Annonce
Egtved Posten

Ild, vind og jord er medspillere

Lene Karlsbjerg nyder de timer hun kan bruge i sit værksted i Vork Bakker. Her er tid og rum til kreativitet, ro og at filosofere over livet. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard
Denne Månedens Kunstner i Egtved Posten er fritidskeramiker Lene Karlsbjerg fra Vork Bakker. Hun er vild med at arbejde med raku-teknikker og vil gerne skabe værker, der får os til at stoppe op og dvæle i nutiden.
Annonce

Vork: I de skønne Vork Bakker, lige på kanten af Vejle Ådal, kan man møde den 47-årige Lene Karlsbjerg. Ved hjemmet derude i den helt unikke natur er der indrettet et hyggeligt værksted med drejeskiver, arbejdsbord, ovne og udstilling. Lene Karlsbjerg er nemlig keramiker i fritiden, og ikke alene er arbejdet med keramikken en måde, hvorpå hun kan koble fra, det giver hende også mulighed for at koble til, blive bevidst og fundere over livet. Hun har skabt sig en oase med rum til tanker, kreativitet og håndværk.

- Det meste af det jeg kan med keramikken, er selvlært. Bortset fra nogle kurser på Aarhus Kunstakademi og Engelsholm Højskole, plus værkstedsfællesskaber i Sønderborg og Aarhus, så er det hele noget, som jeg gennem årene har dygtiggjort mig i alene, lyder det fra Lene Karlsbjerg, der ikke er bleg for at få nye idéer og input via for eksempel YouTube.

De islandske heste med læderhaler, og nogle af dem stående på smukke barkstykker, hører til blandt nogle af de figurer Lene Karlsbjerg holder meget af at skabe. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard
Annonce

At forstå leret

- Det er ret vigtigt, at kunne forstå og respektere leret. Og har man en dag, hvor man måske er et helt andet sted i tankerne og ikke er nærværende i det man laver, ja, så kan det ses med det samme, forklarer Lene Karlsbjerg, der i samme åndedrag forklarer, at mange af hendes værker ofte former sig undervejs, og at man på den måde også kan lære, at vi ikke har kontrollen over alt. Nogle gange skal man bare lade livet forme sig.

- For eksempel så er det meget tydeligt, når jeg arbejder med raku-brændinger, hvilket er den metode, som jeg bruger mest. Her spiller vind, vejr og temperaturer en stor rolle og har en stor indvirkning på, hvordan blandt andet overfladerne oxiderer, forklarer Lene Karlsbjerg.

Og hun fortsætter:

- Men det er fedt at arbejde med den teknik. Man skal både bevare roen og bevæge sig hurtigt og sikkert samtidigt under brændingsprocessen. Det kræver mig, det kræver, at jeg er til stede, og det kan jeg rigtigt godt lide. Og så er det ren terapi.

Lene Karlsbjerg kan godt lide at eksperimentere med raku-brændingerne. For eksempel lægger hun forskellige materialer på den brændvarme overflade, når hun tager leret ud af ilden. Materialerne går derefter i kontakt med den varme glassur og er med til at skabe særlige overflader. Materialerne kan for eksempel være fjer eller hår.

Annonce

Godt for øjet

Lene Karlsbjergs motivverden springer ud fra noget, som giver mening for hende, som for eksempel hendes, af mange, velkendte islænderheste, hendes huse og tankekrukkerne.

- Egentligt er de værker jeg laver i raku, unyttige. Man kan ikke bruge dem i hverdagen sammen med for eksempel madvarer. Men til gengæld håber jeg de kan være med til at påvirke til, at man lige stopper op, og måske bare dvæler lidt ved dem. Og i mine tankekrukker kan man, hvis man giver dem som gave til nogen, lægge små sedler med ord og tanker, forklarer Lene Karlsbjerg, der også fortæller, at det er vigtigt for hende, at det hun laver, skal være godt for øjet.

Af andre figurer man finder i værkstedet hos Lene Karslbjerg for tiden er også krukker med låg og drivtømmer, engle og smukke æg.

Der er mange spændende sager at få øje på i værkstedet hos Lene Karlsbjerg. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard
Annonce

Frihed og fællesskaber

Lene Karlsbjerg ønsker ikke at lave serieproduktioner, men derimod vil hun selv styre, hvad hun gør og hvornår. Hun har ikke lyst til at være bundet. Friheden til at gå ud i værkstedet og gå i gang med det hun føler for, betyder meget for hende.

Hun nyder også de kunstneriske fællesskaber hun fra tid til anden er en del af, som for eksempel de julestuer og Åbne Døre-arrangementer hun har deltaget i sammen med sin nabo, billedkunstner Kent Nørby Andersen.

Når Lene Karlsbjerg ikke er i gang med keramikken eller er sammen med sin mand og parrets to voksne døtre, der nu er flyttet hjemmefra, arbejder hun som ergoterapeut ved Jobcenter i Vejle. Et job, som hun er meget glad for og ser god mening med, ligesom hun ser god mening med kunsten og kreativiteten.

På hylderne står englene i flok. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard
Krukker med drivtømmer hører også til blandt noget af det, som Lene Karlsbjerg holder af at lave. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Klumme: Sig selv fra

Egtved Posten

Klumme: Det lokale sammenhold

Egtved Posten

Klumme: Optimisme

Egtved Posten

Høstfest med Kandis i Jordrup

Annonce