Annonce
Give Avis

Give vil på motorvejen - har ansøgt om brun turisttavle

Legoland og Givskud Zoo var med fra start, da Vejdirektoratet introducerede sit nye tiltag med brune turistoplysningstavler. Nu bejler Give også til at komme med i kraft af sin skulpturby. Foto: Jim Hoff
Skulpturby.dk, Give Udviklingsråd og Give Handel og Erhverv har netop ansøgt Vejdirektoratet om tilladelse til at sætte et skilt op ved motorvejens afkørsel 9. En såkaldt brun turistoplysningstavle. Ønsket om at reklamere for skulpturbyen er stort, men det er prisen for at lokke turister til byen også.
Annonce

Give: Nu skal Give på landkortet.

Det mener tre lokale aktører, Skulpturby.dk, Give Udviklingsråd og Give Handel og Erhverv, der netop har sendt en ansøgning til Vejdirektoratet om at få ikke bare en, men to brune turistoplysningstavler op ved motorvejen - en i hver retning ved afkørsel 9 på Midtjyske Motorvej.

Det handler om at eksponere Give gennem dens status som Danmarks største galleri i det fri, men det handler også om stolthed over sin egen by.


For os betyder det meget, at vi bliver respekteret i en bredere sammenhæng for det arbejde, vi har lavet her i Give.

Jørgen Lundsgaard, formand Skulpturby.dk


Det fortæller formand for Give Skulpturby, Jørgen Lundsgaard.

- Vi vil åbne folks øjne for, at Give ikke bare er et sted, man lige suser forbi. Vi har kunsten, og det er vores brand, men vi har også de meget grønne omgivelser og er en hyggelig midtby med et stort fællesskab omkring mange ting, siger Jørgen Lundsgaard.

Annonce

Stolte af byen

Et regionalt udvalg behandler ansøgningen til februar, og indstilles Give som kandidat til et brunt skilt på motorvejen, er det op til Vejdirektoratet at sætte gang i projektet, om Give skal på bilisternes landkort.

Jørgen Lundsgaard er optimistisk, men forventer ikke, at det vil vrimle med turister, når eller hvis skiltningen kommer på plads.

- Det bliver en langstrakt proces at få folk til at besøge os, og vi ved fra Givskud, som jeg har talt med, at det kan være svært at måle, om det virker. Vi håber bare, at der er nogle, der begynder at tænke, at de lige skal ind at se, hvad det er for noget, siger han.

- Men for os betyder det meget, at vi også bliver respekteret i en bredere sammenhæng for det arbejde, vi har lavet her i Give. Det er 15. år med skulpturbyen, og vi fik Vejle-prisen i 2010 for den forskønnelse af byrummet, vi har lavet. Give er blevet en spændende by, både med midtbyen og indfaldsvejene. Vi er stolte af vores by og er for eksempel også med i "Arkitekturguide Vejle" af Henrik Stjernholm, argumenterer skulpturbyformanden.

Annonce

2000-3000 turister

Men hvad skal der så stå på skiltet?

- Vi forestiller os, at der skal stå Skulpturbyen Give, og at det illustreres med det store hjul, men det er jo også op til Vejdirektoratet, hvad de finder på, siger Jørgen Lundsgaard.

Finansieringen af skiltene skal seværdigheden selv stå for. Og det render op i nærheden af 200.000 kroner.

- Pengene skal vi nok finde, det er vi ikke så bekymrede for. Det er dyrt for et par skilte, men vi har håndslag fra flere sponsorer, og måske vil kommunen også være med. Men vi har ikke ansøgt om noget beløb, da vi endnu ikke ved, om det bliver til noget, siger han.

Byen har hvert år mange guidede ture rundt til byens mange kunstværker, og Jørgen Lundsgaard vurderer, at det måske samlet er 2000-3000 turister, der i den anledning kommer forbi Give.

- De kommer langvejs fra, og vi skulle have haft et tysk selskab i år, men de kommer så ikke på grund af coronaen. Men der er altid ledige pladser, og vi er meget stolte af skulpturbyen og det fællesskab, vi har omkring det. Det gør Give til en god by, fortæller Jørgen Lundsgaard.

Annonce

Det koster, hvad det koster

Hvis Give godkendes, kommer det endelige grafiske udtryk på tavlerne i hænderne på Vejdirektoratets grafiker.

Og så er der prisen. Fuldmægtig i afdelingen Planlægning og Myndighed under Vejdirektoratet, Julie Barnbæk Jensen, oplyser, at det afhænger af de konkrete forhold på den ansøgte lokation.

- Den estimerede pris på 120.000-140.000 kroner er en gennemsnitsbetragtning, der udover tavle, standere og beslag også omfatter støbning af fundament, opsætning af tavler samt eventuel afspærring, siger hun.

Derudover er der udgift til administration, detailprojektering, udvikling af symbol samt drift og vedligeholdelse af tavlerne.

Annonce

Forsøgsordning i starten

I 2011 igangsatte Vejdirektoratet tiltaget med de brune turistoplysningstavler. Det var en forsøgsordning, der var tænkt som en god måde at orientere turister på, men som også skulle måle det trafiksikkerhedsmæssigt forsvarlige i at have så store skilte stående.

Hvem bestemmer - og hvad koster det?

Alle kan ansøge om en brun turistoplysningstavle via virk.dk. Det kræver blot et cvr-nummer.

Et regionalt udvalg behandler ansøgningen, og siger udvalget ja, skal seværdigheden godkendes til et brunt skilt hos Vejdirektoratet.

Seværdigheden betaler selv for opsætning, skilte og drift. Ifølge Vejdirektoratet koster et sæt tavler i snit mellem 120.000 og 140.000 kroner.

Derudover skal man betale for administration, udvikling af symbol, detailprojektering (30.560 kroner for to tavler) samt drift og vedligeholdelse (4000 kroner for to tavler per år).

Testen løb til 2014, og med i den runde var blandt andet Givskud Zoo og Legoland, der på grund af forsøgsordningen fik deres tavler gratis.

Reglerne for de brune turistoplysningstavler er, at hver frakørsel højst kan have én brun tavle, placeret 1,5 km fra frakørslen. Tavlen er 3,5 meter bred og 3 meter høj.

En blåstempling af Give

Erhvervs- og turistchef Morten Damgaard, Vejle Kommune, synes, at det er en god idé, at Give søger om turisttavler.

- Der er ingen målinger, der viser, at tavlerne virker, men vi ser det sådan, at det handler om servicevejvisning. Det er jo mange gange jo noget ubevidst, der får os til at vælge en attraktion, og bilisterne vil måske intuitivt næste gang vælge Give. Det er i kommunens interesse, at der henvises til vores gode og relevante attraktioner, og er der et motorvejsskilt, er det jo også en slags blåstempling af Give, mener han.

Midtjyske Motorvejs tavler

Ved følgende frakørsler på Midtjyske Motorvej er der tavler:

  • 4n og 6s: Gudenåens og Skjernåens kilder
  • 7: Givskud Zoo
  • 8: Legoland
  • 11: Brandes Gavlmalerier
  • 12n: Deep Forest Art Land
  • 13: Søby Brunkulslejer
  • 14s: Kunstmuseum (Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts museum)

Bemærk i øvrigt, at Jelling-monumenterne også har brune tavler. Men det er på Østjyske Motorvej 60s og 61n.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Ny rutineret tøjpige hos Merci

Annonce