Annonce
Ugeavisen Bramming

Darums trolde i centrum i million-projekt

Hjertet i troldeprojektet i Darum bliver et 15 meter langbord med plads til 50 siddende gæster. Det kan blandt andet bruges til fællesspisninger, og i hver sin ende af bordet vil der være bygget et par store livagtige træskulpturer af de to stridende trolde, Thor og Breum. Illustration: Bernd Hobohm.
En projektgruppe i samarbejde mellem lokalrådet i Darum og bostedet Helheden står bag et kommende projekt, som skal etableres sydvest for byen. Her skal der laves et langbord med troldene Thor og Breum, bålplads, ellehuler, en dragerede, troldetrappe og sansesti. Alt sammen som et aktivt og spændende naturområde for byens borgere og gæster.
Annonce

DARUM: De historiske myter i Darum fortæller, at de to stridslystne trolde Thor og Breum lå i en evig strid med hinanden og kastede sten på hinanden.

Det er udgangspunktet for et storstilet naturprojekt - Troldene bag Diget - som en projektgruppe i Darum netop har offentliggjort en detaljeret beskrivelse af.

Et projekt med et budget på knap 1,2 millioner kroner, hvoraf projektgrupppen satser på at skaffe de godt 800.000 kroner i fondsmidler, mens de resterende godt 350.000 kroner skal skaffes via Darum-borgernes og de andre involveredes frivillige arbejde og sponsorater.

Det er lokalrådet i Darum, som sammen med bostedet Helheden - et bosted for psykisk skrøbelige borgere - udgør drivkraften i projektet, men projektleder Henrik Lindberg Hansen understreger, at målet med projektet er at samle alle interessenter i Darum til at være med.

- Så derfor har Darum Børneby, idrætsforeningen, FDF i Darum og flere andre lokale interessenter været med i ideudviklingen. Målet er, at det skal bidrage til at fremme fællesskabet og gøre sit til, at Darum bliver et endnu bedre område at bosætte sig i, konstaterer projektlederen.

Trækunstner laver trolde

Trækunstneren Bernd Hobohm fra Ribe er manden, som skal stå bag udformningen af de store troldefigurer, som skal være en del af projektet i Darum. Derudover skal tømrer Michael Vogt samt entreprenør Benny Andersen også bidrage med arbejdet med projektet.

Efter planen skal arbejdet påbegyndes i foråret 2021 og være færdigt senere på året. Projektgruppen søger 806.290 kroner ved fonde. I første omgang Nordeas fond med navnet "Her bor vi", som er en fond, målrettet til projekter i mindre landsbyer.

Initiativtagerne forventer, at det frivillige arbejde, som de involverede i Darum lægger i projektet har en værdi af 357.704 kroner, så det samlede budget for projektet er på 1.1163.994,80 kroner.

Annonce

Thors Banke

Konkret skal projektet etableres på det område sydvest for byen, som bærer navnet Thors Banke, der er et kuperet naturområde ved cykelruten langs Vadehavet.

Her skal der bygges et 15 meter langbord med plads til 50 siddende gæster, og i hver sin ende af langbordet kommer der to store træfigurer af troldene Thor og Breum. Rundt om langbordet i krattet skal der laves ellehuler. Der skal være hængekøjer i træerne, en troldetrappe til klatring fører op til højderyggen og en dragerede, hvor man kan skue ud over landskabet mod Vadehavet. Der skal ligeledes laves en sansesti, som både kan bruges af skoleeleverne i Darum samt af motionister til crossfit og motion. Og ved siden af området laves en lille parkeringsplads med plads til cykelstativer og en hestebom.

Endelig kommer der fire informationstavler på dansk og engelsk, hvor der informeres om myterne om troldene og om historien og naturen ved Darum.

- Ideen til projektet kom oprindelig fra en beboer på bostedet Helheden, og for bostedet er tanken om at gå med i projektet også at blive en endnu mere integreret del af livet i Darum. Jeg håber, det bliver en sidegevinst ved projektet - ud over, at det meget gerne skal være endnu en attraktion for Darum-borgerne og byens gæster, siger Henrik Lindberg Hansen.

Denne sansesti med en række forskellige udfordringer bliver også en del af troldeprojektet i Darum. Illustration: Bernd Hobohm.
En hule at gemme sig i er altid en attraktion for børn og barnlige sjæle, så der skal også være flere såkaldte ellehuler, hvor man kan sidde og høre myter og spændende fortællinger om troldene i Darum. Illustration: Bernd Hobohm.
Denne troldetrappe kan både bruges som en udfordring for børn og barnlige sjælne, men også for folk, som har brug for motion. Den er også indtænkt som en del af troldeprojektet. Illustration: Bernd Hobohm.
En dragerede, hvor man kan sidde og nyde udsigten over Vadehavet er også en del af troldeprojektet i Darum. Illustration: Bernd Hobohm.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

80/20

Ugeavisen Bramming

Her handles med alt

Annonce