Annonce
Egtved Posten

Marie og Christina er Egtveds to første kvindelige brandmænd: “Kom og vær med” - lyder opfordringen

Christina Runge (th) og Marie Gandrup er de to første kvindelige brandmænd på stationen i Egtved. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard
På brandstationen i Egtved er to ud af stationens 20 brandmænd, kvinder, nemlig Christina Runge og Marie Gandrup. Begge er vilde med brandmandslivet og det helt særlige fællesskab.

Egtved: - Når alarmen lyder, er man straks inde i en helt anden boble. Det eneste man fokuserer på, er at komme afsted og gøre en indsats, lyder det fra både 46-årige Christina Runge og 34-årige Marie Gandrup.

Begge er deltidsansatte brandmænd i Egtved, som en del af TrekantBrand. På stationen i Egtved er der 20 ansatte, og Christina Runge og Marie Gandrup skiller sig en smule ud. De er nemlig kvinder. Egtveds to første kvindelige brandmænd. Men det er ikke noget, de lader sig mærke med. De er en del af fællesskabet på lige fod med alle deres kolleger på stationen, og selve dét at kunne rykke ud med fuldt fokus på at gøre en forskel - uanset om det er i forbindelse med en ildebrand, et færdselsuheld eller at skulle stoppe en forurening, betyder meget for dem.

1 Spændingen

Fælles for både Christina Runge og Marie Gandrup er, at de har ønsket at blive brandmænd for at kunne gøre en forskel, når kriser, ulykker og katastrofer rammer, men også spændingen i jobbet er noget der gør indtryk.

- I princippet ved vi jo aldrig, hvad det er, vi kommer ud til, i hvert fald ikke i det øjeblik alarmen lyder, så allerede her bliver man tændt og er fuldstændig klar, fortæller Marie Gandrup, og Christina Runge tilføjer:

- Og ja, når vi så sidder i udrykningsbilen, er der samtidig en helt særlig stemning. På det tidspunkt ved vi nemlig godt om det for eksempel er fastklemte personer, vi skal ud og hjælpe eller om det er en brand, vi skal slukke. Alt efter hvad det er der venter forude, er der forskellige spændinger i luften under udrykningen. Det er meget specielt.

2 Fællesskabet

Når stationens brandmænd kommer tilbage fra en udrykning, samles de rundt om bordet i fællesrummet. Til tider kan opgaverne have været af en sådan karakter, at det er nødvendigt at vende oplevelsen på et dybere niveau.

- Vi kommer hurtigt ret tæt på hinanden her på stationen og får et helt særligt fællesskab, især fordi vi også oplever nogle grimme ting sammen. Vi er virkelig gode til at få snakket om det og få det bearbejdet, og så respekterer vi hinanden. Der er for eksempel aldrig nogen der får skæld ud, hvis man har gjort en fejl, men derimod finder man så ud af, hvordan man kan forbedre sig, forklarer Christina Runge.

Fællesskabet på brandstationen i Egtved har udviklet sig til endnu mere for de to kvinder.

- Jeg vil faktisk sige, at det her er blevet min anden familie. Vi holder af hinanden og passer på hinanden. Og så har jeg i hvert tilfælde fået mig en masse storebrødre, som både passer på en og samtidig er med på noget spas, siger Marie Gandrup, og fortæller videre, at hun dog i starten har måtte vise, at hun også har den nødvendige fysiske styrke.

- Skal jeg ikke lige løfte… eller skal jeg ikke lige… - sådan har de det med at sige, men jeg har forklaret dem, at jeg godt kan selv. Jeg er vokset op på landet, så jeg er vant til at klare mig selv. Men det er da sødt af dem at spørge, og så må man jo selv sørge for at forklare, at man er taknemmelig, men godt kan selv, tilføjer Marie Gandup med et skævt smil.

3 Sikkerheden

“En gruppe er ikke stærkere end de svageste led”. Denne sætning hører til, når man er en del af brandmandsholdet i Egtved.

- Vi går meget op i at være ærlige over for os selv og hinanden. Har en af os for eksempel en dårlig dag, så melder vi det ud, inden vi rykker ud, for så ved resten af holdet, hvordan opgaverne skal fordeles, og så tager vi over for hinanden. For det hele handler om sikkerhed for både os selv og for opgaven. Og vi står stærkest, når vi er åbne, ærlige og arbejder sammen, pointerer Christina Runge.

“Er du i tvivl, så er du ikke i tvivl”. - Det er også en sætning vi hører, især fra vores stationsleder Lars. Ja… den kan man jo lige tygge på. Men det er fuldstændig rigtigt i forhold til os. Når der så er noget, man er i tvivl om, så skal man med det samme gøre noget ved det og melde ud, siger Marie Gandrup.

Og hun tilføjer:

- Noget af det vi lærer er, at vores egen sikkerhed altid kommer først. Sådan er det bare.

