Annonce
Ugeavisen Haderslev

“Der sker jo ikke en skid her”

Helene Hellesøe Appel er klaverlærer, koordinator og byrådskandidat. Foto: Stine Hygum
Annonce

Den har jeg hørt mange gange. Særligt dengang jeg sagde farvel til det kulturrige Aarhus og flyttede hjem til det på mange måder ukendte Haderslev. “Dødens pølse” har jeg også hørt et par gange. Og ja, der er måske noget med pølser lige nu. Men døden ligefrem?

Jeg vil gerne starte med at aflive myten om, at der ikke sker noget i Haderslev. Vi har en stor, årlig musikfestival, en dynamisk musikskole, en spritny kunsthal, et par kreative uddannelser, en luksusbiograf, en idérig barista i hjertet af byen og ikke mindst en masse kreative mennesker, der render rundt i byen og sætter gang i en lang række aktivistiske tiltag. Det er altså ret imponerende!

Sidste fredag kunne man shoppe til second hand marked, drikke en kop kaffe eller en vodka Chabeso hos Skøtts og gynge/sjippe sammen med kunstneren Molly Haslund på Gravene.

Sker der ikke en skid her?


Hvis man bor i byen og stadig mener, at der ikke er noget at tage sig til, så tag et ansvar selv! Start noget! Lav et event. Sæt dine fingeraftryk på byen. Drop snakken om Haderslev som et “provinshul” eller som “udkanten” og lad dog være med at sammenligne os med København.

Helene Hellesøe Appel


Ovenpå Gudrun Hasles skildring af byens følelser på murværk rundt omkring i centrum holder Statens Kunstfond et vågent øje med Haderslev. Og i slutningen af august starter performance-programmet i kunsthallen, hvor ALLE 15-25 årige kan deltage, blive chokeret, blive imponeret og i det hele taget få en oplevelse ud over det sædvanlige. Ok, sker der stadig ikke en skid her i Haderslev?

Hvis man bor i byen og stadig mener, at der ikke er noget at tage sig til, så tag et ansvar selv! Start noget! Lav et event. Sæt dine fingeraftryk på byen. Drop snakken om Haderslev som et “provinshul” eller som “udkanten” og lad dog være med at sammenligne os med København. Vi er ikke København - og heldigvis for det. Nyd i stedet, at der her eksisterer et fantastisk, mindre rum til at sætte spændende ting i gang. Sommetider kræver det bare lidt ekstra tid og lidt ekstra tålmodighed. Der kom jo for eksempel heller ikke vand i springvandet på Gravene på én dag, vel?

Jeg har altid ment, at Danmark var et alt for lille land til at man decideret kan snakke om udkant. Og lige siden jeg så Ole Thestrup i rollen som “McCloud” i det afsnit af Rejseholdet, der foregår i Aabenraa, har jeg undret mig over, hvordan det kan være tilladt at latterliggøre de såkaldte provinsbyer på den måde. Jeg er selv blevet en del klogere, efter jeg flyttede tilbage til min fødeby. Der skulle nok nogle år i Aarhus til at få mig til at se på Haderslev med andre øjne. Men jeg er virkelig imponeret over aktivitetsniveauet og al den kreativitet, som byen summer af!

Hvis vi gerne vil have en mere levende kultur i Haderslev, skal vi starte med at ændre retorik om vores by. Så tal pænt om Haderslev. Tak!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Haderslev

Lille Bent blev reddet mange gange - selv havde han kun ét ønske: - Bare, jeg dog snart må dø, så jeg kan være sammen med min mor!

Annonce