Annonce
Egtved Posten

Klumme: Feministisk heksejagt

Jan Lundsgaard. Klummeskribent på Egtved Posten. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard

Ågård: Halloween er snart over os. Med trolde, onde ånder og hekse, der banker på døren og skaber utryghed, men heldigvis også sjov i gaden.

Ganske anderledes er det med et af de varme emner i debatten her i efteråret. Krænkede piger, der er blevet klappet på eller rørt ved, har hejst fanen til kamp. Måske berettiget, hvis det var aktuelle sager. MEN – langt de fleste går mere end 10 år tilbage i tiden. Så er det svært at ”bevise”, hvad der var hensigten i den aktuelle situation. Var det venlighed, var det ønsket om kontakt eller direkte seksuel invitation?

Her er vi nødt til at slå bremsen i. Alle os af hankøn bliver lige nu mistænkeliggjort. Hvor er det lige, den nye grænse går? Hvad må vi egentlig? Og hvad er det hunkønnet vil opnå?

Annonce


Alle os af hankøn bliver lige nu mistænkeliggjort. Hvor er det lige, den nye grænse går?


Vi kan ikke ændre på fortiden, men vi kan tage en saglig og konstruktiv debat om, hvad der er rimeligt. Og om at sige fra. Det er netop her jeg fornemmer, at hunden ligger begravet. DU skal sige fra omgående, når en situation ikke er ok for dig. Ikke i morgen eller næste uge. OG slet ikke flere år senere. Så er toget kørt, og vi er kommet videre.

Den radikale leder Morten Østergård og partiet har betalt en høj pris for en hånd på låret. Han blev ofret, med baggrund i, at han ikke straks fortalte sandheden. Men hvilken sandhed? Disse gamle sager minder mig i uhyggelig grad om inkvisitionen i 1500-tallet. Jeg har læst og hørt om dem gennem adskillige beretninger fra både faktuelle og digtede fortællinger. Alle som en beretter de om, at nogle af samfundets ledere gjorde sig til moralske dommere over andre. Ofte med en skjult dagsorden. Magten har søgt derhen, hvor en eller flere vil kæmpe, ofre meget og endda dræbe for at bestemme.

Er vi på vej til de samme tilstande igen? Det håber jeg ikke. I Danmark har vi den tredelte magtstruktur. Folketinget laver loven, politiet håndhæver og retten dømmer. Det virker fint i langt de fleste tilfælde. Men når vi nu ser en spirende kultur, der dømmer ud fra holdninger, etik og egne normer; så bliver det svært at leve i et retssamfund.

Jeg ser frem til den første mand, som træder op på podiet. Og melder sig krænket af en kvinde. En der har blinket til ham i forrige uge, eller måske endda lagt hånd på ham. Det kommer nok til at vare længe.

Vi er nødt til at se på vores biologi og natur. Hvordan og hvorfor de to køn skaber kontakt med hinanden. Helt basalt er det for at formere os; altså have sex og få børn. Vi skal hver især have kontrol over vores drifter og følelser. Men det er en logisk forklaring på, at vi nogle gange, måske ubevidst, gør noget som træder over andres grænser.

Jeg vil opfordre til, at vi tænker fremad. Arbejder på, at vi får en omgangsform, hvor både kvinder og mænd kan føle sig trygge. Lige nu er jeg som mand på tynd is. For hvis jeg nu vil vise lidt omsorg for en kvinde, og lægger armen om hende. Bliver jeg så en krænker?

Det vigtigste er, at vi siger fra når noget er uønsket. Om det er ord, blikke eller berøring. Få det afsluttet straks, og kom videre. Så vi alle kan færdes i et fortsat trygt og rart Danmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Mindeord om Ole Have

Egtved Posten

Udstilling: Se min kjole

Egtved Posten

Krolfklub klar til sæsonstart

Annonce