Annonce
Egtved Posten

Varmeværk vil levere både grønnere og billigere varme: Nu går byggeriet snart i gang

Sådan kommer Egtved Varmeværks nye byggeri på Lergårdvej til at se ud, når det står helt færdigbygget i starten af det nye år. Distribution af fjernvarmen skal dog stadigvæk ske fra Søndergade men kan fjernstyres fra Lergårdvej. Tegning: Arkikon
Egtved Varmeværk ønsker at etablere et kombineret varmepumpe- og biomassekedelanlæg, som fra 2022 vil betyde, at varmeværket kan have en fuldstændig CO2-neutral produktion.
Annonce

Egtved: Om en lille måneds tid begynder byggeriet af Egtved Varmeværks nye produktions- og administratrionsbygning på Lergårdvej, hvis alt går vel. Herfra vil varmeværkets forbrugere få både billigere og grønnere varme.

Egtved Varmeværk, der lige nu holder til i Søndergade, blev etableret i 1959 og råder i dag over en naturgasmotor, en naturgaskedel, to elkedler og et solvarmeanlæg. Planen er nu at bygge et kombineret varmpumpe- og biomassekedelanlæg, der kan udfase brugen af gaskedlen og elkedlerne og næsten helt udfase gasmotoren.

I stedet ønsker varmeværkets bestyrelse en varmeforsyning, der i videst muligt omfang er baseret på vedvarende energi. I forvejen har varmeværket et stort solvarmeanlæg ved Tudvadvej, som producerer cirka 26 procent af det samlede varmeforbrug. Målet er at opnå en 100 procent CO2-neutral produktion fra 2022.

Annonce

Grønnere og billigere

Det bliver muligt, blandt andet idet den nye biomassekedel vil kunne producere varme ved at brænde bark, affaldstræ, rødder, men også korn- og frøaffald og diverse stenfrugter, skaller fra frugter samt hvede-, rug- og rapshalm.

- Vi kommer til at kunne bruge en masse forskellige former for brændsel, som ikke kunne være brugt til andet, i stedet for at bruge almindelig flis, som ville kunne bruges til eksempelvis bygningstømmer, forklarer varmeværkets formand, Anders Rønshof.

Men det er ikke kun miljøet, der vinder på det nye anlæg. Det gør forbrugerne også. Beregningerne viser faktisk en besparelse på 3.152 kroner om året for et gennemsnitshus.

Annonce

Nu i licitation

Projektet er lige nu i licitation, og Anders Rønshof satser på at kunne indgå en endelig aftale med det entreprenørselskab, der skal stå for byggeriet, cirka 8. juni.

- Derefter afventer vi bare den sidste politiske behandling på byrådsmødet 17. juni, før vi kan sætte gang i byggeriet, siger formanden.

Efter planen skal den nye varmepumpe være klar til drift inden årets udgang, mens biomasse-delen bygges færdig og sættes i drift i starten af det nye år. Samlet er der tale om en investering på over 40 millioner kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Klumme: Krænkelser

Egtved Posten

Biblioteket åbner for selvbetjening

Egtved Posten

Fuld sommerferiefart i gokart

Annonce