Annonce
Give Avis

Motorvejsplaner fanger lokale boligejere i et jerngreb

Øst eller vest om Billund? Vejdirektoratet har netop udsendt deres redegørelse for motorvejen Give - Haderslev, og her anbefaler man at motorvejen går øst om Billund. En beslutning, der kan få afgørende konsekvenser for boligejerne i de berørte områder. Grafik: Vejdirektoratet
Øst om Billund? Vest om Billund? En streg på et landkort i forbindelse med etableringen af en ny motorvej kan lyde harmløst. Men for mange boligejere kan det betyde, at de bliver stavnsbundet på ubestemt tid.

GIVE-EGNEN: I disse uger og måneder sættes der massevis af streger på landkortet både syd og nord for Give i forbindelse med den mulige etablering af motorvejen Give-Haderslev og på sigt Give-Viborg.

Og det kan lyde meget uskyldigt med henkastede streger på et landkort i ny og næ. Men det har tunge konsekvenser for de borgere, der bor i de områder, hvor der leges med streger.

Det handler om køb og salg af ejendomme i de berørte områder, og det er ret problematisk, så længe uvisheden hersker.

For stregen er en linjeføring, der kan være tegnet med trylletusch. Måske bliver den – måske forsvinder den med tiden.

Uvished: Boligejerne sidder i saksen

Med andre ord: Det er svært at sælge en bolig, hvor der (måske) skal bygges en motorvej i baghaven, eller hvor loven om ekspropriering kan komme i spil, og boligen skal jævnes med jorden.


Det største problem er uvisheden. Så længe, vi ikke ved, hvad der sker, hvor det sker, og hvornår det sker, har det store konsekvenser for dem, der bor i de potentielt berørte område

Maiken Nørtoft, RealMæglerne Give


Den problemstilling er inde på livet hos ejendomsmæglere i hele landet. Om det så er et metrobyggeri i hovedstaden, en højhastighedsbane, der skal forkorte rejsetiden mellem Odense og Aarhus eller en ny motorvejsstrækning mellem Give og Haderslev eller Give-Viborg.

– Det er et alvorligt samfundsproblem, og boligejerne fortjener, at politikerne snart begynder at kigge i deres retning. Hellere nu end i morgen. Og det angår ikke kun veje og jernbaner. På det seneste har vi set tilfælde med grusgrave i baghaven, gigantiske vindmølleparker på tegnebrættet og solcelleanlæg, der breder sig i landskabet. Som boligejer sidder man i saksen, indtil der er truffet beslutninger om det ene eller det andet, og det kan tage årtier, mener Preben Merrild Angelo, adm. direktør i RealMæglerne.

Annonce

Give-Viborg spøger

Blandt de ejendomsmæglere, der har set konsekvensen af streger, der er tegnet på et kort i forbindelse med et trafikforlig på Christiansborg, er Maiken Nørtoft fra RealMæglerne i Give.

– Det største problem er uvisheden. For et lokalsamfund kan nye veje og forbedret infrastruktur også være positivt. Men så længe, vi ikke ved, hvad der sker, hvor det sker, og hvornår det sker, har det store konsekvenser for dem, der bor i de potentielt berørte områder, fortæller Maiken Nørtoft.

Som ejendomsmægler i Give er det konkret strækningen af Hærvejsmotorvejen mellem Give og Viborg, der kan spøge i nogle bolighandler.

– Det kan betyde, at nogle må vente med at sætte til salg, mens det i andre tilfælde kan betyde, at køber vil springe fra, fordi det er uklart, hvad der kommer til at ske, og om det på sigt vil få konsekvenser for dem, siger hun.

Annonce

Købere har svært ved at gennemskue konsekvenserne

Det er især landejendomme nord for Give, der er fanget i uvished, oplyser hun.

Men ligeledes på sydsiden af Give oplever hun, at ejendommene er berørte af vejplanerne. Nærmere bestemt: Hærvejsmotorvejen i forbindelse med strækningen Give-Haderslev.

Derimod er strækningen syd for Give mere konkret med mulige linjeføringer, og der er også udarbejdet VVM-redegørelser. Den seneste udmelding fra Vejdirektoratet anbefaler således en motorvejsføring Give-Haderslev, der går øst om Billund og vest om Vandel. Det er en ganske konkret udmelding, som borgerne i de berørte område nu kan fundere over.

– Dog har købere stadig svært ved at forholde sig til en vej på papiret, for hvilke konsekvenser har det i praksis med hensyn til støj osv., spørger hun.

Annonce

Mere tryghed for boligejere

I alle de år Maiken Nørtoft har været ejendomsmægler i Give, har Hærvejsmotorvejen været på tale.

-Der er noget galt, når sådan nogle ting kan ligge på tegnebrættet i 5-10 år eller mere uden at flytte sig. Vi savner, at stregerne bliver mere præcise og mere konkrete, og vi mangler redskaber til at give boligejerne og boligkøberne mere tryghed, mens det står på, siger Maiken Nørtoft.

En form for statslig forsikring til boligejere i områder, der er berørte af løse streger fra tegnebrættet, bør ifølge Preben Merrild Angelo komme på tale:

– Boligejerne fortjener at blive bedre hørt. De fortjener at blive bedre informeret. Og de fortjener at blive sikret bedre økonomisk, mens de venter på det ene eller det andet udfald, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Give skidt fra land i København

Annonce