Annonce
Egtved Posten

Klumme: Feministisk heksejagt

Jan Lundsgaard. Klummeskribent på Egtved Posten. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard

Ågård: Halloween er snart over os. Med trolde, onde ånder og hekse, der banker på døren og skaber utryghed, men heldigvis også sjov i gaden.

Ganske anderledes er det med et af de varme emner i debatten her i efteråret. Krænkede piger, der er blevet klappet på eller rørt ved, har hejst fanen til kamp. Måske berettiget, hvis det var aktuelle sager. MEN – langt de fleste går mere end 10 år tilbage i tiden. Så er det svært at ”bevise”, hvad der var hensigten i den aktuelle situation. Var det venlighed, var det ønsket om kontakt eller direkte seksuel invitation?

Her er vi nødt til at slå bremsen i. Alle os af hankøn bliver lige nu mistænkeliggjort. Hvor er det lige, den nye grænse går? Hvad må vi egentlig? Og hvad er det hunkønnet vil opnå?

Annonce


Alle os af hankøn bliver lige nu mistænkeliggjort. Hvor er det lige, den nye grænse går?


Vi kan ikke ændre på fortiden, men vi kan tage en saglig og konstruktiv debat om, hvad der er rimeligt. Og om at sige fra. Det er netop her jeg fornemmer, at hunden ligger begravet. DU skal sige fra omgående, når en situation ikke er ok for dig. Ikke i morgen eller næste uge. OG slet ikke flere år senere. Så er toget kørt, og vi er kommet videre.

Den radikale leder Morten Østergård og partiet har betalt en høj pris for en hånd på låret. Han blev ofret, med baggrund i, at han ikke straks fortalte sandheden. Men hvilken sandhed? Disse gamle sager minder mig i uhyggelig grad om inkvisitionen i 1500-tallet. Jeg har læst og hørt om dem gennem adskillige beretninger fra både faktuelle og digtede fortællinger. Alle som en beretter de om, at nogle af samfundets ledere gjorde sig til moralske dommere over andre. Ofte med en skjult dagsorden. Magten har søgt derhen, hvor en eller flere vil kæmpe, ofre meget og endda dræbe for at bestemme.

Er vi på vej til de samme tilstande igen? Det håber jeg ikke. I Danmark har vi den tredelte magtstruktur. Folketinget laver loven, politiet håndhæver og retten dømmer. Det virker fint i langt de fleste tilfælde. Men når vi nu ser en spirende kultur, der dømmer ud fra holdninger, etik og egne normer; så bliver det svært at leve i et retssamfund.

Jeg ser frem til den første mand, som træder op på podiet. Og melder sig krænket af en kvinde. En der har blinket til ham i forrige uge, eller måske endda lagt hånd på ham. Det kommer nok til at vare længe.

Vi er nødt til at se på vores biologi og natur. Hvordan og hvorfor de to køn skaber kontakt med hinanden. Helt basalt er det for at formere os; altså have sex og få børn. Vi skal hver især have kontrol over vores drifter og følelser. Men det er en logisk forklaring på, at vi nogle gange, måske ubevidst, gør noget som træder over andres grænser.

Jeg vil opfordre til, at vi tænker fremad. Arbejder på, at vi får en omgangsform, hvor både kvinder og mænd kan føle sig trygge. Lige nu er jeg som mand på tynd is. For hvis jeg nu vil vise lidt omsorg for en kvinde, og lægger armen om hende. Bliver jeg så en krænker?

Det vigtigste er, at vi siger fra når noget er uønsket. Om det er ord, blikke eller berøring. Få det afsluttet straks, og kom videre. Så vi alle kan færdes i et fortsat trygt og rart Danmark.

Annonce
Annonce
Egtved Posten

Flere medlemmer i Ældrerådet vil hellere vil afholde fredsvalg end fremmødevalg, fordi kandidaterne er så få: Formanden er uenig og går af

Annonce
Annonce
Egtved Posten

Se billederne: En æra sluttede i Fynslund - Sepp sagde farvel som aktiv i fodbold

Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Kom indenfor og blive klogere: Kenni har åbnet et showroom i Egtved

VEJLE

Vejle Spildevand skal opspore corona i vandet fra dit toilet: Smitten kan måles i kloakken, inden du bliver syg

Egtved Posten

Egtved summede af liv i lørdags

Egtved Posten

Eriks første sværd lå ved hans side om natten: - Begrænsningens kunst er vanskelig, men jeg kunne godt tænke mig en bronzekanon

Egtved Posten

Per kan fejre 25-års jubilæum i Lego Koncernen

Egtved Posten

Dyrene er væk fra stalden: Nu gives der i stedet liv til hundeportrætter, natur og dåser på papir

Egtved Posten

Tucan Club kåret som en af Europas bedste

Egtved Posten

Tyveknægte smadrede ruder og stjal festtøj og overtøj

Egtved Posten

Aktivitetscenter melder ud: Handymænd, besøgsvenner og aktiviteter kører igen i højt gear efter den lange nedlukning

Egtved Posten

Det er over 70 år siden: Nu dukker minderne ud af buskadset, og noget vækkes til live

Egtved Posten

Egtved er klar til at vise sig frem for voksne og børn

Egtved Posten

Lørdag blev Regner hyldet for noget, som ikke ret mange kan bryste sig med

Egtved Posten

Efterskole og friskole vil bygge til for 40 millioner kroner

Egtved Posten

Hos Ulvedal er der nu gået 35 år med ost på menuen

Egtved Posten

Fredag aften siger Sepp Piontek definitivt farvel til det aktive fodboldliv: Det sker i en lillebitte by, der bliver løbet over ende

Egtved Posten

Nu har du muligheden for selv at grave en sensation op af mulden: Arkæologer inviterer borgere med til udgravning ved Egtvedpigens grav

Egtved Posten

Dameaften på vej: Multikunstner og forfatter taler om livsglæde i med- og modgang på en lyserød aften

Egtved Posten

Oldboyslandsholdet vs det lokale oldboyshold i Fynslund

Egtved Posten

Kan vi ikke blive enige om, at nu har vi haft cykelløb nok her for de næste par år?

Egtved Posten

Cykelklub i replik: Vi ved, at kommunikationen med mange Egtved-borgere gik galt, og det tager vi til efterretning

Egtved Posten

Jeg kunne se deres skygger nede på landevejen. Det var ikke sjovt: Olga fyldte for nyligt 100 år. Læs hendes særlige historier her

Annonce