Annonce
Ugeavisen Bramming

Fra stejle klippefremspring til snehvidt sand

Johan og Karen bestiger Randkøve Skår mellem Gudhjem og Svaneke. Foto: Privat
Annonce

KLUMME: Ude midt i Østersøen ligger Solskinsøen Bornholm. Bornholm, som i de sidste mange år har været et populært feriested for utallige danskere. Bornholm, som rummer alt fra stejle klipper til snehvide strande, dybe dale, store skove og utallige historier. I år blev året, hvor jeg fik et gensyn med denne fantastiske ø, som jeg ikke har besøgt siden jeg gik i 8. klasse - engang for længe siden. Og nu begynder historien.

Lettere nervøs sad jeg i bilen med min familie og ventede på, at vi kunne køre på færgen fra Ystad til Rønne. I mit hoved kørte følgende tanker: Ville jeg mon blive søsyg? Var der mon håndsprit inden for rækkevidde på færgen? Gad vide hvor mange forvirrede turister og skrigende børn, som skulle med færgen?

Annonce

Jeg blev beroliget

Med beroligende ord fra min kære bedre halvdel kørte vi ombord på færgen, og til trods for et lettere ”kaos” med mange mennesker fik jeg fundet håndspritten, en cola og en god plads, hvor jeg kunne sidde stille og roligt, alt imens min mand og søn besigtigede færgen. Min søn var ovenud begejstret for turen, og efter de 80 minutters overfart, så var hans mor også faldet til ro.

Vi ankom til landsbyen Pedersker en sen fredag aften, hvor min mands kusine, hvis far var bornholmer, har et lille feriehus. Pedersker ligger på det sydlige Bornholm, en god cykeltur fra Dueodde strand. Efter første nat i det lille hus, skulle vi ud for at udforske Bornholm. Men inden vi kunne drage på tur, var dagens første opgave dog at fodre havens guldfisk med brødkrummer, hvilket vores lille søn satte en stor ære i - hver eneste dag.

Annonce

Historiernes ø

Bornholm rummer utallige historier, attraktioner og mindesmærker, og man kan langt fra nå at se det hele på en uge.

I løbet af ugen fik vi besøgt den meget unikke middelalderfæstning Hammershus, som er Nordeuropas største borgruin. Hammershus stod færdigbygget i slutningen af 1200-tallet. I 1743 blev Hammershus endelig opgivet efter at have fungeret som borg og fæstning i mange år.

Én af de bemærkelsesværdige historier derfra er den om Prinsesse Leonora Christina, Christian IV’s datter, som var spærret inde på Hammershus sammen med sin mand Corfitz Ulfeldt i årene 1660-1661 p.g.a. landsforræderi. Her forsøgte de på dramatisk vis at flygte ned ad mure og klipper, men blev desværre opdaget. I årene efter 1743 kunne folk frit hente sten og materialer på borgen, men i 1800tallet blev Hammershus et symbol på fordums storhedstider og blev derfor fredet i 1822. Vores lille søn var dog meget skuffet over, at prinsessen ikke længere sad i tårnet, han var meget klar på en redningsaktion!

Annonce

Rokkede med stenene

Udover en fantastisk tur til Hammershus fik vi også ”rokket” med to af Bornholms kæmpemæssige rokkesten. Vi kørte i hestevogn igennem Almindingens bakker, og vi hørte, hvad Møller drikker i Ekkodalen.

Vi besøgte også en Danmarks eneste fungerende vindmøller i Aarsdale, som var flot restaureret og stadig intakt indvendig - klar til at male mel. Den gamle møller lever stadig og bor i huset ved siden af sammen med sin søn. Indtil 2003 var møllen i produktion, men fungerer nu kun som turistattraktion. Den gamle møller blev 93 år, netop den dag vi kom på besøg.

Jeg kunne fortælle længe endnu om det snehvide sand på Dueodde strand, det smukke Gudhjem, Naturbornholm, små hyggelige havne, røgede sild, masser af fisk og sol over Gudhjem. Desværre har jeg opbrugt mine anslag og vil derfor bare ønske alle Ugeavisens læsere en rigtig god sommer, med sol over Danmark!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce