Annonce
Digeposten

Lokalråd har vidt forskellige opgaver

Landdistrikternes Fællesråd er interesseorganisation for de enkelte lokalsamfund og arbejder sideløbende for, politisk, at sikre bedre rammevilkår.

Annonce

Fakta: Landdistrikternes Fællesråd vurderer at der er lokalråd i de fleste kommuner, men det er svært at komme med ét samlet antal, idet det tager sig meget forskelligt ud fra kommune til kommune.

Grundlæggende er lokalråd frivilligt organiseret og dermed afhængig af det sted, de udspringer af. Det er ikke en fast instans som for eksempel byråd. Mange kommuner har frivillige organiseringer i forskellige former, som påtager sig rollen som bindeled mellem landsby og kommune. Mange steder er lokalrådene og lignende frivillige organiseringer, en reaktion på strukturreformen, idet deres opgave ofte er at sørge for, at de små lokalsamfund ikke hægtes af udviklingen, i de store kommuner.

Idéen med lokalråd er at være bindeled mellem landsby og kommune, således fungerer lokalråd mange steder som en høringspart.

Hvad et lokalråd skal og bør arbejde med er ikke entydigt. Ifølge Landdistrikternes Fællesråds sekreteriat, har nogle lokalråd formuleret en udviklingsplan, som de strukturerer det frivillige arbejde ud fra. Mens de fleste lokalråd arbejder med de udfordringer den enkelte landsbyerne nu engang står over for.

I Tønder Kommune modtager alle lokalråd et bidrag til driften, svarende til kr. 5000 årligt. I Assens Kommune modtager lokalrådene 15.000 kroner årligt i driftsstøtte, hvis der er mere end 1.200 indbyggere og 7.500 kroner til de landsbyer med færre indbyggere.

Også Sønderborg og Vejen kommuner støtter lokalrådene økonomisk.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Digeposten

Sommerkoncerterne er på plads

Digeposten

Ældrecenter slår atter døren op

Annonce