Annonce
Ugeavisen Haderslev

- Hvis kjøwenhavnerne vil smage, så må de jo bare komme til Sommersted!

Svigersønnen Jacob med Tilde på armen. Den et-årige pige er vild med morfars is. Foto: Dorthe Rasmussen

Ryon Petersen fra Elmegården får jævnligt besøg af københavnere i sin gårdbutik. Avisen var med, da en italiensk is-specialist kom forbi for at give Ryon inputs til nye spændende is-varianter fra Elmegårdens Mejeri.

SOMMERSTED: - Lige siden jeg var barn, har jeg drømt om at få mit eget ismejeri, fortæller Ryon Petersen.

Han bruger stadig den 70 år gamle opskrift på nougat-is, som hans moder lavede af æg fra hønsegården, hjemmelavet nougat og selvfølgelig .. masser af fløde.

Smagen af den uforfalskede ægte vare, gør ham glad.

- Så der er også meget nostalgi i det for mig selv at lave is. Jeg kan stadig huske, hvordan min mor cyklede frem og tilbage mellem gården og andels-frysehuset. Hun skulle jo hen og røre i isen, fortæller Ryon Petersen.

I dag er det 13 år siden, at han og Lisbeth åbnede mejeriet på Elmegården.

Her fremstiller de også oste og smør efter de gamle håndværksopskrifter.

- Vi holder fast i traditionerne, men vi vil også gerne forny os og følge med tiden, fortæller Ryon.

Den principfaste bondemand fra Sommersted skabte overskrifter, da han forleden gav Michelin-restauranten Noma ren besked.

Hvis Noma ville have smagsprøver fra Danmarks mindste mejeri, kunne de jo bare komme til Sommersted.

- Forleden fik jeg en anden mail fra en københavner, der ville vide, hvor man kunne købe vores smør i København, fortæller Ryon Petersen.

Som den kvalitets-håndværker, han er, vil, vil han aldrig tage risikoen ved at sende sine mejerivarer til København med Postnord.

- Nej, nej, det går slet ikke. Hvis kjøwenhavnere vil smage, så må de komme til Sommersted, fastslår Ryon Petersen.

Elmegårdens mejeri er Danmarks mindste med en ugentlig produktion på 100 pakker gourmetsmør, 200 kilo ost og 35 liter gammeldags kærnemælk.Mejeriet producerer 26 forskellige slags oste, bl.a. andet en røget ost, som man lavede helt tilbage i Vikingetiden, og en stenalderost, der lagres i en tønde med korn.

Derudover produceres der årligt 3000-4000 liter is.

I gårdbutikken sælges en stort udvalg af gårdens egne produkter blandt andet forskellige udskæringer af Hereford kødkvæg, frilandsgrise og frilandslam samt pålægsprodukter, pølser og honning.

Elmegården har også bondegårdsferie, festarrangementer og senest skud er farm-wellness.

Jens Christensen og sønnerne fra venstre Jens og Rasmus var smagsdommere for en dag, da Ryon Petersen og hans italienske gæst eksperimenterede med nye spændende opskrifter på is og sorbet.

Lokale råvarer

Da avisen kommer forbi, er han i gang med at fremstille 500 liter flødeis med forskelligt fyld.

Denne dag har han og hustruen Lisbeth fået assistance i mejeriet.

- Vi har inviteret en italiener til at komme med inputs til nye is-varianter, vi kan lave. I dag vil vi prøve at lave 25 forskellige slags is. Vi har bl.a. lavet en mint-is med chokoladestykker inspireret af After Eight. Men vi kalder den så i stedet for Before Nine, fortæller Ryon Petersen.

Blandt andet også en youhurt-is med kirsebær, en kokosis og diverse sorbeter blev prøvesmagt i løbet af en helt dag med isfremstilling på Elmegården.

I dagens anledning havde Ryon inviteret Allan Christensen fra Toftlund og hans drenge, 13-årige Jens og ti-årige Rasmus Raben Christensen til at være "smagsdommere".

Jens skal holde sin konfirmationsfest i Elmegårdens Forsamlingshus næste år, og han og Rasmus fik smagt sig gennem 15 forskellige is i løbet af formiddagen.

Hvilken én synes I bedst om?

- Ja, det er svært at vælge. Vi kan lide dem allesammen, sagde drengene.

Derfor har Jens også bestilt is-buffet til dessert til sin fest.

Som noget nyt blev der både fremstillet isbåde og is-petifour i mejeriet.

- Det er italieneren, der har haft vaflerne med, fortalte Ryon Petersen om dagens gæst, der hedder Emanuele Iezzi og stammer fra Firenze.

Han har boet i Danmark i 20 år og arbejder som konsulent for Frima Vafler, der leverer vafler i isbranchen både i Danmark og i udlandet.

Ryon og Lisbeth Petersen vil gerne fortælle historier med alle deres is.

- I dag har vi for eksempel også eksperimentet med at lave en jordbær-sorbet. Den er med jordbær fra vores egen have, så det er næsten som selv at være nede i jordbærbedet selv, fortæller Ryon.

Elmegården producerer 3000-4000 liter is om året i mange varianter.

En liter is fra Elmegården koster 45 kr., og det synes mange forbrugere måske er dyrt i forhold til de fabriksfremstillede is.

- Der er lagt så meget omhu og kærlighed i de produkter, så de bliver aldrig en slagvare. I forhold til en almindelig produceret is, hvor meget af det er luft, så giver en liter af vores is også mere mæthed, konstaterer Ryon Petersen.

Foreløbig sælges isen i gårdbutikken på Elmegården, og der går også mange liter is til fester i Elmegårdens forsamlingshus hvert år.

Lisbeth Petersen i gang med at røre en ny omgang jordbæris.
Mejeriet i Sommersted er Danmarks mindste. Her pakker Ryon den gammeldags nougat-is. Opskriften stammer fra hans mor.
Fra venstre Emanuele IIezzi er konsulent indenfor is-branchen og havde taget turen til Sommersted for at udveksle opskrifter og nye idéer til is med Ryon Petersen.
-Har du set svigerfar. Avisen skriver, at du er en bonderøv. Jacob ser nyheder på mobilen. Ryon har skabt overskrifter med sin besked til Noma om, at de kunne komme og smage i Sommersted. At sende smagsprøver er udelukket.
Annonce
Annonce
Ugeavisen Haderslev

Bjerning Kirke præsenterer luciaoptog

Annonce
Annonce
Ugeavisen Haderslev

Julekoncert i Starup Kirke med Johanna Løhde kvintet

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Haderslev

Kløften er klar med de første fire navne til sommerens festival

Ugeavisen Haderslev

Ole Sørensen overrasket med fornem teaterpris

Ugeavisen Haderslev

Frokostjazz med gamle kendinge

Ugeavisen Haderslev

Lysende engel skal lokke kunderne til at komme hele vejen rundt i byen

Ugeavisen Haderslev

Toke og total hygge i baren

Ugeavisen Haderslev

Stines guide til at komme lettest igennem december

Ugeavisen Haderslev

Nissesjov og gratis kanekørsel i byen

Ugeavisen Haderslev

Julehyggen - og julemanden - er kommet til Vojens

Ugeavisen Haderslev

Borgmesteren hjalp børnene med at vække julemanden

Ugeavisen Haderslev

Anders og Jimmi fra Vojens er i julehumør - samler penge ind til julemærkehjemmet

Ugeavisen Haderslev

Julemandsvækning: Flere udleveringssteder af godteposer på grund af coronasituationen

Ugeavisen Haderslev

Glæde hos Baguetten i Nørregade på første åbningsdag

Ugeavisen Haderslev

Nu kan man igen blive kviktestet i Vojens

Ugeavisen Haderslev

Pasjion er åbnet med bobler, balloner og glade kunder

Ugeavisen Haderslev

Politikere er enige: Gammelt rådhus kan blive revet ned

Ugeavisen Haderslev

Farvel til Haderslev: Zizzi lukker sin butik på Gravene

Ugeavisen Haderslev

Johanna Løhde er klar til udsat julekoncert

Ugeavisen Haderslev

'Den økonomiske huslæge': Revisionscentret Haderslev fejrer  50 års jubilæum

Ugeavisen Haderslev

Nolde-bog præsenteres i Vojens

Ugeavisen Haderslev

Ny årbog for Vojens-området på gaden

Ugeavisen Haderslev

Christina er projekt-og idéudvikler: - Jeg er hoppet ud på dybt vand

Annonce