Annonce
Give Avis

Stille hyldest til Niels Kjeldsen i coronavinden

Søndag var der kransenedlæggelse til ære for Niels Kjeldsen på Give Kirkegård. Her er det fra venstre T.L. Kiilerich, Niels Ståhl, Hartmann og borgmester Jens Ejner Christensen. Foto: Jim Hoff
Hverken coronaen eller den bidende februarkulde kunne standse den årlige kransenedlægning ved dragon Niels Kjeldsens grav på kirkegården i Give. Men opbuddet i år var omend ganske eksklusivt dog også ganske småt.

GIVE: Tre mand høj fra Niels Kjeldsen Eskadronen, Vejle Kommunes borgmester samt Kirsten Fyh, kassereren i menighedsrådet i Give, var sammen med den lokale verdenspresse eneste deltagere i dette års kransenedlæggelse ved dragon Niels Kjeldsens grav på kirkegården i Give.

Det var ikke den bindene isvind fra vest, der holdt folket værk fra den traditionsrige event, der kærer den 28. februar hvert år. Det var ultimativt den huserende corona, der 100 % kunne tage æren for antallet af fremmødte.

Her var det Vejle Kommunes borgmester Jens Ejner Christensen (V), der repræsenterede det offentlige Danmark, fungerende eskadronchef T.L. Kiilerich, Niels Ståhl, der er eskadronsbefalingsmand og Hartmann, eskadronshjælper, der var mødt frem på vegne af Niels Kjeldsen Eskadronen, der sorterer under Jydske Dragonregiment.

På dagen var det menighedsrådet og Give-Egnens Museum, der var værter ved det stærkt neddroslede arrangement, og grundet coronaen var sidstnævnte institution kun til stede i ånden.

Annonce

Coronaopgaver fyldte meget i 2020

Såvel borgmesteren som den fungerende eskadronchef understregede i deres tale ved kransenedlæggelsen, at nok raser coronaen, men vi må aldrig glemme at hylde helte og forbilleder som Niels Kjeldsen, der for 157 år siden gav sit liv i kampen mod tyskerne for at beskytte sine kammerater.

- Siden sidste år har eskadronens soldater om noget haft behov for at genfinde det mod, viljestyrke og den selvopofrelse, som Niels Kjeldsen repræsenterer. Eskadronen kom sidste februar hjem fra en seks måneder lang udsendelse til Kabul i Afghanistan, og man var indstillede på at 2020 skulle blive det år, hvor vi skulle tage vores nye kampvogne i bryg. Men forsynet ville det anderledes, lød det blandt andet fra T.L. Kiilerich med henvisning til de mange nationale opgaver, som coronakrisen har kastet af sig.

Det var opgaver ved testcenter i Sønderjylland, ved færgelejerne i Nordjylland, man var støtte for Sundhedsstyrelsen i Nordjylland, og der var også støtteopgaver til politiet i det sønderjyske.

- Relevante opgaver, hvor eskadronens personel skulle "tage sablen i den anden hånd", da det var opgaver udenfor vores ekspertiseområde med kampvogne. Og dem har vi løst helt i Niels Kjeldsen ånd via dygtighed, men ikke mindst via kammeratskab og sammenhold, konstaterede T.L. Kiilerich.

Annonce

Vigtigt at vi mindes vore helte

Jens Ejner Christensen beklagede, at dagens højtidelighed måtte afvikles uden den velkendte folkemængde på kirkegården.

- I 2020 var vi rigtig mange forsamlede her for at hylde Niels Kjeldsen, men i dag sætter coronaen dagsordenen for, at vi ikke må være flere forsamlede. Men corona eller ej, så er kransenedlæggelsen en tradition, vi må holde fast i. For samtidig med at hele verden er ramt af corona, er der også stadig masser af uro og krig i verden, og vi har brug for ved at besøge Niels Kjeldsens gravsten at minde os selv om, at hans gravsted netop er et symbol på, at mange unge mennesker indgår i farefulde missioner for at skabe fred, frihed og demokrati, lød det blandt andet fra borgmesteren.

Han pointerede, at vi med dagens kransenedlæggelse både mindede krigshelten Niels Kjeldsen og fik sendt en taknemmelig tanke til de mennesker, som befinder sig i verdens brændpunkter - nogle gange med livet som indsats.

Niels Kjeldsen vil når coronaen har sluppet sig greb i landet genbesøge Give Kirkegård, denne gang ved fuld styrke, så såvel gammelt som nyt personel kan være med til at hylde deres faldne kammerat.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Kroen klar med nye datoer for events

Give Avis

Walk A Fun-Thon - De går det igen!

Give Avis

Vox Pop 5 - Du ejer din by

Give Avis

Vox Pop  - Du ejer din by

Annonce