Annonce
Give Avis

Nomineret til foreningslederpris: Hos KFUM-spejderne i Thyregod udvikler man hele mennesker

David Hauge og Marie Louise Simmelsgaard Platz sammen med Troppen, børn og unge fra 5. til og med 8. klasse. Spejderne i Thyregod er nomineret til Folkeoplysningsudvalgets Foreningslederpris. Foto: Jim Hoff
Lederteamet hos Thyregod-Vester Spejdergruppe er et stort aktiv og er hver uge med til at skabe glæde blandt nye som gamle spejdere. Derfor er gruppen nomineret til Folkeoplysningsudvalgets foreningslederpris ved sportsgallaen den 28. april i Vejle Musikteater.

THYREGOD: Lederteamet hos Thyregod-spejderne er blevet indstillet til Folkeoplysningsudvalgets Foreningslederpris, og i den forbindelse har avisen talt med to repræsentanter for ledergruppen, Marie Louise Simmelsgaard Platz og David Hauge, der begge er ledere for Troppen, der rummer børn i 5.-8. klasse.

Den fødte spejder

Marie Louise Simmelsgaard Platz er 41 år år og tropleder og gruppeleder. Hun arbejder som projektleder ved Naturstyrelsen i Søhøjlandet, og har været tilknyttet spejderbevægelsen stort set siden hun kunne gå.

- Jeg blev spejderleder som 15-årig og har været tilknyttet spejderne i Sommersted (pigespejderne), i Ordrup København, i Silkeborg og altså også her i Thyregod. Jeg er blevet frivillig i spejderbevægelsen, fordi jeg selv har fået så mange gode oplevelser som aktiv spejder, at jeg har haft lyst til at bringe det videre til andre spejdere. Og så handler det for mig også om at være en del af et stærkt og godt fællesskab, hvor man har hinandens ryg. Derudover elsker jeg at være en del af at være med til at få unge og børn til at vokse med både faglige og personlige kompetencer. Fantastisk at se og være med til at hjælpe dem til at rykke deres grænser, siger Marie Louise.

Det er dejligt at være med til at give børnene nogle vilde oplevelser og nogle store udfordringer, der får dem til at rykke sig på det personlige plan og give dem nye kompetencer

Marie Louise og David om at være spejderledere

Udover at være aktiv som leder hos spejderne i Thyregod, hvor to af hendes børn også er aktive, er hun med i den lokale svømmeklub i byen, hvor den står på familiesvømning.

Annonce

Gik ind som leder for at undgå lukning af spejderne

David Hauge er 43 år. tropsleder og i det civile liv er han ansat som projektchef hos entreprenørvirksomheden NCC. Han har været tilknyttet spejderne i Thyregod i syv år, heraf de fem som leder.

Han gik ind in foreningen af familiære årsager og fordi han har en baggrunde, der i høj grad kan sættes i spil i spejderbevægelsen.

- Jeg har to døtre, der er spejdere, og da man for nogle år siden manglede ledere her i Thyregod, valgte jeg at melde mig. Ellers var der blevet lukket ned, og det syntes jeg var synd, fordi spejderbevægelsen kommer med så mange fine ting og kvaliteter til børn og unge mennesker. Jeg har også selv lyst til at give spejderværdierne videre, både til mine døtre og andre børn. Det handler også om at få børnene væk fra pc'en og mobiltelefonen og få dem ud i skoven og noget frisk luft i håret og lidt mudder på bukserne, siger David Hauge.

Han har også valgt spejderlivet, fordi han her i en ellers travl hverdag har en god mulighed for noget kvalitetstid sammen med sin familie.

- Ved at være spejderleder har jeg jo en fast tid om ugen, hvor jeg kan være sammen med mine døtre. Både her i spejderhytten og på ture og på lejre. Og de siger i hvert fald også, at de er glade for det, Vi har derhjemme et krav om, at de skal gå til spejder og så en "svede-sport", og det fungerer fint, konstaterer David.

Annonce

Mistede ikke medlemmer under coronaen

Ud over tjansen som spejderleder er han også formand for en bueskytteklub, han er landstræner for busskytterne og har også sit helt eget bueskydningsfirma, hvor man blandt andet kan booke events. Han er selv tidligere landsholdsbueskytte og har også en masse god "spejdererfaring" fra Hjemmeværnet.

Spejderne i Thyregod har under coronaen ikke mistet medlemmer, hvilket andre foreninger i Thyregod desværre har oplevet.

- Vi har kunnet opretholde mange af vores aktiviteter ved at lægge det hele udendørs, og så har vi også indført konceptet "Hjemmespejderi", hvor vi har sendt opgaver hjem til børnene, som de skulle løse og aflevere fotos osv. online. Og vi er da også lykkedes med at få hele flokken på 70 spejdere med på en spontant arrangeret sommerlejr på Rømø, så alt i alt har vi haft held med at holde gang i mange ting, forklarer Marie Louise.

Annonce

"Her bygger vi mennesker"

Både hende og David ser de mange både menneskelige og faglige kompetencer, som spejderlivet kan bibringe børnene som et stærkt motiverende drivmiddel i forhold til at levere mange timer som frivillige hver uge.

David Hauge og Marie Louise Simmelsgaard Platz. Foto: Jim Hoff

- Det er herligt at være med til at udvikle de her børn, at se dem vokse som mennesker og at se dem gå ind og tage mere og mere ansvar her i troppen. Mange af dem bliver selv ledere senere hen, og de kompetencer, de tager med herfra, også på det menneskelige plan, kan de bruge videre i livet ved jobansøgninger osv. Vi er virkelig stolte af at se, hvordan mange af dem rykker sig - og så er det jo også dejligt at være med til at give dem nogle vilde oplevelser og nogle store udfordringer, der får dem til at rykke sig på det personlige plan. Så alt i alt kan vi med stolthed sige, at "her bygger vi mennesker", konstaterer David Hauge.

Derudover er spejderlivet både for Marie Louise og David også et herligt og ofte tiltrængt pusterum fra hverdagen, hvor de kan hygge sig sammen med de unge mennesker og hinanden.Annonce
Give Avis

Nye turisttavler ved motorvejen reklamerer for Give: 'Give er ikke bare et sted, man lige suser forbi'

Annonce
VEJLE

Er du i konflikt med kommunen eller faret vild i systemet? Thea hjælper dig ganske gratis

Annonce
Give Avis

Læserbrev: Generalforsamlingen på museet var en ren farce

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Få pølsebod til tilbudspris: Sidste gang var der ingen ansøgere - nu sætter kommunen lejen ned

Give Avis

Skoleelever løber tusindevis af kroner hjem til Børnelungefonden

Give Avis

Navneforvirring har ført til misforståelser hos både børn og forældre: Nu skal det være slut - og du kan hjælpe

Give Avis

Gratis pølser og frisk duft af blomster: Årligt tilløbsstykke vender tilbage

Give Avis

Musikfest præsenterer seks kendte navne og kommer samtidig med klar opfordring: 'Køb din billet - ellers er det ikke sikkert, vi er her næste år'

Give Avis

Traktortræk forventer 2500-3000 tilskuere: Sort røg, store dieselmotorer og kæmpe festtelt

Give Avis

18-årig praktikant hos øko-landmand ved Give er blevet hædret på kongres

Annonce