Annonce
Digeposten

Populær disciplin: Yoga er for alle

Malene Thye-Petersen har instrueret i yoga i snart 20 år. Til dagligt underviser hun i diciplinen i Vestergade i Tønder. Foto: Cecilie Spottog Petersen
Der findes mange forskellige arter af yoga. Derfor kan den populære disciplin dyrkes af alle, mener yoga-lærer Malene Thye-Petersen. Også af dem, der ellers vil være skeptiske over for det.
Annonce

Yoga: - Prøv at få anklerne med op, så I sidder afslappet. Og husk vejrtrækningen, lyder den lavmælte instruktion fra Malene Thye-Petersen, mens hun selv sætter sig i skrædderstilling på den blå yoga-måtte.

Det er næsten blevet en folkesport at dyrke yoga. Der er også altid nogle med på Malene Thye-Petersens yogahold. Også dem der begynder klokken 6.30 om morgenen.

- Træk vejret dybt ind og brug tid på jeres udånding, lyder det.

Der findes mange fordomme om yoga. Det har Malene Thye-Petersen i hvert fald selv oplevet. Der er dem, der tror, at de er alt for stive til at dyrke yoga og dermed opgiver det med det samme. Og så er der dem, der mener, at yoga er for ældre mennesker, har yoga-instruktøren observeret. Men sådan bør det slet ikke være, hvis man spørger hende.

- Mange tror, at det er en bestemt prototype, der dyrker yoga, men det er det ikke. Alle kan dyrke det. Der findes mange forskellige stilarter. Der er ikke kun én måde at dyrke yoga på.

- Mange tror, at det er en bestemt prototype, der dyrker yoga, men det er det ikke. Alle kan dyrke det. Der findes mange forskellige stilarter. Der er ikke kun én måde at dyrke yoga på.

Malene Thye-Petersen, yogalære

Annonce

Fysik og mindfulness

Benene bliver strakt bagud, mens brystet bliver skudt frem, hos deltagerne på morgendagens hold. Vejrtrækningen følger selvfølgelig med. Den får de ikke lov at glemme.

Yoga er et indisk system af indøvelser af åndedrætsteknikker og kropsstillinger. Yogaens filosofi er, at forene og skabe harmoni mellem kroppen og sindet. Det er den tankegang, der kan være med til at skræmme mange, hvis man spørger Malene Thye-Petersen.

- Det handler ikke om noget religiøst, når man kommer her. Det er heller ikke sådan, at man pludselig skal være en anden person, fordi man begynder til yoga. Det handler derimod om at mærke sig selv, og det kan gavne i mange forskellige situationer, fortæller hun.

Og blandt andet når det kommer til fysikken. For yoga kan i den grad også handle om fysik. Første og fremmest fordi der bliver arbejdet meget med balancen og at styrke rygsøjlen. Men der bliver også arbejdet med mange af kroppens forskellige muskler - også dem, der ellers sjældent bliver brugt - gennem strækøvelser.

Ben og arme sitrer idet positionen, der netop et indtaget, skal holdes. De få minutter føles pludselig som mange.

Efter en times tid inde i det efterhånden tilduggede rum, ligger deltagerne nu helt stille på yoga-måtterne. Det er tid til afspænding.

- I må gerne lukke øjnene. Stræk tæerne så langt I kan og træk vejret dybt ned.

Nogle minutter senere høres en stille klokke. Derefter et "bong" fra den store gong-gong. Yogatimen er dermed slut.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Digeposten

Åben dag med masser af aktiviteter

Digeposten

Sommerkoncerterne er på plads

Annonce