaven.

Én konsekvens af reglen er også, at hvis 80 procent af det perfekte er tilstrækkeligt, kan du bruge det meste af din tid og dine penge på at løse nogle helt andre opgaver.

En anden regel er, at hvis du har sat dig et mål, men det viser sig urealistisk, så kan en mere beskeden tilgang betyde, at du kan nå nogle andre for den samme indsats.

Betyder det så, at man altid kan nøjes med at løse 80 procent af en opgave? Nej, selvfølgelig ikke; skal du have fjernet din blindtarm, vil du nok foretrække, at kirurgen lukker såret, når den lille dims er skåret væk. Eller hvis bremserne på din bil skal efterses, vil du nok foretrække, at mekanikeren efterfylder bremsevæske, ikke?

Men det betyder, at der, hvor du kan nøjes med at bruge 20 procent af din tid og dine penge på at nå de 80 procent, har du muligheden for at afgøre, om det vil være spild at bruge de resterende 80 procent af tid og penge på at nørde med de sidste 20 procent af opgaven.

Og du kan i den forbindelse overveje, om nogen vil synes du sjusker, hvis du nøjes med 80 procent, eller om andre vil synes, at du er ressourcebevidst. Og om deres mening betyder noget for dig i den forbindelse.

Reglen om 80/20 tilskrives den italienske økonom Pareto, som næppe i midten af det 19. århundrede havde tænkt på danske politiske forhold. Men det står da enhver frit for at tænke på et eller flere tal, for eksempel 70 procent – reduktion af CO2? Eller en million – elbiler i 2030? Vil omverdenen mon hylde os for at bruge ressourcer på de sidste mindre betydende dele af vores politiske mål, eller vil man i stedet anse det for uansvarligt at bruge uforholdsmæssigt mange ressourcer, når der er andre presserende opgaver i Verden? Efter Eldrupkommissionens rapport er færdiggjort, er der under alle omstændigheder et valg, der skal træffes.

Nå, lad os komme lidt ned på Jorden og kigge på, hvad Bramming fik ud af de seneste budgetforhandlinger. Er glasset halvt fuldt eller halvt tomt? Blev det til 20 procent eller 80 procent? Skal vi le eller græde?

Tja, vi fik penge til fase to af Jernbanegadeprojektet. Men ikke alle trafiksikkerhedsproblemerne.

Vi fik Bramminoen, den grønne vandrerute, frem i lyset og ovenikøbet penge til et forprojekt. Men vil Banedanmark spille med på genbrug af skinnerne fra Grindstedbanen?

Vi fik en skaterpark for de unge nævnt, men nok tidligst på budgettet for 2021.

Og så blev skolerne inkluderet i den videre proces med Helhedsplanen, med bevilling, men uden et fast kommissorium at styre efter.

Og der blev en sjat til styrkelse af handelslivet, og lidt har også ret. Men går det fra andre påtrængende markedsføringsbehov?

Og der blev sat syv-otte millioner kroner af til ny asfalt, men kun til det nødtørftige, og hvor i kommunen?

Så jo, vi fik plads i budgettet, men blev det til 80 procent eller 20 procent?

Under alle omstændigheder blev det til noget og på flere områder; nogle ønsker kan imødekommes, andre ikke. Og det er vel de vilkår, valg og prioriteringer, der altid vil herske, når man ikke kan få de 100 procent.


Nå, lad os komme lidt ned på Jorden og kigge på, hvad Bramming fik ud af de seneste budgetforhandlinger. Er glasset halvt fuldt eller halvt tomt? Blev det til 20 procent eller 80 procent? Skal vi le eller græde?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

Efterlyser løver i Ribe

Ugeavisen Bramming

Stress / stress af

Annonce