Annonce
Egtved Posten

Klumme: Sig selv fra

Jan Lundsgaard. Klummeskribent på Egtved Posten. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard

Ågård: I denne tid er der mange historier om sexchikane i mediebranchen. Piger, der i en eller anden grad oplever, at mænd, de har en jobmæssig relation til, opfører sig upassende.

Det er selvfølgelig ikke i orden, at vi ikke respekterer andres intimsfære. På den anden side, må det være op til det enkelte menneske, at sige fra, når noget ikke opleves passende eller rart.

For vi har hver især forskellige grænser. Jeg har selv oplevet en grad af mobning på en tidligere arbejdsplads. Hver gang snakken kom på bilkørsel, blev jeg kædet sammen med Margueritteruten. Måske fordi, jeg nogle gange tog bilturen stille og roligt og kom frem et par minutter senere end en kollega. I hvert fald blev det for meget for mig. Det fik de to mest ihærdige kollegaer at vide, og derefter var det slut.

Annonce

Vi kan opleve andre former for ubehagelig adfærd fra andre. Børn som voksne, på jobbet og i fritiden. Går vi ud i sportens verden, er der, og vil nok altid være, en form for drilleri og prikken til hinanden. Det rykker ved den enkeltes grænser. Både i forhold til kammeraterne, men også når man ser på sin egen præstation. Så længe det ikke tager overhånd, og vi kan grine af det i omklædningsrummet, er det både givende og ok. Hvis det derimod ændrer sig til en ondskabsfuld adfærd, skal det enkelte menneske sige stop. Ellers ved andre jo ikke, at det de gør, er forkert. Måske er det angsten for at blive udstødt af flokken, der får mange til at bide det uønskede i sig. Dét er i hvert fald ikke rart.

Vi har også ændret vores grænser gennem de sidste generationer. I min skoletid var buksevand dagligdag i skolegården. Hvis man gjorde sig uheldig bemærket, og fornærmede nogle af ”de store”, var det en god ide at gøre sig usynlig i resten af dagen. Ellers var det op i fontænen midt i skolegården. Tog vi skade af det? Tja, våde bukser blev tørre og så var den sag ude af verden. Gør unge noget i samme stil i dag, er der næsten dømt krisehjælp. I hvert fald bliver der stor opstandelse, og forældrene bliver indblandet i miseren. Dengang holdt vi mund, for det var flovt ikke at kunne klare sig selv. Og tog nogle gange også ”hævn” over de store stygge drenge, med risiko for nok en omgang buskevand. Sådan holdt vi balancen mellem hinanden.

Er vi ved at komme derhen i vores samfund, at alle problemer kræver en sagsbehandler og opbud af medieomtale? Er det et spørgsmål om, at vi ikke tør vise andre, at vi har været sårbare? For det har vi jo, når vi bliver ofre for en eller anden form for chikane. Vi mister den pæne facade, og udstiller os selv som det vi er – mennesker på godt og ondt.

Jeg vil opfordre til, at vi alle hjælper hinanden med at vise åbenhed og tillid. Til at gøre det ok at sige fra.

Et af de steder, hvor tiden virkelig har ændret på vores adfærd, er spirituskørsel. Da jeg var ung, blev der ofte pralet med, hvor beruset en eller anden var lørdag aften. Og hvordan køreturen hjem gik ad små og mørke veje. Ingen greb ind, og formastede en enkelt sig til at gøre politiet opmærksom på synderen, blev man udstillet som en Judas. I dag er tonen en ganske anden. Her siger vi højlydt fra. Nægter en beruset person adgang i sin egen bil. Får vedkommende fragtet hjem på en anden måde, end ved spirituskørsel.

Så det er ikke umuligt. Det kræver bare tid og vedholdenhed.

Annonce
Annonce
Egtved Posten

Se billederne: En æra sluttede i Fynslund - Sepp sagde farvel som aktiv i fodbold

Annonce
Annonce
VEJLE

Vejle Spildevand skal opspore corona i vandet fra dit toilet: Smitten kan måles i kloakken, inden du bliver syg

Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Aktivitetscenter melder ud: Handymænd, besøgsvenner og aktiviteter kører igen i højt gear efter den lange nedlukning

Egtved Posten

Egtved summede af liv i lørdags

Egtved Posten

Per kan fejre 25-års jubilæum i Lego Koncernen

Egtved Posten

Det er over 70 år siden: Nu dukker minderne ud af buskadset, og noget vækkes til live

Egtved Posten

Tucan Club kåret som en af Europas bedste

Egtved Posten

Lørdag blev Regner hyldet for noget, som ikke ret mange kan bryste sig med

Egtved Posten

Tyveknægte smadrede ruder og stjal festtøj og overtøj

Egtved Posten

Egtved er klar til at vise sig frem for voksne og børn

Egtved Posten

Hos Ulvedal er der nu gået 35 år med ost på menuen

Egtved Posten

Efterskole og friskole vil bygge til for 40 millioner kroner

Egtved Posten

Fredag aften siger Sepp Piontek definitivt farvel til det aktive fodboldliv: Det sker i en lillebitte by, der bliver løbet over ende

Egtved Posten

Oldboyslandsholdet vs det lokale oldboyshold i Fynslund

Egtved Posten

Nu har du muligheden for selv at grave en sensation op af mulden: Arkæologer inviterer borgere med til udgravning ved Egtvedpigens grav

Egtved Posten

Jeg kunne se deres skygger nede på landevejen. Det var ikke sjovt: Olga fyldte for nyligt 100 år. Læs hendes særlige historier her

Egtved Posten

Kan vi ikke blive enige om, at nu har vi haft cykelløb nok her for de næste par år?

Egtved Posten

Cykelklub i replik: Vi ved, at kommunikationen med mange Egtved-borgere gik galt, og det tager vi til efterretning

Egtved Posten

Dameaften på vej: Multikunstner og forfatter taler om livsglæde i med- og modgang på en lyserød aften

Egtved Posten

Mødet mellem kunstneren og publikum: Fire lokale kunstnere åbner dørene

Egtved Posten

Bliv klogere på HPV-vaccinen på apoteket i Egtved

Egtved Posten

Information fra Egtved Vandværk: Større renoveringsarbejde er gået i gang

Egtved Posten

Bagerdatter er avisens nye mediekonsulent

Annonce