Annonce
Egtved Posten

Sten og Torben er vilde med Egtved-egnen

Sten Byriel og og Torben Hærslev fortæller om at være tilflyttere på Egtved-egnen. Her sammen med en af deres seks grand danois-hunde, den et-årige Europa. Foto: Mette Mørk
Sten og Torben er faldet pladask for livet på Egtved-egnen. Naturen, naboerne og fællesskabet er blandt favoritterne.
Annonce

Egtved: Sammen med deres seks kæmpe skødehunde  - læs grand danois-hunde - flyttede Sten Byriel og Torben Hærslev for godt otte måneder siden fra Gentofte med et mangfoldigt københavnerliv i bagagen til et landsted i Tågelund.

Her har det vist sig, at livet med naboerne, naturen og lokalområdet i det hele taget er blevet nye og overraskende vigtige elementer i deres hverdag.


Vi er virkelig blevet taget ind i varmen. Lige fra dag ét.

Sten Byriel og Torben Hærslev


- Vi er virkelig blevet taget ind i varmen. Lige fra dag ét, lyder det fra ægteparret Sten Byriel og Torben Hærslev.

De valgte at flytte til Egtved-egnen, fordi Torben Hærslev fik en stilling som ny enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed med base i Kolding. Og dernæst blev Sten Byriel ansat som musikskolechef i Vejle Kommunes Musikskole.

Sten Byriel og Torben Hærslev mærker ikke mindst den ro, der falder over dem ved deres nye hjem, hver gang de kommer hjem fra en travl arbejdsdag. Foto: Mette Mørk

Et liv på landet havde de også længtes efter at prøve af, blandt andet fordi de har seks prisvindende og pladskrævende grand danois-hunde, og fordi de havde lyst til at komme nærmere naturen. Alt det har de fået nu - og mere til, ifølge dem selv.

Annonce

Goddag vi er jeres naboer

- Jamen, vi var kun lige flyttet ind, og så dukkede først tre naboer op med blomster og gaver. Senere holdt pludselig en traktor, en ATV og en firhjulstrækker i indkørslen. Det var seks af de andre naboer, der var troppet op. ”Goddag, vi er jeres nye naboer,” sagde de. Hold da op en velkomst, vi fik. Og faktisk endte det med, at vi alle sad og snakkede og drak vin til klokken fire næste morgen. Det ville vi aldrig have oplevet nogen gøre for nye naboer i Gentofte og København, forklarer de to tilflyttere.

De er allerede nu blevet taget ind som en fuld integreret del af flokken ved Tågelund.

Og de tilføjer grinende:

- Og ha, ja - så har de samtidig en fantastisk humor herude. Bare den måde, hvorpå der den første dag blev spurgt: ”Nå, I er altså sådanne to mænd, der godt kan lide mænd.” ”Ja,” svarede vi. Og så lød det: ”Det er da bare helt fint. Bare I ikke er veganere!”

Annonce

Blæst bagover

Sten Byriel og Torben Hærslev fortæller om, hvordan de er blæst helt bagover af den nærhed, støtte og oprigtige interesse, folk på egnen har over for hinanden.

De nævner et hav af eksempler på, hvordan naboerne lige kommer forbi og hjælper med både det ene og det andet og om deres fællesskaber omkring for eksempel jul og sankthans.

Sten Byriel (til venstre) og og Torben Hærslev stor-elsker at bo på deres nye landejendom, og så er de dumpet ned i et miljø omkring Tågelund, hvor musik og kunst går hånd i hånd med fantastiske naboer. Sten og Torbens hjem emmer samtidig af kunstnerisk atmosfære. Foto: Mette Mørk

- Så kommer Jytte lige og planter nogle georginer i vores have, og Flemming kender hele ejendommen ud og ind, så han ved lige, hvordan man fikser det hele med for eksempel el og vand og den slags. Det er bare helt unikt. I corona-tiden, hvor alle var hjemme, var vi naboer herude også vores egen smitte-familie og mødtes kun med hinanden og ingen andre, forklarer Sten og Torben.

Anden juledag har Sten og Torben gennem mange år samlet familie og venner til julehygge.

Det gjorde naturligvis også ved deres første jul på landstedet, og her opstod en ny tradition med base i den musikalske baggrund, som mange på Tågelund-egnen har, inklusiv Sten Byriel med sin baggrund som blandt andet kongelig operasanger.

- Vi gav en minikoncert i stuen. En spillede fagot, en anden klarinet, en tredje fløjte, og så mig, der sang. Vi har givet os selv navnet ”Bierhoffgasse Ensemble” (opkaldt efter Ølgårdvej, som Sten og Torben bor på - direkte oversat til tysk, red.), og sådan en koncert skal vi da også spille sammen til næste jul, fortæller Sten Byriel.

Ikke alene er de to nye mænd på egnen dumpet ned i et landligt mekka af gode naboer og smuk natur.

De bor nu også i et område, hvor musikken og kunsten har blomstret gennem tiden. Huset, de bor i, har eksempelvis tilhørt Robert Jacobsens datter og hendes familie.

Annonce

Lokal handel

- Og så må jeg sige, at Egtved har jo faktisk det hele. Der er både apotek, to slagtere - Røgeriet er vi helt vilde med - og supermarkeder, en rigtig god dyrlæge, tandlæger og meget mere til. Vi indleverer også vores skjorter hos Carina & Conrad til vask og strygning, siger Sten Byriel.

Torben Hærslev tilføjer:

- Kvaliteten på råvarer er faktisk også noget helt andet her end det, man kan købe i København og omegn. Jeg vil nærmest sige, at den er 15 gange bedre. Det er helt vildt. Bare grøntsagerne… de er meget mere friske, og nogle gange køber vi dem ved vejboderne heromkring.

- Det er jo direkte fra jord til bord, og det er vi ikke vant til. Førhen har vi gået meget på gourmet-restauranter, og vi har fra tid til anden også spist på McDonald's. Det gør vi slet ikke mere, nu vi har fået smag for alle de her gode råvarer, siger Torben Hærslev.

Apropos gode råvarer: Torben Hærslev har for nylig fået et dyr opkaldt efter sig hos naboen, der opdrætter Hereford-kvæg!

I søen bag Sten Byriel og Torben Hærslev lever blandt andet koi-karper, som de dog har svært ved at have for sig selv. Både oddere og havørne har gjort et godt indhug i den forrige bestand. Foto: Mette Mørk

- Ja, den hedder ”Tyrekalven Torben”, og man kan se, at den har nummer 183 i øret derovre på marken, tilføjer Torben med et skævt smil og peger over mod naboejendommen.

Naturen og højt til himmelen, roen, livet med deres hunde, naboerne, at kunne trække sig tilbage efter en travl hverdag, kunsten, kulturen, lokal handel af høj kvalitet og ikke mindst fællesskabet.

Disse er nogle af de elementer, som Sten Byriel og Torben Hærslev føler sig rigere på ved at være flyttet til Tågelund.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Klumme: Sig selv fra

Egtved Posten

Klumme: Det lokale sammenhold

Annonce