Annonce
Give Avis

Genforeningsfest i Riis Bakker

Lørdag den 8. august inviterer bestyrelsen for Riis Bakker til genforeningsfest i anledning af 100-årsdagen for rejsningen af genforeningsstenen. Grundet coronaen bedes folk selv tage stole med i så vidt omfang som muligt, da myndighederne giver lov til flere siddende end stående deltagere.
Annonce

De smukke og idylliske beliggende bakker ved Riis blev i 1912 officielt lanceret som områdets helt store fælles samlingspunkt. Datoen for den stiftende generalforsamling var 14. juli, og dengang strømmede i omegnen af, og hold nu godt fast, 5000 mennesker til begivenheden.

Riis Bakker blev skabt som et selskab med det enkelte formål via opkøb at bevare et stykke hede ved Riis-områdets bakker. Eller som det hedder om formålet i selskabets paragraf 1: "at sikre et stykke storslået jysk natur".

Knapt 50 år efter nederlaget i 1864 og den af Enrico Dalgas fremsatte proklamation om, at "hvad udad tabes, skal indad vindes" var især Jylland ved at skifte fuldstændig karakter. Ikke mindst heden blev opdyrket med flid og megen møjen og begrebet 'naturfredning' fik for alvor vind i sejlene.

Det lykkedes at finansiere købet af det areal, man havde udset sig: 12 tønder land "storslået jysk natur". Det krævede den nette sum af 12.000 kroner, og de blev fremskaffet ved at sælge aktier med en pålydende værdi af fem kroner.

De 2400 aktier blev solgt over det meste af landet, og ingen ved, hvor de i dag befinder sig. Aktien har aldrig været omsat på Fondsbørsen, og de er heller ikke registrerede i Værdipapircentralen.

Annonce

Arnested for folkemøder, men så kom radioen

I begyndelsen blev området brugt til at afvikle store folkemøder, men efterhånden som der kom andre muligheder for at høre andres tanker via eksempelvis radio, blev tilslutningen til folkemøderne stedse mindre.

Medvirkende til den svigtende interesse har måske også været, at området ifølge vedtægterne ikke kunne lejes ud til tant og fjas, ingen gøgl, herunder baller og absolut ingen udskænkning af berusende drikke.

Det er rejsningen af dette mindesmærke og naturligvis også selve 100-året for genforeningen, der fejres i Riis Bakker den 8-august. Foto: Jim Hoff

I løbet af første halvdel af 1930'erne døde aktiviteterne helt ud og selskabet gik i dvale. Området blev stadig brugt, dels af spejdere og dels som udflugtsmål for søndagsture. Men egentlige aktiviteter var der ikke.

I begyndelsen af 1970'erne kom der igen lidt liv i området, og i 1975 blev selskabet relanceret. Prisen på aktier blev femdoblet til hele 25 kroner. Der var og er fortsat ikke noget udbytte ved investeringen.

Annonce

Genforeningsfest den 8. august - husk gerne at tage stole med

I 1920 rejstes et mindesmærke for genforeningen mellem det i 1864-krigen mod tyskerne tabte sønderjyske land og det øvrige Danmark. Og det er netop denne historiske begivenhed, der er i centrum, når bestyrelsen for Riis Bakker inviterer til stor genforeningsfest lørdag den 8. august klokken 14.00 i bakkerne ved Riis.

De friske og velsyngende piger fra Give Egnskor kommer til genforeningsfesten i Riis Bakker og leverer den musikalske underholdning. Foto: Jim Hoff

Dagens program er som følger: Man mødes ved genforeningsstenen klokken 14.00, hvor der er  velkomst ved Børge Christensen, formand for Riis Bakker.

På festpladsen fortæller Mette Vibjerg fra Give egnene Museum historien om Riis Bakker, og Vejle Kommunes kulturudvalgsformand,Dan Arnløv, er også sprunget på cyklen denne dag for at bidrage med en tale om genforeningen set i et større perspektiv.

Give Egnskor vil sørge for den musikalske underholdning, og der serveres øl, sodavand og sandwich ved arrangementet.

Alle er velkomne, og der er naturligvis gratis adgang til så fin en historisk begivenhed. Grundet coronaen bedes folk selv tage stole med i så vidt omfang som muligt, da myndighederne giver lov til flere siddende end stående deltagere. Med stående publikum må der nemlig kun være 100 deltagere, mens der med siddende publikummer kan være mellem 200-500 deltagere, oplyser Bæørge Christensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Håndboldbrag i coronaens skygge

Give Avis

Træningsdag i rideklubben

Annonce