Annonce
Give Avis

Vesterlund Efterskole fyldte 100 år i coronaens skygge

Vesterlund Efterskole kunne i januar feje 100-års fødselsdag. Det blev markeret i coronaens tegn med flag og fællessang  på gårdspladsen foran skolen med ganske få af skolens ansatte. I maj 2022 venter så den helt store jubilæumsfest. Privatfoto
Vesterlund Efterskole blev oprettet i 1921 af borgere i Vesterlund. Skolen har hele sin levetid været efterskole, og i perioden fra 1937 til 2009 hed skolen Vesterlund Ungdomsskole. I år kan skolen fejre 100-års jubilæum, men pga. coronaen blev det i første omgang en stille fest.

VESTERLUND:  Det kan man da kalde stabilitet og ro på ledelseskontorerne: På 100 år har Vesterlund Efterskole haft blot fem forstandere, og tager man med i ligningen, at nuværende forstander, Søren Haubjerg, først tiltrådte for halvandet år siden, bliver denne statistik ikke mindre imponerende læsning.

Et kig i historiebøgerne fortæller, at tanken om en efterskole/ungdomsskole i Vesterlund blev lanceret af den lokale folkeskolelærer Wilhelm Grell, der ved flere lejligheder havde ytret ønske om at blive efterskoleforstander, hvis muligheden bød sig.

Det gjorde den i perioden op til januar 1921, da en mindre gruppe af lokale folk, med Jens Jensen i spidsen, startede de første tanker om tilblivelsen af Vesterlund Efterskole.

Wilhelm Grell blev forstander fra skolens opstart i 1921 og helt frem til 1938. Herefter var det Aksel Meibom, der satte sig i forstanderstolen, og han blev senere afløst af Ingemann Stenstrup.

Inden den nuværende forstander Søren Haubjerg tiltrådte i 2019, var det forstander- og ægteparret Anne Nyhus og Ole Kirk, der rent ledelsesmæssige sad for bordenden på Vesterlund Efterskole gennem 26 år. De afløste Ingemann Stenstrup efter at have været lærere på skolen i 12 år.

Annonce

Den store jubilæumsfest venter til maj 2022

I første omgang kunne 100-års fødselsdagen pga. af coronakrisen naturligvis ikke blive fejret med det brag af en fest, som sådan en skolehistorisk milepæl fortjener.

Fejringen af 100 års jubilæet blev dog på selve dagen markeret med morgensang for enkelte af skolens ansatte og bestyrelse - og med stor afstand!

Markeringen blev desværre foretaget helt uden skolens nuværende elever, som jo sammen med alle andre efterskoleelever i dette land er hjemsendt.


Det er den enkelte elevs personlige rejse og udvikling, vi hver dag skal stå på tæerne for at gøre så god som mulig

Søren Haubjerg, forstander Vesterlund Efterskole


Samme eftermiddag var forstander Søren Haubjerg vært ved et planlagt virtuelt jubilæum sammen med skolens viceforstander Carina Bangsø Stokholm. Et sammensat arrangement med fællessang, historiske tilbageblik og forskellige videoer fra især gymnastikkens udvikling på Vesterlund Efterskole.

- Der planlægges med at afholde en større fejring af denne flotte mærkedag i maj måned 2022, da det vurderes, at skolen til den tid kan fejre det ordentligt, og invitere alle gode venner af skolen indenfor, fortæller Søren Haubjerg.

Annonce

Klar til Vesterlund version 2.0

Han kan i samme anledning fortælle, at står skolen overfor en større opgradering.

- Vesterlund Efterskole vil igennem de kommende år gennemgå en væsentlig opgradering. Jeg kalder det Vesterlund version 2.0. Skolens forgængere har gjort et fortræffeligt arbejde for denne efterskole og skolens renommé, og i tiden fremover, vil jeg sammen med skolens dedikerede medarbejdere og bestyrelse udvikle skolen på såvel det indholdsmæssige i form af skarpe profiler indenfor især gymnastik, men også indenfor profilerne friluftsliv og musik.

Som en gennemgående og altdominerende hovedingrediens vil der være fokus på også at udvikle skolens boglige profil. Derudover har det forstanderens store opmærksomhed, at skolens fysiske rammer skal være i orden.

Søren Hauberg er siden august 2019 forstander på Vesterlund Efterskole, hvor han afløste forstanderparret Anne Nyhus og Ole Kirk. Foto: Rasmus Svendsen

- De skal være opdaterede, indbydende og nutidige. Både for de elever som ønsker at gå her men også for skolens personale, så skolen er et godt sted at arbejde, fastslår Søren Haubjerg.

Han påpeger, at hans tanker om udviklingen af skolen til alle tider handler om mere end rammen, og hvad der konkret er i rammen.

- Det er den enkelte elevs personlige rejse og udvikling, vi hver dag skal stå på tæerne for at gøre så god som mulig. Det er den afsluttende begejstrede glød i øjnene som gennem 10 måneder tændes gennem personlige succeser, nye venskaber, et stærkere personligt fundament, det hele handler om. Alt det vi kommer ind i rammen af oplevelser, gymnastik og meget andet er alt sammen kun midler til at nå målet. Målet i sig selv er personlig udvikling og paratheden til det videre liv, konstaterer en glad forstander for 100 års jubilaren - Vesterlund Efterskole.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Give genåbnede med et brag

Annonce