Annonce
Give Avis

Jubel i Give: Museet er kommet af krogen hos Slots- og Kulturstyrelsen

Ikke sært, at museumsleder Hanne Thomsen og  museumsinspektør Celia Ekelund Simonsen i disse dage smiler bredt og inderligt. GEM har fået fjernet det skærpede tilsyn fra Slots- og Naturstyrelsen, hvilket betyder at statsanerkendelsen er på plads til mindst 2024.
Siden 2018 har Give-Egnens Museum været under skærpet tilsyn af Slots- og Kulturstyrelsen og dermed også i overhængende fare for at miste statsanerkendelsen og de dermed følgende statslige midler. Men efter to års målrettet og kompetent arbejde er museet nu kommet fri af det skærpede tilsyn.

GIVE: I 2018 landede Slots- og Kulturstyrelsens kvalitetsvurdering af Give-Egnens Museum tungt på daværende museumsleder Ilse Bellamys skrivebord. Det var ikke opløftende læsning. Rapporten indeholdt en række kritiske punkter på samlingsgennemgang, forskning og på visse dele af formidlingen, og Slots- og Kulturstyrelsen satte i den forbindelse GEM under skærpet tilsyn med risiko for at miste statsanerkendelsen og de dermed følgende statslige midler.

Museet blev på den konto bedt om at iværksætte en handlingsplan, og det er denne handlingsplan, man i dag kan høste frugterne af. I 2019 afløste Lars Fromberg Ilse Bellamy på posten som museumsleder, og i 2020 var det så Hanne Thomsen der overtog stafetten. Det er hendes hold,  der har formået at tackle de kritikpunkter, som Slots- og Naturstyrelsen fremlagde i 2018 i en grad, så der skærpede tilsyn nu er bortfaldet.

Dermed er statsanerkendelsen, og dermed også godt en million kroner årligt i tilskud, sikret frem til i hvert fald 2024, hvor den næste revision af museet vil finde sted.

Annonce

Stor lettelse der giver ro i maven

Vejle Kommune har bistået museet med to økonomiske vitaminindsprøjtninger á en million kroner i 2020 og 2021 samt en ekstra bevilling på det faste kommunale tilskud på 200.000 kroner fra 2022, hvilket betyder, at kommunen fremover pr. år bistår med 1.9 millioner kroner til museet i Give.

- Det er en meget stor glæde og lettelse, at vi nu er sluppet af krogen hos Slots- og Naturstyrelsen. Det er et tungt åg at bære rundt på, at man kan være på vej til at miste statsanerkendelsen, ligesom det naturligvis heller ikke er specielt behageligt at vide, at man fra statsligt hold har en lang række kritikpunkter mod vores museum. Men nu lysner det i den grad, og nu kan vi med ro i maven fortsætte vores arbejde med at transformere museet her i Give, så det lever op til nutidens krav til et statsanerkendt museum, siger museumsleder Hanne Thomsen.

Annonce

To store forskningsbaserede udstillinger på vej

De sidste to år har folkene på museet arbejdet benhårdt med at opfylde Slots- og Kulturstyrelsens krav. Der er blevet foretaget en grundig gennemgang af museets samling af de cirka 45-46.000 effekter, så man nu er nede på 32-33.000 effekter.

- Nu ved vi helt præcist, hvad vi har i samlingen. Det har været et kæmpestort, men også nødvendigt arbejde at få ryddet op i samlingen. Der er blevet kasseret en del, og der er også blevet sendt effekter til museet i Vejle. Samtidig hermed har vi fået rigtig godt gang i vores forskningsarbejde, som skal ende op med en række nye spændende udstillinger her på stedet, fortæller Hanne Thomsen.

På den konto har museet indledt et samarbejde med Odense Universitet, hvor GEMs museumsinspektør Rune Clark skal være tre dage i Odense og to dage i Give for at udvikle et stort tema om byens og industriens udvikling i Give i 50'erne.

Museumsinspektør Celia Ekelund Simonsen arbejder på et stort tema, "Rakkeren på Heden i 17-1800-tallet", og kendetegnende for begge disse udstillinger er, at de rækker ud over det lokale og dermed også vækker bred national interesse. Derudover vil der løbende blive udviklet forskningsbaserede udstillinger med det overordnede perspektiv at gøre egnsmuseet i Give til et nationalt museum.

Annonce

Nyt navn og nyt fysisk udtryk på vej

Det overordnede tema for version 2.0 af museet i Give er, som vi tidligere har beskrevet her i avisen, "På kanten",  idet man tager udgangspunkt i Gives placering og områdets ganske komplekse demografi, hvor Give lå på kanten af de fede jorde østpå og de magre sandjorde vestpå.

Det er en meget stor glæde og lettelse, at vi nu er sluppet af krogen hos Slots- og Naturstyrelsen. Det er et tungt åg at bære rundt på, at man kan være på vej til at miste statsanerkendelsen

Hanne Thomsen, museumsleder Give-Egnens Museum

Udover det indholdsmæssige kan Hanne Thomsen også oplyse, at der arbejdes på en ændring af de ydre rammer, ligesom der også vil være en navneforandring på vej.

