Annonce
Egtved Posten

Klumme: En frygtelig kvinde

Jan Lundsgaard. Klummeskribent på Egtved Posten. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard

Ågård: En sommeraften foran tv-skærmen gav mig inspirationen til ugens klumme. DR1 viste filmen ”En frygtelig kvinde”. Handlingen er kort, en ung mand forelsker sig i en kvinde, de flytter sammen, og hun ændrer stille og roligt hans livstil og indretning af det fælles hjem. Sådan at hendes smag og ønsker bliver det bærende.

Alle os, der lever eller har levet i et parforhold, kan med stor sandsynlighed nikke genkendende til beskrivelsen ovenfor. Den ene part sætter et større aftryk end den anden. Da jeg i slutningen af 1980'erne blev gift, gik der ikke lang tid, før min kone ville smide mine orangerøde lænestole ud. De passede ikke lige til hendes smag. Det samme med mit musikanlæg med store højttalere og adskillige ”kasser”; altså forstærker, radio og pladespiller mm. Jeg stod fast, og gennem årene overlevede mit udstyr. Lænestolene måtte lade livet i slutningen af 00'erne. Da var de også mere end slidte – men stadig brugbare.

Hvorfor er det, at det ofte er den kvindelige part, der "vinder kampen"? Jeg tror, at manden dels løber tom for ord og argumenter, dels ikke gider den langstrakte udmattelseskrig, som det i sidste ende kan blive til. Så trækker vi os tilbage til værkstedet eller en anden hule, hvor vi kan have fred.

Annonce

Også vores opdragelse og gener er i min optik en væsentlig kilde til de forskellige synsvinkler i samlivet. Manden er den udfarende og jægeren, der sørger for mad på bordet. Kvinden holder sammen på flokken og styrer domicilet på hjemmefronten. Altså groft skåret ud. Det ændrer sig heldigvis på flere måder. Mange kvinder er ligeværdige eller endda "bedre" end manden til at forsørge familien. Der deles om opgaverne, og så skal beslutningskompetencen også følge med. Det sker bare ikke. Mange mænd mener, de er bedre til at købe bil og andet teknisk udstyr. Kvinder er så til gengæld gode til boligindretning – når de selv skal sige det. Hvad skal der til, for at vi bliver bedre til at se hinandens ønsker og kompetencer?

Det kommer nok ikke på et årti, men henover de næste to til tre generationer, vil vi her komme tættere på ”ligestilling”. Hvis altså begge parter ønsker det. I filmen ryger fyrens flotte plakat ned af væggen og erstattes af et abstrakt kunstværk. Da fyren forholder sig til det, bliver hun sur. For det er hendes mening, der tæller – ikke hvad han tænker og ønsker. Og pludselig er det ikke den rigtige fyr mere. For alt det, hun forelskede sig i, er jo forsvundet. Det er også galt, men hvem er årsagen til miseren?

Med fare for at få alle kvindelige læsere på nakken forsøger jeg at gætte på grunden. Mange kvinder er gode til at tænke i billeder. Gode til at drømme og sætte mål. For sig selv, børn, hjem og mand. Manden er langt mere konkret. Han går ofte direkte til sagens kerne og kigger på løsninger. Så hvis konen siger, at solen skinner i fjernsynet, ruller han gardinet ned. Hun har måske en tanke om, at stuen skal ommøbleres, men er ikke helt skarp i kommunikationen. Og så har vi balladen. Han er færdig, og hun er lige begyndt. Her gælder et af mine valgsprog: ”der er plads til forbedringer”.

Så hvordan kommer vi videre? Manden skal blive lidt bedre til at spørge ind til kvindens ønsker og udsagn. Hun skal så huske, at vi hankønsvæsner lynhurtigt flytter fokus, hvis ikke samtalen bibringer noget nyt og væsentligt. Piger – glem fyldord og det, I har oplevet på jobbet eller indkøb, som lige skal flettes ind i samtalen. Kom til sagen, og I vinder på point.

Det at ville ændre på andre gælder mange steder i vores tilværelse. I sport, på job og hvor vi ellers har relationer. Grænsen mellem det, at vi tilpasser os hinanden og så "kampen" for at få egne synspunkter og holdninger sat i fokus, er hårfin.

Hvis min klumme sætter gang i snakken over hækken, på jobbet eller ved køkkenbordet er det ikke helt skidt. Så har jeg prikket til dig, gjort dig nysgerrig eller måske irriteret dig – bare en smule. Uanset hvad, så er resultatet, at du har fået tænkt over relationer og samvær.

God læselyst med resten af EP.

Annonce
Annonce
Egtved Posten

Flere medlemmer i Ældrerådet vil hellere vil afholde fredsvalg end fremmødevalg, fordi kandidaterne er så få: Formanden er uenig og går af

Annonce
Annonce
Egtved Posten

Se billederne: En æra sluttede i Fynslund - Sepp sagde farvel som aktiv i fodbold

Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Eriks første sværd lå ved hans side om natten: - Begrænsningens kunst er vanskelig, men jeg kunne godt tænke mig en bronzekanon

VEJLE

Vejle Spildevand skal opspore corona i vandet fra dit toilet: Smitten kan måles i kloakken, inden du bliver syg

Egtved Posten

Egtved summede af liv i lørdags

Egtved Posten

Dyrene er væk fra stalden: Nu gives der i stedet liv til hundeportrætter, natur og dåser på papir

Egtved Posten

Per kan fejre 25-års jubilæum i Lego Koncernen

Egtved Posten

Aktivitetscenter melder ud: Handymænd, besøgsvenner og aktiviteter kører igen i højt gear efter den lange nedlukning

Egtved Posten

Tucan Club kåret som en af Europas bedste

Egtved Posten

Tyveknægte smadrede ruder og stjal festtøj og overtøj

Egtved Posten

Det er over 70 år siden: Nu dukker minderne ud af buskadset, og noget vækkes til live

Egtved Posten

Lørdag blev Regner hyldet for noget, som ikke ret mange kan bryste sig med

Egtved Posten

Egtved er klar til at vise sig frem for voksne og børn

Egtved Posten

Hos Ulvedal er der nu gået 35 år med ost på menuen

Egtved Posten

Efterskole og friskole vil bygge til for 40 millioner kroner

Egtved Posten

Fredag aften siger Sepp Piontek definitivt farvel til det aktive fodboldliv: Det sker i en lillebitte by, der bliver løbet over ende

Egtved Posten

Nu har du muligheden for selv at grave en sensation op af mulden: Arkæologer inviterer borgere med til udgravning ved Egtvedpigens grav

Egtved Posten

Oldboyslandsholdet vs det lokale oldboyshold i Fynslund

Egtved Posten

Kan vi ikke blive enige om, at nu har vi haft cykelløb nok her for de næste par år?

Egtved Posten

Jeg kunne se deres skygger nede på landevejen. Det var ikke sjovt: Olga fyldte for nyligt 100 år. Læs hendes særlige historier her

Egtved Posten

Cykelklub i replik: Vi ved, at kommunikationen med mange Egtved-borgere gik galt, og det tager vi til efterretning

Egtved Posten

Dameaften på vej: Multikunstner og forfatter taler om livsglæde i med- og modgang på en lyserød aften

Egtved Posten

Mødet mellem kunstneren og publikum: Fire lokale kunstnere åbner dørene

Annonce