Annonce
Ugeavisen Bramming

Kunsten i Esbjerg Kommune skal ud til alle

Det nye gulv på Bakkeskolen. Det er kunst, man kan gå på. Foto: Tue Sørensen
Esbjerg Kommune skal have en ” tværgående strategi for kunst”. Politikere vil ikke afvise, at der skal sættes penge af ved hvert nyt projekt.

Kultur: Kunst kan så meget. Det kan ophidse, sprede glæde og perspektivere den verden, vi alle går rundt i, og nu udsendes der et oplæg om, hvordan vi kan sørge for, at kunsten bliver mere synlig i det offentlige rum i årene, der kommer.

Siden Esbjerg Byråd i slutningen af 2019 vedtog, at der skulle laves en strategi for kunst i det offentlige rum, har der været et tværgående samarbejde mellem udvalgte chefer i Børn og Kultur samt fra Teknik og Miljø, en repræsentant for kommunes kunstråd samt Statens Kunstråd. Nu har de udarbejdet et debatoplæg, der er blevet tilsendt adskillige interessenter såsom Esbjerg Kommunes Byfond, Kunstrådet, Ribe og Esbjerg Kunstmuseer, Byfora, Byrådet, Kulturskolen og kommunens lokalråd ligesom alle andre også kan læse oplægget og komme med input. Hele oplægget kan læses på kommunens hjemmeside. Og har man en god ide, så er det sidst i april, der er sidste frist.

Fælles retningslinjer

Formålet er at tilrettelægge en strategi, således at man får retningslinjer, der kan bruges, når det drejer sig om udsmykningsopgaver, installationer eller hvad der nu kan være inde under den hat, der kaldes kunst og oplevelser. Og en strategi, der tager højde for at indarbejde byrum og kunsten i den sammenhæng, hvilket så betyder, at noget der ville være fedt i Esbjerg, måske slet ikke ville passe ind i Ribe.

Det kan eksempelvis være det farverige vinylguld, der blev lagt på Bakkeskolen, hvor kunstneren Astrid Marie Christiansen designede i 2019 og 2020 et farverigt gulv, der bestod af mønstre og geometriske former, der lyste op i de temmelig lange og kedelige gange på skolen. Det kan også være placeringen af særlige kunstværker, der måske overrasker med placeringen og stiller vor opfattelse af det at opleve kunst

Når høringsvarerne er blevet behandlet, er det meningen, at de forskellige udvalg skal gennemgå svarerne og sidste på året forventes byrådet at vedtage strategien.

Annonce

Intentioner følges op

Det lyder jo egentligt meget godt alt sammen, men det hjælper jo ikke, hvis ikke gode intentioner føles op af konkrete projekter sidenhen.

Det erkender formanden for Kultur og Fritid, May-Britt Andrea Andersen.

- Vi har forsøgt at involvere flere forskellige fagudvalg, således at alle har ejerskab for ideen. Der er ingen tvivl om, at kulturelle oplevelser er med til at gøre vort liv mere spændende, siger hun.

Udvalgsformanden er ikke i tvivl om, at det skal diskuteres i byrådet, hvordan man så sikrer sig, at rapporten ikke bare blevet noget, der tages frem ved festlige lejligheder.

- Man kunne godt forestille sig, at når kommunen laver nye byggerier eller planlægger renoveringer, at man så helt fra starten tænker kunsten ind som en ligeværdigt del af projektet, siger hun.

May-Britt Andrea Andersen vil ikke afvise, at man ligefrem kunne forestille sig at der i hvert projekt blev afsat nogle midler til et kunstnerisk element i regnskabet

Karen Sandrini, der er formand Plan og Miljø udvalget, mener nok, at det kunne være en mulighed.

- Da vi lige var startet i byrådet, tog udvalget til Rotterdam og Amsterdam. Her har det været praksis i mange år, at kunsten tænkes ind i alle offentlige projekter, og hvorfor ikke i Esbjerg og i resten af kommunen. I de to hollandske byer er der nye oplevelser omkring hvert et gadehjørne. Hvorfor skulle vi ikke også kunne skabe sådan noget, spørger hun.

Annonce

Anden oplevelse

Hendes tidlige partikammerat, Søren Heide Lambertsen, der er formand for Teknik og Byggeudvalget, har også været på inspirationstur til Holland.

- Efter turen var jeg meget optaget af det, vi så, og det er jeg faktisk stadigvæk. Jeg har selv set, hvordan kendte ting pludselig kan ændre udtryk, når man oplever det på en anden måde. I sin tid var der en meget markant skulptur i Kongensgade. Den blev flyttet ud i Vognsbølparken, og giver her en helt anden oplevelse.

-Så jeg er absolut klar på at diskutere, hvordan man kan sikre sig, at det her ikke bare bliver en rapport, der bare bliver lagt ind på en hylde på et kontor, siger Søren Heide Lambertsen.


Der må nødvendigvis midler med, hvis det her ikke skal løbe ud i sandet.

May-Britt Andrea Andersen, udvalgsformand for Kultur og Fritid.
Annonce
Annonce
Ugeavisen Bramming

Storkereden varsler frugtbarhed i Endrup

Annonce
Annonce
Ugeavisen Bramming

Esbjerg Kommune tager hånd om erhvervspraktikken: Ny portal skal sikre bedre muligheder

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

Kraftig stigning i antal forældre, der vælger privat børnepasning

Ugeavisen Bramming

Derfor valgte vi privat børnepasning

Ugeavisen Bramming

Lone kan lide roen i hverdagen

Ugeavisen Bramming

Jeanette har aldrig fortrudt, hun blev selvstændig indenfor børnepasning

Ugeavisen Bramming

Efter et halvt år er Tine ikke i tvivl: Det var den rigtige beslutning

Ugeavisen Bramming

Vi skal stå sammen i Bramming

Ugeavisen Bramming

Trafikkaos slutter kommende weekend

Ugeavisen Bramming

Motion og sundhed

Ugeavisen Bramming

Coronaår giver forsamlingshus et acceptabelt underskud

Ugeavisen Bramming

Tid og forfald

Ugeavisen Bramming

Familievenligt sankthansbål på Skøjtesøen

Ugeavisen Bramming

Per har fire roller i 7-kantens ”Fyrtøjet”

Ugeavisen Bramming

BB slap helskindet gennem 2020

Ugeavisen Bramming

Solvejg vil stå på pinde for lånerne. Nu går hun på pension

Ugeavisen Bramming

Kollektiv fodboldfest i Hunderup

Ugeavisen Bramming

Hunderup-Sejstrup bliver landets første grønne landsby

Ugeavisen Bramming

Har du set hund, der er løbet langt hjemmefra?

Ugeavisen Bramming

Efterlyser aktiviteter på Banegården

Ugeavisen Bramming

Politi på opgave: Hallo, der er altså ensrettet her

Ugeavisen Bramming

Fremgang på 200 procent: De helt unge vil være spejdere i Bramming

Ugeavisen Bramming

Nye medlemmer strømmer til hos spejderne i Gørding

Annonce