Annonce
Digeposten

Julen er hjerternes fest… og gavernes!

Illustration: Lean Paulsen Frosch
Glædelig bagjul: Hvad har gaver nu med landdistriktsudvikling at gøre? Det er ganske enkelt! I år har kommunens lokalråd og borgerforeninger fået en dejlig julegave – en fordobling af driftstilskuddet i 2020, og tilmed er der udloddet 5 x 50.000 kroner til de lokalråd, der ønsker at lave en plan for udvikling.
Annonce

Klumme: I november besluttede landdistrikts- og bosætningsudvalget at udbyde 5 x 50.000 kroner til de lokalområder, der har lyst til at arbejde med udvikling og udarbejde en udviklingsplan for deres lokalområde. Det var en tidlig gave til de områder.

Men ikke alle lokalråd og borgerforeninger er klar til at arbejde så strategisk med udvikling. De fleste landsbyer vil gerne bare være landsby og løfte de projekter, der nu engang opstår. Når der er en byport eller blomsterudsmykning i byen, julebelysning, legepladser, parker, affaldsindsamling, buketter til ildsjæle, infoskærme, hjemmesider, fredagsbar for tilflyttere, byfest eller der bare ser godt ud og sker noget, så er det oftest en borgerforening eller et lokalråd, der står bag. For de kærer sig om deres by og gør, hvad de kan for at skabe gode sunde landsbyer. Tak til dem!

Men der er også steder i kommunen, der er klar til en mere omfattende indsats, hvor de med udgangspunkt i borgermøder definerer, hvad der er lokalområdets særlige identitet og så laver en plan for at styrke hele byen. Det arbejde kan man nu ansøge om 50.000 kroner til.

Vandkantsklummen

Denne klumme skal give svar på, hvad en landdistriktskoordinator laver, og hvilke opgaver der ligger hos lokalråd og borgerforeninger, og hvorfor over 200 borgere i Tønder Kommune arbejder frivilligt for deres lokalområde.

Digeposten har indgået et samarbejde med Tønder kommunes landdistriktskoordinator, Karin Lorenzen, om en månedlig klumme om arbejdet i kommunens landdistrikter.

Det er landdistriktskoordinatoren selv, der vælger emnerne og skriver klummerne, og formålet er at fortælle, hvad der rør sig i kommunen, og hvilke trends der er på landsplan.

Landdistriktskoordinatoren er ansat af kommunens Landdistrikts- og Bosætningsudvalg og arbejder for attraktive lokalområder i hele kommunen ved at understøtte de frivillige lokalråders arbejde.

Annonce

Men der er mere…

Efter en gennemgang af de 27 lokalområders vedtægter og regnskaber, besluttede landdistrikts- og bosætningsudvalget på mødet i december at fordoble byernes driftstilskud fra 5.000 til 10.000 kroner i 2020. En meget praktisk gave. For det viser sig at være dyrt at holde kommunen pæn, forsikrer de frivillige. Og det er dyrt at holde møder med borgerne og sørge for hjertestartere og informationsmateriale. Fordoblingen skal gøre det lettere at være lokalråd.

Udvalget håber på, at de ekstra midler får den konsekvens, at der bliver sat frivillige kræfter fri til at gøre noget andet og mere for byen. Når tiden ikke skal bruges på at samle penge ind, kan der måske samles affald ind i stedet, eller der kan udvikles en ny mødekultur for byens borgere, når nu man ikke længere mødes hos købmanden eller på skolen.

Annonce

Og der er endnu mere!

For udvalget har også nikket ja til at investere i Minlandsby.app. En digital platform der kan betjenes fra mobilen, hvor lokalområderne kan markedsføre deres aktiviteter, skrive nyheder, tilbyde et lift og vise frem hvad de har. En app er lettere at opdatere end en hjemmeside og app-løsningen er noget, som landsbyerne har efterlyst.

Men… er det så slet ikke julegaver, der er tale om, for der er jo en bagtanke ved indsatserne? Tjo - for der er vel også en bagtanke, når mænd giver deres kvinder pænt undertøj, eller kvinder giver manden en ny og bedre stegepande?! Glædelig bagjul og godt nytår…

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Digeposten

Her landede støtten

Annonce