Annonce
Digeposten

Vågekone: Det her menneske kan være væk om et døgn, men det må ikke påvirke mig

Mette Hansen har været frivillig i vågetjenesten i Skærbæk og omegn, siden foreningen blev oprettet for ti år siden. Hun har i mere end 40 år arbejdet i plejesektoren, så hun ved, hvordan man skal forholde sig til døden. Noget som ifølge hende er vigtigt at gøre. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Mette Hansen er frivillige vågekone i vågetjenesten i Skærbæk og omegn. Hun sidder ved sengekanten, når livet går på hæld. Det er med til at skabe tryghed.
Annonce

Skærbæk: Når Mette Hansen kommer ind i hjemmet, præsenterer hun sig selv. Derefter går hun over til sengen og slår sengekanten ned. Så tager hun en stol og stiller den ved siden af sengen. Det er vigtigt, at den står i samme retning, som den sengeliggende kigger. På den måde kan de bedre se hende, og Mette Hansen kan bedre holde dem i hånden, hvis de ønsker det. Nogle gange bliver der også talt sammen - men oftest er det ikke tilfældet.

Sådan foregår et besøg, når Mette Hansen er tilkaldt til at våge over en døende. Hun er 68 år og frivillig i vågetjenesten i Skærbæk og omegn. Hun tager derfor ud til borgere, der ligger for døden - enten i privaten eller på plejecenteret Mosbølparken. På den måde kommer de døde ikke til at ligge alene, og besøgene kan også være en hjælp til de pårørende, hvis de har behov for at blive aflastet nogle timer.

Mette Hansen gør det, som hun siger, fordi de døende skal vide, at der er nogle ved deres side i den sidste tid. Ingen skal være alene.

- Jeg kommer ud til borgere, der nogle gange er bange for døden. Men når de mærker en berøring og et nærvær, så bliver de mere trygge, fortæller Mette Hansen.

- Jeg kommer ud til borgere, der nogle gange er bange for døden. Men når de mærker en berøring og et nærvær, så bliver de mere trygge ved det hele.

Mette Hansen, frivillig i vågetjenesten i Skærbæk og omegn

Annonce

40 år i plejesektoren

Mette Hansen er gået på efterløn, men hun har i mere end 40 år arbejdet i plejesektoren. Noget hun selv mener, gør arbejdet som vågekone lettere. Hun har mange gange set mennesker tage deres sidste åndedrag.

Som vågekone er det vigtigt ikke at sætte sig selv i de døendes eller de pårørendes situation. Tager man arbejdet med, når man går ud ad døren, så skal man ikke være vågekone. Det bliver for hårdt, som hun påpeger. Men empatien for både den døende og særligt de pårørende skal være der.

Langt de fleste gange er det ikke svært for Mette Hansen at holde den professionelle distance. Men derfor kan hun stadig blive berørt af besøgene.

- Når jeg kommer ind i et hjem, hvor et ægtepar har boet igennem 60 år, og der hænger familiebilleder overalt på væggene, tænker jeg selvfølgelig over, at det her menneske kan være væk om et døgn, fortæller hun.

Særligt én situation har sat sig i erindringen.

En mand midt i 50'erne skulle have besøg af en vågekone. Det blev Mette Hansen.

- Da jeg kom ind hos ham, tog han min hånd og knugede den hårdt. Det er jeg ikke vant til. Vi fik en rigtig god og lang snak om døden og om hans situation. Jeg sad hos ham i fire timer, inden jeg blev afløst. Men jeg sagde, at jeg gerne ville tilbage og våge over ham igen, fordi vi havde en rigtig god kemi, fortæller Mette Hansen.

Men så langt nåede hun ikke. Få timer senere var manden død. Selvom det kan være svært, er præmissen for livet også døden. Det ved Mette Hansen godt.

Annonce

Et svært emne

For bare nogle få år siden, var der ikke mange vågetjenester i Tønder Kommune. Men de er stille og roligt begyndt at dukke op. Noget der glæder Mette Hansen. Ifølge hende forholder for få sig til døden.

- Jeg tror, at det er svært at forholde sig til døden, fordi vi er vant til, at vi altid kan fikse tingene på en eller anden måde. Men vi kan ikke fikse døden. Jeg tror, at når der kommer flere vågetjenester, kommer der også en anden åbenhed og bevidsthed om det at dø. Det, synes jeg, er nødvendigt, siger Mette Hansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Digeposten

Stort tab skal hentes

Annonce
Forsiden netop nu
Digeposten

Pas på de små

Digeposten

Krav om mundbind måske på vej

Annonce