- Vi nytænker totalt, hvordan museet skal indrettes, og hvad der fremover skal være i de respektive afdelinger. Arkitekter er i gang med at lave tegninger, og det ser rigtig spændende ud. Derudover er vi på vej med et nyt navn, nemlig "Museet i Give". Navnet skal godkendes på en generalforsamling, og med det nye navn signalerer vi, at vi ikke blot er et egnsmuseum, men et nationalt museum. Naturligvis stadig rodfæstet her på Give-egnen og med nære relationer til lokalområdet.

Præsentationen af de nye udstillinger og de nye fysiske rammer vil blive lanceret i januar 2022, og Hanne Thomsen kan også oplyse, at museet vil fastholde den gode tradition med at afholde forskellige events lige fra foredrag til musikaftner.

Annonce

"GEM har været på en rigtig god udviklingsrejse"

Det er som tidligere skitseret Vejle Kommune, der har hjulet museet i Give godt på vej økonomisk gennem den to-tre år lange genopretningsproces. Her er det Sofie Plenge, der er direktør for Kultur & Sundhed i Vejle Kommune, der har været det faste bindeled mellem museet og Slots- og Kulturstyrelsen, og som har været kommunens tovholder på, at de økonomiske tilskud er blevet forvaltet på kompetent vis.

Sofie Plenge, Kultur- og sundhedsdirektør, Vejle Kommune, har kun rosende ord til overs for det arbejde, der er blevet gjort på museet i Give i forhold til de kritikpunkter, som Slots- og Naturstyrelsen fremkom ned i 2018.Foto: Mette Mørk

- Vi er jo den største bidragsyder hos museet i Give, og jeg har siden 2018 samarbejdet med Give-Egnens Museum og Slots- og Kulturstyrelse med henblik på at få museet i Give tilbage på sporet. Og det er lykkedes rigtig godt, for GEM har været på en god udviklingsrejse, hvor Hanne Thomsen og hendes folk har taget kritikpunkterne til sig og arbejdet målrettet med at stramme op og med at skabe en ny profil, hvor man også tager nationalt ansvar som museum.

Sofie Plenge giver også kredit til GEMs bestyrelse, som hun ved har støttet Hanne Thomsen fra dag et. En støtte der har været altafgørende, også fordi, man i processen har skullet træffe nogle svære beslutninger og gøre op med nogle gamle mekanismer og tankegange.

Med varmen og glæden i hjertet over de opadvendte tommelfingre fra Slots- og Kulturstyrelsen, kan folkene på museet i Give nu se frem til at skulle levere den traditionelle juleudstilling, der starter den 27-28. november.

Der vil derudover være musikarrangementer alle fire søndage i advent, og der vil også være en vinsmagning med Kældervin den 11. og 12. december.Annonce
Annonce
Give Avis

Godt gået: Julie gør rent bord og vinder dette åre Baltic Cup

Annonce
Annonce
Give Avis

Arrangør aflyser med få dages varsel: Corona sætter en stopper for julemarked

Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Manglende togafgang skabte stor ståhej: Nu kan pendlere snart stige på populære afgange igen

Give Avis

Slut efter fem fremragende år: Det er med stor stolthed og taknemmelighed 'B' takker af som træner i Give

Give Avis

Tilbage til den kreative legeplads: Peter og Ole vil lave Danmarks bedste mikropølsemageri

Erhverv

Købmands farvel truede dagligvarebutiks fremtid - nu er den pludselig reddet

Give Avis

Kollemorten lægger natur til dette års Julemærkemarch

Give Avis

Billund Kommune på smalkost? Har ikke råd eller lyst til at betale for en kagemand til Filskov Friskole

Give Avis

Sangcafé i Vonge Kirke

Give Avis

Aflyst: Julemarked på Tinnetgaard

Give Avis

Så kan lokale firmaer og butikker godt finde fodboldskoene frem

Give Avis

Coronarestriktioner rammer egnens kirker

Give Avis

Så er det officielt: Julen er kommet til Give

Give Avis

'De Gule Veste" fik deres ja: Jørgen skulle have brugt  cykelstien i 5. klasse - 50 år senere kan han komme til at gå på den med sin rollator

Give Avis

Sort fredag med fint flow og god stemning

Give Avis

Det er dansk, det er drønhyggeligt: Danmarks største havefest har programmet klar

Give Avis

Give melder klar: Black Friday er tilbage i stor stil

Give Avis

Give Handel og Erhverv er igen klar med en sand gaveregn over Give: Hvad med 10.000 ekstra til julebudgettet?

Give Avis

Det handler om den gode investering og tæt venskab: Lokal ejendomsmægler går ind i guldsmedebranchen

Give Avis

Give gør klar til modstandskamp: Transportminister afviser blankt at lave til- og frakørsel ved Give syd

Give Avis

Et år der bare bliver bedre og bedre: Givskud Zoo er igen Årets Dyrepark

Give Avis

Ingen nåde i Thyregod omkring DFs fald: Thulesen Dahl har for lidt røv i bukserne

Give Avis

Efter salg til Stofa: Give Fællesantenne klar med i omegnen af 1,5 millioner kroner til det lokale foreningsliv

Annonce