Annonce
Dalum Hjallese Avis

Pølsemanden kom 32 minutter for sent: Men så var der endelig rejsegilde ved næsten 700 millioner kroner dyrt byggeprojekt i Odense

Onsdag 27. april var der rejsegilde i Åhaven i Dyrup af de nye boliger, der er bygget samme sted, som de gamle lå. Foto: Martin Kloster
Onsdag var der rejsegilde på det store byggeprojekt i Åhaven, hvor nye boliger bygges op efter fund af bl.a. skimmelsvamp i de gamle.

Dyrup: Fugtproblemer, skimmelsvamp og giftige dampe af formaldehyd var årsagerne til, at lejerne i boligorganisationen Civicas almene boligafdelinger Vibehaven og Åhaven i Dyrup skulle genhuses og boligerne rives ned og opbygges på ny.

Synderen var de spånplader, som boligerne blev bygget med i 1970’erne. 48 ældreboliger i Vibehaven og 363 boliger i Åhaven i alt skulle fjernes på nær soklen.

Onsdag eftermiddag var der endelig rejsegilde i Åhaven på første etape.

Annonce

Søren Damgaard, bestyrelsesformand i Civica sagde til de vel omkring 150-200 fremmødte, at man var både glade og stolte over at kunne fejre rejsegildet på pladsen.

- Det er et byggeri, der har fokus på genanvendelse og genbrug af materialer. Vi er i særdeleshed glade for at kunne fejre det konstruktive samarbejde med håndværkere og entreprenører, sagde Søren Damgaard, som samtidig måtte beklage at pølsevognen var forsinket - hele 32 minutter.

Det var i 2014, at man fandt ud af, at der var problemer med boligerne.

Pølsemanden fra Fynbopølser var 32 minutter forsinket. Årsagen kender avisen ikke. Foto: Martin Kloster

- Derfor blev det vedtaget med stor opbakning fra beboerne, at der skulle laves en helhedsplan og at Åhaven skulle gennemgå en totalrenovering, hvor kun fundamentet stod tilbage. Nu står vi her otte år efter og kan se nye boliger skyde op. Selv om der stadig er et godt stykke vej til, at maskiner og håndværkere flytter ud, og alle beboere er flyttet tilbage igen, kan vi i dag glæde os over, at de første beboere er flyttet tilbage til deres hjem i Åhaven, sagde Søren Damgaard.

Der er tale om den største helhedsplan for Civica nogensinde.

Genbrug

Det er entreprenøren Enemærke & Petersen A/S, der har fået ansvaret for første etape af projektet i Åhaven. Arbejdet sker i samarbejde med ingeniørerne fra Oluf Jørgensen A/S, Erik Arkitekter A/S og ByMunch by- og landskabsdesign

Det kom frem under rejsegildet, at fire ton af limtræ fra de større tagkonstruktioner genanvendes til bl.a. terrassestolper i Åhaven og til andre byggeprojekter.

Visualisering af nogle af rækkehusene. Visualisering: Erik Arkitekter A/S

Tegl og beton bruges desuden som underlægning på parkeringsområdet og andet træ fra taget er brugt som gangbroer på den store byggeplads. I alt 15.000 tagsten genbruges.

Bestyrelsesformand Søren Damgaard holdt en tale ved rejsegildet. Foto: Martin Kloster

- Vi ikke bare snakker om det, men gør noget ved det. Det synes jeg, vi kan være stolte af, sagde forretningsområdedirektør Lars Jess Hansen fra Enemærke & Petersen A/S om genbrugsdelen.

Et at de mange nye huse, som det ser ud nu. Foto: Martin Kloster

Der kommer i det nye setup for Åhaven motionsområder, flere træer og mere vild natur, sagde Søren Damgaard, der takkede beboerne for deres tålmodighed.

Nu står vi her otte år efter og kan se nye boliger skyde op. Selv om der stadig er et godt stykke vej til, at maskiner og håndværkere flytter ud, og alle beboere er flyttet tilbage igen, kan vi i dag glæde os over, at de første beboere er flyttet tilbage til deres hjem i Åhaven.

Søren Damgaard

Hele projektet i Åhaven er samlet set budgetteret til 675 millioner kroner, kom det frem i  Fyens Stiftstidende i 2020.

Boligområderne Vibehaven og Åhaven i Dyrup set fra luften - inden nedrivningen. Arkivfoto: Michael Bager
Annonce
Dalum Hjallese Avis

Line er sprunget ud som bæredygtig blomsterbonde i udkanten af Odense: - Jeg havde egentlig forestillet mig, at folk ville synes, jeg var småtosset

Annonce
Dalum Hjallese Avis

En tatovering hjalp Maria til at bearbejde sorgen over sin dødfødte datter: - Lige så snart, jeg kan mærke nålen på min krop, løser det op for noget

Annonce
Dalum Hjallese Avis

Søren her er en af mændene bag syv nye infotavler i lille landsby

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Dalum Hjallese Avis

Nyt stort byggemarked åbner snart i Odense

Dalum Hjallese Avis

600 var til infomøde om stort boligbyggeri på Dalum Papirfabrik: Nu melder mægleren om pæn interesse for både at leje og købe

Dalum Hjallese Avis

Odense Zoo har mistet en legende: Verdens ældste pingvin er død - men gode, gamle Olde bliver hængende i haven

Dalum Hjallese Avis

Her bliver man aldrig for gammel til at lære at lave et rullefald: Kampkunst-forening har startet seniorhold - alderspræsidenten er 89 år

Dalum Hjallese Avis

Billetsalget til årets H.C. Andersen Festspil er begyndt

Dalum Hjallese Avis

Startdato for Odenses nye busnet er fundet: Nogle ruter tyvstarter og nedlægges før alle andre

Annonce