Annonce
Egtved Posten

600 græssende høns er flyttet i mobilt hønsehus hos Jens

Jens Mogensen er nystartet med Bølling Græsæg. Hans 600 høns bliver fragtet rundt i et mobilt hønsehus til græsenge. Foto: Mette Mørk
Jens Mogensen fra Egtved-egnen er blevet iværksætter efter at have ført et skoleprojekt ud i livet. Nu står han bag Bølling GræsÆg med 600 fritgående brune høns i et mobilt hønsehus.

Bølling: “boork, bok, bok, bok” - Det er lyden, man kan høre fra 600 brune høns, der tillidsfuldt går rundt på frisk grønt græs i en indhegning ved deres 100 kvadratmeter store mobile hønsehus på en mark i nærheden af Bølling.

Hønsene tilhører den 24-årige Jens Mogensen, der for ganske nyligt har skabt virksomheden Bølling GræsÆg. Her handler det om både dyrevelfærd, velsmagende æg med ekstra gule blommer, nærhed, natur og lokal handel.

Det er lidt over en måned siden, at hønsene flyttede ind i Jens Mogensens helt særlige mobile og fuldautomatiserede hønsehus på hans marker ved fødegården, og allerede nu lægger de godt 500 æg, hver eneste dag.

Annonce
Blommerne i græsæg er ekstra gule på grund af græsproteinet. Foto: Mette Mørk

- Om ikke længe er der op mod 600 æg om dagen. Hver høne lægger cirka ét æg om dagen, fortæller den unge iværksætter, der videre forklarer, at fordi hønsene året rundt har mulighed for at spise grønt og frodigt græs, så bliver blommerne i deres æg særligt gule, hvilket skyldes græsproteinet, som de indtager.

Fra skoleprojekt til virkelighed

At Jens Mogensen overhovedet er blevet iværksætter med 600 høns i “baghaven”, skyldes blandt andet hans nysgerrighed for, om et projekt, som det her, overhovedet ville kunne lykkes, men det handler også om passionen for livet på landet, og nu for høns, produktion af æg, for handel og afsætning og for mødet med forbrugerne.

Oprindeligt er Jens Mogensen uddannet landmand, men sidste år afsluttede han sin, nu nye, uddannelse som jordbrugsteknolog med speciale i økonomi. Og det var her, at kimen til hele idéen om at skulle være indehaver af et mobilt hønsehus med 600 græssende høns startede.

- Jeg skulle lave en projektopgave om alternativ afsætning, hvor netop mobile hønsehuse var en case, som jeg undersøgte. Og jeg syntes simpelthen, at det lød spændende og kunne mærke, at det faktisk ville passe perfekt til mig, lyder det fra Jens Mogensen, der gennem sommeren sidste år derfor gik og grublede over, om han mon skulle gøre tankerne om selv at blive indehaver af et mobilt hønsehus, til virkelighed.


Jeg skulle lave en projektopgave om alternativ afsætning, hvor netop mobile hønsehuse var en case, som jeg undersøgte. Og jeg syntes simpelthen, at det lød spændende og kunne mærke, at det faktisk ville passe perfekt til mig

Jens Mogensen


Og der skulle ikke gå lang tid, inden grublerierne blev omsat til handling. Da sommeren gik på hæld og efteråret satte ind, besluttede Jens Mogensen sig nemlig for at købe et mobilt hønsehus. Nu var det første skridt taget.

Han var også flyttet tilbage til forældrene på fødegården og bor nu i en pavillon i nærheden af stuehuset. Han har lejet ejendommens driftsbygning og stedets tilhørende knap 100 hektar marker, og han har oprettet et pakkeri og en gårdbutik dertil.

Annonce

En perfekt kombination

Det er planen, at Jens Mogensen en skønne dag skal overtage fødegården.

- Det er her, jeg skal være. Området betyder meget for mig, og ejendommen her er det perfekte sted at være, siger den unge iværksætter, der samtidig er ansat på fuldtid hos en større landbrugsrådgivningsvirksomhed ved Billund, hvor han arbejder med regnskaber og skat.

- Jeg kan rigtigt godt lide alsidigheden i at sidde med tal og snakke med mennesker, og så komme hjem til gården og bruge tiden på mine høns. Det er en kanon god kombination og så er det bare rart at have noget at komme hjem til og være aktiv med på denne her måde, konstaterer Jens Mogensen.

Annonce

Blandt de første i Danmark

Mobile hønsehuse med fritgående, græssende høns, er et nyere koncept i Danmark, og her i landet findes der blot syv andre mobile hønsehuse af samme model som den, Jens Mogensen ejer.

Han forklarer, at blandt fordelene ved et mobilt hønsehus er, at det altid kan flyttes rundt til arealer, hvor græsset er friskere og mere frodigt, hvilket vil gøre efter behov.

Men ikke blot er hønsehuset mobilt, det er også fuldautomatiseret med blandt andet veranda, lys der tænder og slukker efter en timer, så det følger en døgnrytme, der er god for hønsene. Der er også låger der åbner og lukker hver morgen og aften, æg der samles på bånd, et elektronisk panel, hvorfra han kan styre processerne og et servicerum til indsamling af æg.

Jens Mogensen er nystartet med Bølling Græsæg. Hans 600 høns bliver fragtet rundt i et mobilt hønsehus til græsenge. Foto: Mette Mørk

- Faktisk er det sådan, at når solen står op og hønsene vågner, så begynder de at lægge deres æg. Det sker omkring ved en fem-seks-tiden - og så frem til lidt før klokken 14, hvor de sidste lægger deres æg. Og sådan er det en fast rytme, hver dag. Samtidig kan de jo gå frit ud og ind af hønsehuset fra morgenstunden, indtil det bliver aften, hvor de hopper ind i sikkerhed og lågerne lukker for natten og for ræven, fortæller Jens Mogensen.

Annonce

Kan købes lokalt - og mere til

Lige nu kan man købe de særlige Bølling GræsÆg i SuperBrugsen i Egtved, i Dagli’ Brugsen i Vester Nebel og i en gårdbutik ved Børkop under navnet Ladegaard Duroc.

Med tiden kunne Jens Mogensen sagtens forestille sig, at hans græsæg blive solgt til endnu flere steder, som for eksempel butikker eller restauranter, men som han siger: “Det må tiden vise. Nu skal jeg først have en fornemmelse af efterspørgsel og afsætning.

Der er også mulighed for at købe æggene på ejendommen hos Jens Mogensen i hans gårdbutik på Egtvedvej 100, 6040 Egtved. Og samtidig kan man jo ved selvsyn få sig et indtryk af det glade hønseliv på markerne, og måske endda høre det store kor af de 600 brune høns, når de klukker, synger og snakker… “bork, bok, bok, bok”.

Annonce
Annonce
Egtved Posten

Lokalpolitik som i vikingetiden

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Ellen har bageriet til salg

Egtved Posten

Klumme: Bagsiden af medaljen

Annonce