4 Opfordringen

Begge kvinder har fuldtidsjob ved siden af deres kald som deltidsbrandmænd. Christina Runge er revisor og Marie Gandrup er kontorassistent. Ydermere er Marie Gandrup alenemor med to børn og bor på en landejendom.

Hverken Christina Runge eller Marie Gandrup ser det som en uoverkommelig opgave, at skulle være deltidsbrandmænd også. Tværtimod. Det giver dem en helt særlig twist på livet. Og den erfaring vil de gerne dele med andre kvinder.

Derfor lyder opfordringen fra de to kvindelige brandmænd:

- Kom og vær med. Og selvom man har fuldtidsarbejde og familie, kan det sagtens lade sig gøre, blot man sørger for at have baglandet med og er blevet enige om, hvordan man gør, når der er udrykning, så fungerer det superfint. Og samtidig er man med til at gøre noget helt særligt for lokalsamfundet.

En ekstra opfordring til de lokale erhvervsdrivende lyder sådan:

- Giv jeres ansatte lov til at blive deltidsbrandmænd. De er vigtige for samfundet. Det er dem der rykker ud og hjælper, når det brænder på, og vi har alle brug for at der nogle, som kan gøre det.

5 Hvordan og sådan

For at blive deltidsbrandmand skal man have gennemført en grunduddannelse og en funktionsuddannelse. På funktionsuddannelsen bliver man blandt andet undervist i førstehjælp, røgdykning, eftersøgning, frigørelse fra biler og alle de funktioner, man skal kunne som fuldt befaren brandmand. Uddannelserne foregår blandt andet ved Beredskabsstyrelsens brandmandsuddannelser.

Man kan starte med at henvende sig til stationsleder Lars Klyhn Johannsen. Han hjælper gerne videre på vejen, og samtidig vil han gerne opfordre flere kvinder til at komme og være en del af brandstationen i Egtved.

- Som Marie og Christina selv siger det så godt, så er der netop ikke en uoverkommelig opgave at blive deltidsbrandmand - også som kvinde. Og hos os på stationen er de blevet taget rigtigt godt imod og de er med på lige fod med mændene rigtigt gode til deres arbejde. Vi nyder at have Marie og Christina med hos os. De er samtidig med til at give os lidt modstand med vores mandehørns-sjargon, og det er også en god afveksling, lyder det fra Lars Klyhn Johannsen.

Annonce
Annonce
Egtved Posten

Indlæg: Kampesten fra langdyssen i Lihmskov blev brugt til privatbane

Annonce
Annonce
Egtved Posten

Læserbrev: Sæt pris på naturen, også når vi bygger motorveje

Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Her må farmand gerne lange kone og børn en lige højre: Hos Kim i Bredsten er der boksning for hele familien med hjertevarme og råstyrke

Egtved Posten

Fem gratis oplevelser til din ferie: Det behøver ikke være kedeligt at gå på museum, se her hvorfor

Egtved Posten

De alleryngste i Vejle Kommune skal være mikroforskere

Egtved Posten

Tag på tur i Egtvedpigens kulinariske fodspor: Læs her om syv lokale lækkerier med forbindelse til bronzealderen

Egtved Posten

Klumme: Ferie - hvorfor har vi det?

Egtved Posten

Jazz I Trekanten udpeges til Netværksspillested

Egtved Posten

Naturkomiteen har gjort et fantastisk stykke arbejde

Egtved Posten

Festival i nyt setup aflyst to år i streg, men arrangører melder klar til næste år

Egtved Posten

Tusind tak for feedback: Læsere har fortalt, hvad de synes om Egtved Posten

Egtved Posten

Havde en kæmpe interesse i sine medmennesker og var kendt ansigt i byen: Torben er nu død, 75 år gammel

Egtved Posten

Se videoen: Mølkjær Kros 130 år gamle lindetræ falder til jorden med et brag

Egtved Posten

Lykke er vild med mennesker og nærhed: Nu er hun blevet en central del af lokalsamfundet i Firehøjeland

Egtved Posten

Klumme: Flytter vi fokus?

Egtved Posten

Erfaren præst med stor viden om Søren Kierkegaard indsættes ved Balle Valgmenighed

Egtved Posten

Byparken skal have et løft: Skole, hal og sognegård går sammen om projekt for millioner

Egtved Posten

Egtved kan noget: Byrådspolitikere på bytur med sengehygge, optimisme og godt til gane og mave

Egtved Posten

Museum tager bogstavligt talt tråden op til genforeningen

Egtved Posten

Fejring, fed musik og kædeoverrækkelser: Ny præsident og ny guvernør på én dag hos Rotary Egtved

Egtved Posten

Tusindvis af liter vand løber stadig ud i ingenting: Varmeværk har endnu ikke haft held til at finde brud

Egtved Posten

Ny sammenslutning vil tale børnenes og de unges sag

Egtved Posten

De nærmest uundværlige: Det er godt at blive brugt og anerkendt

Annonce