Give: Siden år 2000 har man puslet konkret med planer om udvidelser af de eksisterende idrætsfaciliteter i Give. Byens rige foreningsliv, med Give Udviklingsråd og GISK som førere af det store projekttog, har siden da i tæt samarbejde med Vejle Kommune og byrådspolitikere fundet fælles fodslag omkring visionsplanen for det nye store fælles idrætscenter ved Søndermarkshallen.
En lang proces, der mandag eftermiddag blev forvandlet fra teori til praksis, de det lokalt valgte byrådsmedlem Gerda Jørgensen (V) med omtrent 50 fremmødte giveborgere som vidner med et elegant hug ned i den lerede muld med den kommunale sølvspade både i ord og gerning erklærede etape et for påbegyndt.
- I de sidste år har der været arbejdet intenst på at skabe sammenhæng og en fælles historie blandt lokale idrætsforeninger. At skabe en fælles retning til gavn, ikke bare for idrætten, men for hele byen. At vi nu går i gang med at skabe et fælles idræts, sundheds og -kulturcenter i Give, hvor første store kommunale tiltag er en kunstgræsbanen, fortæller om noget, at vi er på vej i en ny retning i Give. Vi skal sammen, lokale i samarbejde med kommunen, udvikle Give, så byen også i fremtiden er et kraftcenter i vores kommune, konstaterede Gerda Jørgensen, inden hun foretog det symbolske og vigtige første spadestik med den enorme signalværdi til byens borgere om, at nu 'bliver det altså til noget'.
Ros til fodbolden for at have is i maven
Jørgen Lundsgaard fra Give Udviklingsråd fik også mulighed for at vise sine evner med spaden. Et billede med stor symbolsk værdi og indbygget velfortjent anerkendelse for det enorme arbejde han om nogen har lagt i det store projekt med visionsplanerne.
- Det er dejligt, endeligt, at kunne se vores fælles vision fra 2017 sættes i gang her i dag. Med spadestik i dag starter etape et, kunstgræsbane samt forberedelse for etape to i de eksisterende rum i Søndermarkshallen, lød det blandt andet fra Lundsgaard, hvorefter han sendte en buket roser til fodboldklubben Give Fremad.
- I gjorde det helt rigtige, da I gik med til at udskyde anlæg af kunstgræsbanen til det kunne ske her ved Søndermarkshallen. Det medvirkede nemlig til, at vi fik politikerne med på, at flest mulige aktiviteter skal samles her ved Søndermarkshallen.
Lundsgaard kunne ydermere oplyse, at der i disse uger arbejdes hårdt på at få visionsplanen revideret til en helhedsplan samt på, at der kan findes den nødvendige økonomi til etape to med bygningen af den nye multihal som det store tyngdepunkt, og som ifølge Lundsgaard helst skal opføres 2021-2022.
Goal Station - toppen af kransekagen
Det er naturligvis ikke mindst fodboldklubben Give Fremad, der har store aktier i kunstgræsbanen. Her har et kunstgræsbaneudvalg arbejdet gennem et år på at få sat processen på skinner, og det var da også en glad formand for dette udvalg, Anders Kristensen, der indledte sin tale med ordene "langt om længe".
Gerda Jørgensen, byrådsmedlem for VenstreDet store indsats der har været gjort lokalt i mange år, har skabt opmærksomhed også blandt byrådsmedlemmerne. Det at et samfund står sammen om et projekt som viser en retning for et område, det giver god mening af støtte sådan et projekt.
- Vi kan langt om længe tage første spadestik til en kunststofbane. Det har været et stort ønske i flere år for foreningen at få etableret en sådan bane til stor glæde og gavn for vores medlemmer. Processen har været lang, men med projektet her håber og tror vi, at det bliver al ventetiden værd. I samarbejde med GISK, GUR og Vejle Kommune er det lykkedes os at få ikke bare en 11-mands bane men også en Goal Station, som er en 'spillerudviklings produktiv legestue' for fodboldspillere i alle aldre. Også den, forventer vi, skaber stor glæde og fornøjelse for vores medlemmer, konstaterede Kristensen, inden også han fik lov til at stikke spaden i jorden.
Nabohøring med positive vibrationer
Anders Kristensen kunne fortælle, at kunstgræsbaneudvalget har haft indkaldt naboerne til den nye bane til en konstruktiv dialog omkring den øgede aktivitet på området, herunder omkring lyd og lys.
- Samtlige naboer kom med positiv indgangsvinkel i denne dialog, og vi vil gerne kraftigt understrege, at vores naboskab til den nye bane fremadrettet bygger på dialog, forståelse og gode løsninger, konstaterede Anders Kristensen, inden han overlod ordet til sidste spadestikker og taleholder, centerleder Martin Schmidt.
- Nu er vi endelig kommet i mål efter et meget hårdt og langt år med massevis af møder og projektering. Vi står her i dag med et fantastisk flot projekt, en virkelig lækker 11-mands kunstgræsbane, og som toppen på kransekagen, og som noget helt unikt, har vi også fået en Goal Station med i projektet. Dem er der altså ikke ret mange af her i landet. Rigtig stærkt, at fodboldklubben var med på ideen med udvidelsen, for det er klart, det gør jo ikke projektet billigere, men til gengæld løfter det det hele op på en noget højere hylde, og det er med til at signalere, at vi tager det her seriøst, konstaterede Martin Schmidt.
Det samlede projekt omkring kunstgræsbanen, der ligger i hænderne på Winther Sport og Fritid, løber op i 4,2 millioner kroner, og det forventes, at banen, om vejrguderne spiller positivt med, står klar til den første træning eller kamp om blot 10 uger.