Annonce
Digeposten

Biblioteket opruster digitalt under nedlukningen

Bibliotekerne har stadig meget at byde på, selvom dørene til de fysiske biblioteker er låst i denne tid. Man kan i stedet bruge e-reolen eller Filmstriben.Arkivfoto
Tønder Kommunes Biblioteker opruster online, mens coronakrisen kræver lukkede døre på de fysiske biblioteker.
Annonce

Tønder: Nedlukningen af det meste af det danske samfund har også betydning for landets biblioteker. Også på bibliotekerne i Tønder Kommune oplever borgerne lige nu, at dørene er låst, og der heller ikke er adgang til de fysiske biblioteker og bøger med sit sygesikringskort, som under normale omstændigheder kan åbne døren til biblioteket og bøgernes verden.

Nedlukningen betyder dog ikke, at alle 23 medarbejdere ved Tønder Kommunens Biblioteker nu er blevet arbejdsløse. Tværtimod.

- Heldigvis er der en lang række opgaver, som vi sagtens kan løse hjemmefra. Blandt andet har vi oprustet gevaldigt på de digitale platforme, så vi har en del aktivitet på - særligt vores Facebook-sider, men også på Instagram og hjemmesiden, fortæller leder af Tønder Kommunes Biblioteker og Kulturinstitutioner, Andrew Cranfield.

- Vi har sat antallet af film, man kan se via Filmstriben, op fra tre til fem om måneden for imødekomme noget at den øgede efterspørgsel.

Andrew Cranfield, leder af Tønder Kommunes Biblioteker og Kulturinstitutioner

Annonce

Skaber overblik

Et par af de store opgaver for bibliotekerne i øjeblikket er at være med til at inspirere borgerne til, dels hvad de med fordel kan bruge tiden på, hvis de er sendt hjem fra arbejde, og dels at give borgerne hjælp til at finde oplysninger om corona-situationen ved at skabe et overblik.

- Vi lægger masser af anbefalinger ud på vores sociale medier og hjemmeside til konkrete lyd-, e-bøger og film fra Filmstriben. Derudover har vi skabt et univers på vores hjemmeside, hvor vi samler en masse nyttig information fra både danske og udenlandske aviser, der har gjort deres artikler om corona-situationen frit tilgængelige, forklarer Andrew Cranfield videre.

Han fortæller, at der - også under nedlukningen - er mulighed for at få fat i en bibliotekar via biblioteksvagten, ligesom gymnasieelever, der lige nu er i gang med at skrive opgave, kan søge hjælpe på biblioteket via hjemmesiden.

Annonce

Følger efterspørgslen

Bibliotekerne oplever, naturligt nok, en større efterspørgsel på lyd- og e-bøger samt film.

- Vi har sat antallet af film, man kan se via Filmstriben, op fra tre til fem om måneden for imødekomme noget at den øgede efterspørgsel. På E-reolen oplever vi også øget efterspørgsel, men den tendens har vi nu set i et stykke tid - også før corona. Folk er begyndt at nyde bøger på en anden måde end den fysiske bog, forklarer Andrew Cranfield.

Han fortæller, at man i Tønder følger efterspørgslen nøje, og at der er mulighed for, at den nuværende kvote på ti lydbøger, ti e-bøger og fem film om måneden kan sættes op, hvis behovet viser sig.

- Det er noget, hver kommune bestemmer, og muligheden er der helt klart. Vi er dog lidt varsomme med bare at åbne helt op, for vi betaler et beløb per download. Så vi vil nødigt bare give det helt frit. Men hvis der viser sig et ekstraordinært stort behov, så er vi åbne for at øge tilgængeligheden, siger Andrew Cranfield.

Leder af Tønder Kommunes Biblioteker og Kulturinstitutioner, Andrew Cranfield, fortæller, at de hjemsendte ansatte arbejder på fuld blus hjemme foran computeren.Arkivfoto: Tønder Kommune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Digeposten

Sommerkoncerterne er på plads

Digeposten

Per giver en hånd med lokalt

Annonce